Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Χρόνια υποσιτισμένο το 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού


Μια γυναίκα από την Αιθιοπία στέκεται δίπλα σε σακιά με σιτάρι που πρόκειται να διανεμηθούν στην περιοχή ΤιγκράιAP Photo/Ben Curtis, File
Χρόνια υποσιτισμένο το 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού
efsyn.gr
Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 150 εκατομμύρια από την έναρξη της πανδημίας του Covid, δήλωσε ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η επισιτιστική κρίση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κινδυνεύει να ωθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στον λιμό.

Παγκοσμίως, ο αριθμός που πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό ανήλθε σε 828 εκατομμύρια πέρυσι, αύξηση περίπου 46 εκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τριπλάσια εάν μετρηθεί από τότε που ξέσπασε ο Covid, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πείνα παγκοσμίως αυξήθηκε το 2021, με περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν μέτρια ή σοβαρή δυσκολία να βρουν αρκετό φαγητό -- και αυτό ήταν πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο οποίος πυροδότησε αυξήσεις στο κόστος των σιτηρών, των λιπασμάτων και της ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα, με βάση τα δεδομένα του 2021, αναφέροντας ότι οι στατιστικές «θα πρέπει να διαλύσουν κάθε αμφιβολία ότι ο κόσμος οπισθοδρομεί στις προσπάθειές του να τερματίσει την πείνα, την επισιτιστική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό σε όλες τις μορφές του».

«Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 112 εκατομμύρια σε σχεδόν 3,1 δισεκατομμύρια, αντανακλώντας τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19», τόνισαν οι επικεφαλής από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ που δημοσίευσαν την έκθεση.

Προειδοποίησαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, «διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και επηρεάζει περαιτέρω τις τιμές των σιτηρών, των λιπασμάτων και της ενέργειας» με αποτέλεσμα περισσότερες αυξήσεις τιμών το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ταυτόχρονα, είπαν, τα πιο συχνά και ακραία κλιματικά φαινόμενα διαταράσσουν επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού, ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η Ουκρανία και η Ρωσία παρήγαγαν μαζί σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου σιταριού και κριθαριού και το μισό του ηλιελαίου, ενώ η Ρωσία και η σύμμαχός της Λευκορωσία είναι οι Νο. 2 και 3 παραγωγοί ποτάσας στον κόσμο, βασικό συστατικό λιπάσματος.

«Οι παγκόσμιες εκρήξεις των τιμών στα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα λιπάσματα που βλέπουμε ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία απείλησαν να ωθήσουν χώρες σε όλο τον κόσμο σε λιμό», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Ντέιβιντ Μπίσλι σε εκδήλωση του ΟΗΕ για την παρουσίαση της έκθεσης. «Το αποτέλεσμα θα είναι η παγκόσμια αποσταθεροποίηση, η πείνα και η μαζική μετανάστευση σε άνευ προηγουμένου κλίμακα».

Είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση ότι η τελευταία ανάλυση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος αποκαλύπτει ότι «ένα ρεκόρ 345 εκατομμυρίων ανθρώπων που πεινούν έντονα οδεύουν στα όρια της λιμοκτονίας» και «50 εκατομμύρια άνθρωποι σε 45 χώρες βρίσκονται μόλις ένα βήμα μακριά από την πείνα».

Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν λιμό τους επόμενους μήνες, είπε ο Μπίσλι, προτρέποντας τους παγκόσμιους ηγέτες «να δράσουν σήμερα για να αποτρέψουν αυτή την επικείμενη καταστροφή».

Σύμφωνα με την έκθεση, από τα εκτιμώμενα 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν σε μέτρια ή σοβαρή «επισιτιστική ανασφάλεια» το 2021, ο αριθμός που αντιμετώπισε σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια αυξήθηκε σε περίπου 924 εκατομμύρια.

Ο υποσιτισμός συνέχισε να αυξάνεται το 2021 και η έκθεση εκτιμά ότι μεταξύ 702 και 828 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν πείνα πέρυσι.

Η έκθεση ανέφερε ότι η πείνα συνέχισε να αυξάνεται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική το 2021, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από το 2019 έως το 2020.

«Το 2021, η πείνα επηρέασε 278 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική, 425 εκατομμύρια στην Ασία και 56,5 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική», ανέφερε.

Οι αναπτυξιακοί στόχοι του ΟΗΕ απαιτούν τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και της πείνας μέχρι το 2030, αλλά η έκθεση αναφέρει ότι οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού - σχεδόν 670 εκατομμύρια άνθρωποι - θα αντιμετωπίσει την πείνα στο τέλος της δεκαετίας. Είναι ο ίδιος αριθμός ατόμων με το 2015 όταν εγκρίθηκαν οι στόχοι.

Το χάσμα των φύλων στην επισιτιστική ανασφάλεια, που αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο από το 2020 έως το 2021, αναφέρει η έκθεση.

Καθοδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από τις διευρυνόμενες διαφορές στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική καθώς και στην Ασία, η έκθεση αναφέρει ότι «το 2021, το 31,9% των γυναικών στον κόσμο βίωναν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια σε σύγκριση με το 27,6% των ανδρών».

Το 2020, ανέφερε η έκθεση, εκτιμάται ότι το 22% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών —ή 149 εκατομμύρια— είχαν καθυστερημένη ανάπτυξη. Στον αντίποδα το 5,7% των παιδιών κάτω των 5 ετών, ή 39 εκατομμύρια, ήταν υπέρβαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου