Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω αυξανόμενων ταραχών στη Σρι Λάνκα


AP Photo/Rafiq Maqbool
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω αυξανόμενων ταραχών στη Σρι Λάνκα
efsyn.gr
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, σήμερα, εν μέσω λαϊκής δυσαρέσκειας και μαζικότατων διαδηλώσεων που ζητούν την παραίτησή του. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός και προσωρινά πρόεδρος μέχρι την εκλογή νέου προέδρου από το κοινοβούλιο της χώρας της Τετάρτης, χαρίζει υπερεξουσίες στον εαυτό του.

Οι διαδηλώσεις υπέρ της παραίτησής του Βικρεμεσίνγκε πραγματοποιούνται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από την Παρασκευή, όταν ανέλαβε υπηρεσιακός πρόεδρος, καθώς είναι στενός συνεργάτης και του διαφυγόντα τέως προέδρου Ρατζαπάξα και θεωρείται συνυπεύθυνος για τη διαφθορά και τη φτωχοποίηση της χώρας, που διανύει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της. Μάλιστα, ορισμένοι διαδηλωτές έκαψαν ακόμη και το ομοίωμά του.

Ο Βικρεμεσίνγκε ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση πακέτου διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για με ξένες χώρες για την παροχή οικονομικής βοήθειας. Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το ΔΝΤ για την εκτίμηση του Βικρεμεσίνγκε για την κατάσταση των συνομιλιών για το πακέτο διάσωσης.

Είπε επίσης ότι παρέχεται βοήθεια στους ανθρώπους και λαμβάνονται μέτρα για την επίλυση των ελλείψεων σε καύσιμα και αέριο για μαγείρεμα στα νοικοκυριά.

Ωστόσο, ανέφερε ότι ορισμένα «στοιχεία μέσα στην κοινωνία» προσπαθούσαν να διαταράξουν την ειρήνη. Δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτά, όμως διαβεβαίωσε ότι οι ταραχές δεν πρόκειται να εμποδίσουν την «πρόοδο της χώρας».

Ο Βικρεμεσίνγκε είπε επίσης ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές που έχουν γόνιμους προβληματισμούς θα συνομιλήσουν με την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθούν λύσεις. Προέτρεψε επίσης τα πολιτικά κόμματα να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν «μια κυβέρνηση όλων των κομμάτων που θα επέτρεπε στη χώρα να ανακάμψει από την οικονομική κρίση».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τα πολιτικά κόμματα στα σχόλιά του αυτά.

Οι βουλευτές του κοινοβουλίου που συναντήθηκαν το Σάββατο ξεκίνησαν τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου για να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του Ρατζαπάξα. Οι υποψηφιότητες για την εκλογή του νέου προέδρου θα παρουσιασθούν την Τρίτη και εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι, οι βουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη.

Το έκτακτο διάταγμα που εκδόθηκε από τον Βικρεμεσίνγκε επικαλείται τμήματα του Διατάγματος Δημόσιας Ασφάλειας που του επιτρέπουν να εκδίδει κανονισμούς προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας και τάξης. Μπορεί να εξουσιοδοτήσει συλλήψεις και κρατήσεις, να προχωρήσει στην κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας και να διατάξει την έρευνα οποιουδήποτε χώρου από τις αρχές. Μπορεί επίσης να τροποποιήσει ή να αναστείλει οποιονδήποτε νόμο.

Τα κρατικά ταμεία της Σρι Λάνκα έχουν αδειάσει εδώ και βδομάδες με αποτέλεσμα να αδυνατεί να πληρώσει για τις εισαγωγές βασικών αγαθών όπως τρόφιμα, λιπάσματα, φάρμακα και καύσιμα για τα 22 εκατομμύρια κατοίκους της. Η ραγδαία οικονομική της κατάρρευση ήταν ακόμη πιο συγκλονιστική επειδή πριν από την κρίση, η οικονομία μεγεθυνόταν με μια αυξανόμενη, άνετη μεσαία τάξη.

Η Σρι Λάνκα ζητά βοήθεια από το ΔΝΤ και άλλους πιστωτές, αλλά κορυφαίοι αξιωματούχοι λένε ότι τα οικονομικά της είναι τόσο φτωχά που ακόμη και η εξασφάλιση ενός προγράμματος διάσωσης δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.

Αν και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Ρατζαπάξα παραιτήθηκαν τον Απρίλιο υπό το βάρος των διαμαρτυριών, ο ίδιος παρέμεινε στην εξουσία μέχρι την περασμένη εβδομάδα, οπότε το έσκασε για τις Μαλδίβες και στη συνέχεια πέταξε για τη Σιγκαπούρη προκειμένου να αποφύγει την εις βάρος του ποινική δίωξη όταν δεν θα κατείχε πλέον το αξίωμα του προέδρου που του παρείχε ασυλία.

Οι κύριες διαδηλώσεις στη Σρι Λάνκα έχουν γίνει στην πρωτεύουσα, το Κολόμπο, όπου μεγάλα πλήθη συγκεντρώνονταν έξω από την προεδρική κατοικία για περισσότερες από 100 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου