Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Eurofighter Typhoon: Η ισπανική Πολεμική Αεροπορία ενισχύει τον στόλο της με 20 νέα μαχητικά

Eurofighter Typhoon: Η ισπανική Πολεμική Αεροπορία ενισχύει τον στόλο της με 20 νέα μαχητικά
Η εταιρεία Airbus υπέγραψε σύμβαση «ορόσημο» με τον Οργανισμό Διαχείρισης Eurofighter και Tornado του NATO (NETMA) και την Ισπανία για την απόκτηση 20 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon τελευταίας γενιάς.

Γνωστό ως πρόγραμμα Halcon, η παραγγελία θα καλύψει την παράδοση ενός στόλου μαχητικών αεροσκαφών εξοπλισμένα με ραντάρ E-Scan (Ηλεκτρονικά Σάρωση) που αποτελείται από 16 μονοθέσια και 4 διθέσια για να αντικαταστήσει τον στόλο F-18 που λειτουργεί από την ισπανική Πολεμική Αεροπορία στα Κανάρια Νησιά.

Αυτή η σύμβαση θα οδηγήσει τον ισπανικό στόλο των Eurofighter να αυξηθεί σε 90 αεροσκάφη. Με την πρώτη παράδοση να αναμένεται το 2026, αυτά τα νέα αεροσκάφη θα ενισχύσουν και θα τοποθετήσουν τον στόλο μαχητικών της Ισπανίας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ με το πιο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη

«Αυτή η πρόσθετη παραγγελία ενισχύει τη δέσμευση της Ισπανίας όχι μόνο απέναντι στο Eurofighter αλλά και στο αναπτυξιακό και βιομηχανικό περιβάλλον της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πελάτη για τη σταθερή του θέση σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, σε μια εποχή που χρειάζεται περισσότερο», δήλωσε ο Mike Schoellhorn, Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus Defense and Space.

Η εξαγορά, αξίας 2,043 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας στις 14 Δεκεμβρίου 2021 και περιλαμβάνει το αεροσκάφος, τους κινητήρες, έναν προσομοιωτή και τις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης.

Σε υπηρεσία με την Ισπανία από το 2003, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας χρησιμοποιεί το Eurofighter από τις αεροπορικές βάσεις Morón (11η Πτέρυγα) και Albacete (14η Πτέρυγα), διασφαλίζοντας το έδαφος της Ισπανίας και διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην καρδιά του ΝΑΤΟ σε διάφορες αποστολές εναέριας αστυνόμευσης στη Βαλτική και πιο πρόσφατα τη Μαύρη Θάλασσα. Με την άφιξη αυτών των νέων αεροσκαφών, η Ισπανία θα εξοπλίσει επίσης μια τρίτη βάση με αεροσκάφη Eurofighter, τη βάση Gando στα Κανάρια Νησιά, όπου βρίσκεται η 46η Πτέρυγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου