Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σε αμερικανικά όπλα - φωτ. από τις 15/2/2022AP Photo/Vadim Ghirda, File
Οι ελλείψεις όπλων και πυρομαχικών στη Δύση δοκιμάζουν τον εφοδιασμό της Ουκρανίας
efsyn.gr
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε τις ελλείψεις στρατιωτικού οπλισμού και πυρομαχικών που παρατηρούνται στις χώρες της Δύσης. Πρόκειται για κρίσιμες προμήθειες, όπως είναι οι οβίδες πυροβολικού που αποτελούν βασικό πυλώνα μιας μάχης. Η περιορισμένη παραγωγικής δυνατότητα των εταιρειών, οι ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό και τo χάος με βασικά υλικά που παρατηρείται στις αλυσίδες εφοδιασμού –ειδικά στα τσιπ υπολογιστών–σηματοδοτούν ότι απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την αναπλήρωση κρίσιμων στρατιωτικών εφοδίων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο, όταν η Ουάσιγκτον παρήγγειλε 1.300 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger για να αντικαταστήσουν τους πυραύλους που στάλθηκαν στην Ουκρανία, ο διευθύνων σύμβουλος της Raytheon (της αμυντικής εταιρείας που τους κατασκευάζει) απάντησε με νόημα: «Θα πάρει λίγο χρόνο».
Παράλληλα, το Παρίσι έστειλε 18 οβιδοβόλα Caesar στο Κίεβο –το ένα τέταρτο της συνολικής προμήθειας πυροβολικού υψηλής τεχνολογίας–, ωστόσο η γαλλική εταιρεία Nexter θα χρειαστεί περίπου 18 μήνες για να κατασκευάσει νέα.
Ο Ψυχρός Πόλεμος και το «μάθημα»
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές τονίζουν ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται αντανακλούν τον εφησυχασμό της Δύσης για πιθανές απειλές μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που όμως τώρα γίνεται εμφανείς, καθώς υπάρχει η επιθυμία για στρατιωτική στήριξη του Κιέβου. Τονίζουν επίσης με νόημα ότι τα όπλα υψηλής τεχνολογίας έχουν επισκιάσει τη σημασία της διατήρησης του βασικού «πακέτου» στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Η Ουκρανία ήταν ένα μάθημα για το πώς ο πόλεμος εξακολουθεί να κερδίζεται μέσω των κλασικών μέσων του πυροβολικού, των χερσαίων στρατευμάτων και της κατοχής», είπε ο Τζέιμι Σι, πρώην διευθυντής του σχεδιασμού πολιτικής του ΝΑΤΟ, τώρα συνεργάτης στο Chatham House, μια δεξαμενή σκέψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μοιραία, οι ελλείψεις αυτές μπορεί να επηρεάσουν δραματικά την ικανότητα της Δύσης να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία. Η συνολική ετήσια παραγωγή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών των ΗΠΑ στην Ουκρανία, για παράδειγμα, θα διαρκέσει λιγότερο από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον Alex Vershinin, ειδικό στις προμήθειες των ΗΠΑ που λέει ότι η σύγκρουση σηματοδοτεί «την επιστροφή του βιομηχανικού πολέμου».
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι οι δυτικές χώρες θα δυσκολευτούν να εξαπολύσουν έναν παρατεταμένο πόλεμο συγκρίσιμο με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, επειδή τα πολεμικά τους αποθέματα είναι «ανεπαρκή για τις απειλές που αντιμετωπίζουμε». Σε έναν εικονικό πόλεμο πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο έμεινε από πυρομαχικά μετά από οκτώ ημέρες.
Οι προϋπολογισμοί και τα όπλα τελευταίας τεχνολογίας
Κανείς δεν πιστεύει ότι η Δύση πρόκειται να εξαντλήσει τα κύρια όπλα της προμηθεύοντας την Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού που παραδόθηκε στην Ουκρανία παραμένει διαθέσιμο ή θα μπορούσε να αντικατασταθεί με παρόμοια συστήματα. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας πέρυσι ήταν 66 δισ. δολάρια, ενώ ο συνδυασμένος προϋπολογισμός των μελών του ΝΑΤΟ είναι πάνω από 1,1 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος των δαπανών του ΝΑΤΟ αφορούσε προηγμένα συστήματα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, που δεν έχουν αναπτυχθεί από τη Δύση σε αυτή τη σύγκρουση. Μεγάλο μέρος της δυτικής άμυνας τα τελευταία 20 χρόνια έχει επικεντρωθεί στη Μέση Ανατολή, αντί να προετοιμαστεί για μάχες βαρέων αρμάτων μάχης και πυροβολικού, όπως αυτές στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου