Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

«Με απόφαση της ΕΕ» θα συνεχίσουν οι αποστολές όπλων

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Κυνικά υποστηρίζει η κυβέρνηση την παραπέρα πολεμική εμπλοκή

Οι αποστολές όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, δεν συνιστούν απλά κάποιες κινήσεις «προθυμίας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι δομικό στοιχείο της κατανομής που έχουν κάνει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και περιλαμβάνει την Ελλάδα. Γι’ αυτό θα συνεχιστούν αναβαθμιζόμενες, όπως και η προσαρμογή των εγχώριων ενόπλων δυνάμεων στις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας.

Η παραπάνω εικόνα είναι σαφής, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Ιδίως τη συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας για την αποστολή ελληνικών BMP-1 (σοβιετικής κατασκευής) στην Ουκρανία, που θα αντικατασταθούν από γερμανικά άρματα Marder. Επίσης, μετά τις «εξηγήσεις» που έδωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, περιγράφοντας μία διαρκή διαδικασία προσαρμογής των ενόπλων δυνάμεων στην τακτική του ΝΑΤΟ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτή περιλαμβάνει αφενός την αποστολή πολεμικού υλικού και αφετέρου την αναδιάταξη των δυνάμεων της «συμμαχίας» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Όπως επισήμανε, απαντώντας τη Δευτέρα σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή αναφερόμενος στις αποστολές όπλων, «μας ζητάνε διάφορα να στείλουμε. Σε άλλα λέμε ότι μπορούμε, σε άλλα λέμε ότι δεν μπορούμε. Σε αυτά που θεωρούμε ότι επηρεάζεται η αμυντική μας δυνατότητα και θα υπάρξει αποδυνάμωση λέμε ευθαρσώς “όχι, αυτά δεν είναι προς διάθεση”». Επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι το ΝΑΤΟ αξιώνει το σύνολο του πολεμικού υλικού να είναι «διαθέσιμο» για τις ανάγκες του ουκρανικού μετώπου. Μάλιστα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να «καλύψει» αυτή την πραγματικότητα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλα… περισσεύματα πολεμικού υλικού, τα οποία «οφείλει να αξιοποιήσει». Δήλωση που προφανώς έρχεται σε αναντιστοιχία με τη μόνιμη κυβερνητική επωδό για την ανάγκη ενίσχυσης του στρατού.

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε ότι οι εγχώριες ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε καθεστώς υπαγωγής στις άμεσες ανάγκες του ΝΑΤΟ και στις αναδιατάξεις που προωθεί στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε την αποστολή αντιαεροπορικών στη Βουλγαρία. Όπως είπε, αυτό είναι «η ενεργοποίηση των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων για την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας πέριξ της κρίσιμης περιοχής, γι’ αυτόν τον λόγο προωθήθηκε αυτή η διμοιρία στη Βουλγαρία». Σε αυτά δεν μπορεί παρά να συνυπολογίσει κανείς και τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ουσιαστικά σε αμερικανική βάση. Κι έπονται κι άλλες κινήσεις, αφού τα ανατολικά Βαλκάνια θεωρούνται σημείο άμεσης προτεραιότητας, λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Μάλιστα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος έδωσε ένα σαφές μήνυμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «η απόφαση να ενισχύσουμε την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ζητούν οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ενημέρωση της Βουλής και συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων, είπε πως οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ (24/2/2022) είναι «σε πλήρη εναρμόνιση με σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ». Κάλεσε μάλιστα τα δύο αυτά κόμματα, εφόσον αμφισβητούν τις αποφάσεις της ΕΕ, να το δηλώσουν δημόσια. Βασιζόμενος στο ότι δεν αμφισβητούν τις «υποχρεώσεις της χώρας» έναντι ΕΕ και ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου