Τρόμος η ροή του φυσικού αέριου σε Ευρώπη και Ελλάδα. Όσα επεξεργάζεται η χώρα μας.H χθεσινή δήλωση εκπροσώπου του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, ανέβασε στα ύψη τις ανησυχίες για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και στην Αθήνα, αφού εάν επιβεβαιωθεί το εφιαλτικό σενάριο της πλήρης διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τότε ο αντίκτυπος θα είναι κολοσσιαίος.
Παρ ότι η Ελλάδα προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο αποκλειστικά από τον Turkish Stream και όχι από τον Nord Stream 1, κυβερνητικά στελέχη και αγορά προβλέπουν ότι αν η Ρωσία σφραγίσει τις στρόφιγγες, τότε οι τιμές του φυσικού αερίου θα εκτοξευτούν στα ύψη. Κοινή εκτίμηση είναι ότι «αν το κακό σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για πραγματικό Αρμαγεδδώνα» για όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ε.Ε.
Άλλωστε, ακόμα και στο καλό σενάριο, που θα επαναλειτουργήσει ο Nord Stream 1 στις 21 του μηνός, οι προβλέψεις που μεταφέρουν στελέχη της αγοράς στην κυβέρνηση, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, είναι εφιαλτικές για την τιμή της κιλοβατώρας τον Αύγουστο. «Ακόμα και στην περίπτωση που ο Nord Stream 1 επανέλθει σε λειτουργία, οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά» προβλέπουν οι ίδιες πηγές.
Το κοκτέιλ προβλέπεται εκρηκτικό και στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, καθώς, στην περίπτωση μη επαναλειτουργίας του Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου, το τοπίο θα είναι εξαιρετικά δύσβατο. Αρμόδιες πηγές, μάλιστα δεν αποκλείουν να βρεθούμε με εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στην κορύφωση του καλοκαιριού.
Πέραν αυτού, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς στην περίπτωση που υπάρξει μαζική ζήτηση υγροποιημένου αερίου LNG, οι τιμές θα εκτοξευτούν στα ύψη, με φυσικό επακόλουθο ένα «ντόμινο» ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. Αν αυτό συμβεί, τότε το κράτος θα πρέπει να βρει άμεσα και νέους πόρους για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, απαράβατη προϋπόθεση θα είναι να μπορεί η Ελλάδα θα βρίσκει LNG, το οποίο, στο κακό σενάριο, θα είναι περιζήτητο.
Πάντως, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν συγκρατημένη ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μικρότερα προβλήματα από άλλες χώρες της Ε.Ε, γιατί η εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη. Τον χειμώνα κινήθηκε στο 40% και τον Ιούνιο έπεσε στο 3%, λόγω και των αυξημένων φορτίων LNG. Επίσης διαθέτει εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου και συγκεκριμένα τον αγωγό που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, με προορισμό την Ιταλία. Εφόσον χρειαστεί, η Ελλάδα μπορεί να παρακρατήσει ποσότητα φυσικού αερίου. Και κυρίως έχει τον τερματικό σταθμό αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσας. Το 60% των ποσοτήτων στη Ρεβυθούσα σήμερα προέρχεται από τις Η.Π.Α., ενώ κάνει εισαγωγές και από 5 χώρες της Αφρικής (Αλγερία, Αίγυπτος κ.α.)
Στο Plan B’ προκειμένου να αντιμετωπίσει το χειρότερο σενάριο, της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, η κυβέρνηση έχει προβλέψει και τη λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο και τη λειτουργία τον Σεπτέμβριο και νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5).
Όλα αυτά, ωστόσο, είναι σχέδια επί χάρτου. Τα πάντα θα κριθούν στο πεδίο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου