Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Κατηγορείται γιατί έδινε νερό και φαγητό σε πρόσφυγες


Φωτογραφία αρχείουEUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Κατηγορείται γιατί έδινε νερό και φαγητό σε πρόσφυγες

Κατηγορούμενος «για διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια και για δυσχέρανση ερευνών των ελληνικών αρχών» κατηγορείται ένας 23χρονος Σύριος, ο οποίος συνελήφθη χθες Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, στα Καρδάμυλα της Χίου.

Το έγκλημα του ότι έδωσε νερό και φαγητό σε 11 νεοεισερχόμενους πρόσφυγες, κυρίως από την Παλαιστίνη, που είχαν μείνει κρυμμένοι για ώρες στα βουνά της περιοχής φοβούμενοι ότι αν γίνουν αντιληπτοί θα έχουν την τύχη πολλών εκατοντάδων προσφύγων που βρέθηκαν να θαλασσοπνίγονται μέσα σε liferaft, αμέσως μετά την άφιξη τους σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου.

Οι έντεκα ήταν μέρος μιας ομάδας 18 ατόμων που είχαν βγει στα ΒΑ παράλια της Χίου, την Παρασκευή το μεσημέρι με τους επτά από αυτούς να παραλαμβάνονται αυθημερόν από την Υπάτη Αρμοστεία και να οδηγούνται στη δομή καραντίνας στη Λευκωνιά.
Η ομάδα των έντεκα, υπό την απειλή μιας βίαιης επαναπροώθησης έμεινε κρυμμένη μέχρι εξαντλήσεως. Όταν η πείνα και η δίψα τους κατέβαλε, ένας εξ αυτών επικοινώνησε με φιλικό του πρόσωπο στη Γερμανία ζητώντας βοήθεια.

Ο κάτοικος Γερμανίας , πιθανότατα Σύριος με τη σειρά του επικοινώνησε με τον 23χρονο Σύριο που εργάζεται στη περιοχή, παρακαλώντας τον να βοηθήσει τους τρομαγμένους πρόσφυγες με νερό και φαγητό.

Έτσι ο τελευταίος τους εντόπισε και αφού οι έντεκα του έδωσαν κάποια χρήματα που δεν υπερέβαιναν τα 100 ευρώ , έφυγε και επέστρεψε με τα αναγκαία τρόφιμα και τα νερά, "προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη διαμονή τους στη Χίο, δυσχεραίνοντας έτσι και το έργο των ελληνικών αρχών σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία και τον συνέλαβε.

Ο 23χρονος πρόκειται να δικαστεί αύριο Δευτέρα με την αυτόφωρη διαδικασία σε βαθμό πλημμελήματος ενώ ανάλογες κατηγορίες αντιμετωπίζει πλέον και ο κάτοικος Γερμανίας που ειδοποίησε τον 23χρονο Σύριο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου