Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Φοιτητικό κίνημα: Συνελεύσεις και διαδηλώσεις πανελλαδικά

Φοιτητικό κίνημα: Συνελεύσεις και διαδηλώσεις πανελλαδικά
Ανατρεπτικό πολιτικό περιεχόμενο και συντονιστικό γενικών συνελεύσεων για κλιμάκωση

Χρήστος Καλαμπαλίκης

▸Στο φόντο της όξυνσης της καταστολής εντός του ΑΠΘ, που είχε ως συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή από βομβίδα κρότου-λάμψης, η κυβέρνηση δια στόματος της υπουργού Παιδείας παρουσίασε έναν ακόμη αντιδραστικό νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια την περασμένη βδομάδα.

Οι διατάξεις του εν λόγω νομοσχέδιου ουσιαστικά εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τις βασικές κατευθύνσεις όλων των προηγούμενων νομοσχεδίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (Γαβρόγλου, Διαμαντοπούλου κλπ.) υποβαθμίζοντας περαιτέρω τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, παγιώνοντας το καθεστώς υποχρηματοδότησης κάτω από το οποίο τελούν τα ελληνικά πανεπιστήμια, τσακίζοντας τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών, δίνοντας τέλος ένα ακόμη χτύπημα στην ελεύθερη συνδικαλιστική τους δράση (ενιαία ψηφοδέλτια).

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις το φοιτητικό κίνημα δηλώνει για άλλη μια φορά παρόν. Μετά την πετυχημένη διεξαγωγή των φετινών φοιτητικών εκλογών, με την μαζική συμμετοχή φοιτητών κυρίως από τα μικρά έτη, το στραπάτσο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που μετά από 40 χρόνια έχασε την πρωτιά και την εντυπωσιακή αύξηση της επιρροής των αριστερών αγωνιστικών δυνάμεων (ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, ΠΚΣ), τη σκυτάλη πήραν οι μαζικές κινητοποιήσεις, και οι γενικές συνελεύσεις σε μια σειρά από συλλόγους πανελλαδικά. Το φοιτητικό κίνημα κινητοποιείται για τα γεγονότα στο ΑΠΘ, όπου εδώ και βδομάδες δυνάμεις καταστολής ακόμη και αύρες έχουν κυριολεκτικά στρατοπεδεύσει εντός του campus και επιχειρούν εναντίον φοιτητών, αλλά και για τις εξαγγελίες της υπουργού για τον νόμο-πλαίσιο. Φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν μαζικές γενικές συνελεύσεις όπου πάρθηκαν αγωνιστικές αποφάσεις.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν και πορείες σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ηράκλειο Χανιά, Ρέθυμνο με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών. Στην Αθήνα μάλιστα έπειτα από κάλεσμα εφτά φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της πορείας συντονιστικό γενικών συνελεύσεων στο Κάτω Πολυτεχνείο, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στην επικείμενη τοποθέτηση της περιβόητης ΟΠΠΙ αλλά και τις εξαγγελίες Κεραμέως για τον νέο νόμο πλαίσιο.

Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται λοιπόν το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα απαιτείται αντίστοιχη απάντηση. Χρειάζεται ειδικά μετά την πετυχημένη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών να ανασυγκροτηθούν οι σύλλογοι και οι διαδικασίες τους όχι προφανώς με την ανασύσταση χρεοκοπημένων δομών που μόνο εμπόδιο μπορούν να μπαίνουν στην δυναμική του φοιτητικού κινήματος, αλλά με το βάρος να πέφτει στις γενικές συνελεύσεις και στον οριζόντιο πανελλαδικό συντονισμό αυτών. Χρειάζεται ταυτόχρονα κοινή ανατρεπτική δράση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων γύρω από ένα πλαίσιο υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας και των δημοκρατικών ελευθεριών κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Υπό αυτήν την έννοια προκαλεί πολλά ερωτηματικά η στάση της ΠΚΣ. Όχι μόνο γιατί λάμπει δια της απουσίας της από τα μεγάλα κινηματικά ραντεβού στον δρόμο το τελευταίο διάστημα αλλά και γιατί σε μια σειρά από συλλόγους επιλέγει να δίνει το βάρος στην λήψη αποφάσεων μέσω των «κόκκινων, αγωνιστικών ΔΣ» και όχι των γενικών συνελεύσεων. Για παράδειγμα σε Αθήνα και Θεσαλλονίκη οι δυνάμεις της ΠΚΣ δεν συμμετείχαν στο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκε μετά την πορεία της Πέμπτης. Μάλιστα, συγκεκριμένα στην Αθήνα επέλεξαν να κάνουν μόνοι τους συντονισμό των ΔΣ θυμίζοντας μέρες καραντίνας….

Φαίνεται λοιπόν πως η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά επιλέγει να τα βάλει με το φοιτητικό κίνημα. Η υλοποίηση της ατζέντας της για μικρά-ευέλικτα, αυτοχρηματοδοτούμενα, ανοιχτά προς τους ιδιώτες πανεπιστήμια με την καταστολή και τον αυταρχισμό ως αναγκαίο συμπλήρωμα των παραπάνω ευελπιστεί να αποτελέσει ιστορική ρεβάνς απέναντι στο μαχόμενο εκπαιδευτικό και φοιτητικό κίνημα που δεκαετίες τώρα παλεύει σταθερά για δημόσια δωρεάν παιδεία, αξιοπρεπή εργασία, δημοκρατικές ελευθερίες και πολλές φορές κατάφερνε να μπαίνει σφήνα στα σχέδια των αστικών επιτελείων απέναντι στην αντιδραστική αναμόρφωση των ελληνικών πανεπιστημίων. Τώρα είναι που απαιτείται ακόμα πιο μαζικός ακόμα πιο μαχητικός αγώνας για να φάει ακόμη μια φορά τα μούτρα της αυτή η κυβέρνηση! Με όπλο τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων τους οι φοιτητικοί σύλλογοι, με μαζικό πανεκπαιδευτικό, πανκοινωνικό αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που θέλει πανεπιστήμια-ΑΕ, αστυνομοκρατούμενα, για λίγους και εκλεκτούς αλλά και ενάντια στις ψευδο-αντιπολιτεύσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για ένα κίνημα ριζοσπαστικό και πραγματικά επικίνδυνο.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες πολύμορφες δράσεις από δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, νέοι γύροι γενικών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων. Αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι μάλιστα απευθύνουν καλέσματα στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, σε σωματεία και φορείς για να περιφρουρήσουν από κοινού τα πανεπιστημιακά ιδρύματα απέναντι στους τραμπούκους των ΜΑΤ αλλά και των ΟΠΠΙ, η είσοδος των οποίων είναι προγραμματισμένη σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την επομένη βδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου