Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Το Δ Σώμα Στρατού δεν προετοιμάζεται μόνο για Άμυνα αλλά και για Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη;-πλήθος ΦΩΤΟ

Από τη Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων (ΚΕΠΜ) Νοτίου Έβρου, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΟΤΑΜΙΑ ΟΔΟΣ-22», με τη συμμετοχή Τμημάτων και Μέσων του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ») και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ«ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ»).
Ουσιαστικά το Δ Σώμα Στρατού ασκείται στις επιθετικές επιχειρήσεις με διάβαση υδάτινου κωλύματος. 
Το Δ’ Σώμα Στρατού με έδρα τη Ξάνθη συγκεντρώνει το 35% του προσωπικού του ΕΣ καθώς και το 60% των οπλικών συστημάτων που διαθέτει ο ΕΣ. Μερικά από τα καλύτερα οπλικά συστήματα του κόσμου βρίσκονται στη Θράκη. 
Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι άρχουσες τάξεις σε Ελλάδα και Τουρκία ακολουθούν μια επικίνδυνα τυχοδιωκτική επιθετική και επεκτατική πολιτική, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο αστικών κρατών προετοιμάζονται για το πως να εξυπηρετήσουν αυτά τα συμφέροντα που προκαλούν την ένταση του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού, απειλώντας τους λαούς του Αιγαίου με θερμό επεισόδιο και διακρατική πολεμική σύγκρουση.
Μάλιστα την άσκηση, όπου εξετάστηκαν αντικείμενα διεξαγωγής επιχειρήσεων διάβασης ποτάμιας γραμμής παρακολούθησαν και παρατηρητές από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Deputy Commanding General BG Stephen E. Schemenauer της 34th Infantry Division (US), την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ;
Σύμφωνα με αναλύσεις μελετητών, οι κεντρικές περιοχές της Ανατολικής Θράκης, από τα βουλγαρικά σύνορα έως την Προποντίδα παρουσιάζουν σημαντικά υδάτινα καλύμματα, δηλαδή ένα ισχυρό φυσικό φράγμα προς την Κωνσταντινούπολη. 
Ωστόσο από τον Έβρο μέχρι και την κεντρική Ανατολική Θράκη το έδαφος προσφέρεται για την χρήση μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων μονάδων. Ανατολικά του ποταμού Έβρου το μέτωπο αυξάνει σημαντικά και φτάνει τα 170km περίπου στο ύψος της πόλης Ουζούν Κιοπρού ενώ ανατολικότερα περιορίζεται συνεχώς και σταθερά μέχρι την Κωνσταντινούπολη όπου και μηδενίζεται σχεδόν. 
Απέναντι στο Δ’ Σώμα Στρατού παρατάσσεται με σαφή επιθετική διάταξη η 1η Τουρκική Στρατιά με τρία Σώματα Στρατού. Κύριο κώλυμα οποιασδήποτε τουρκικής ενέργειας αποτελεί το φυσικό κώλυμα του ποταμού Έβρου, των παραποτάμων καθώς και του εδάφους και συγκεκριμένα στο Βόρειο τμήμα. Η γνώση του εδάφους, η αμυντική προπαρασκευή, καθώς και η διαρκής παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων με στόχο τη στρατηγική προειδοποίηση αποτελούν στοιχεία που ευνοούν τον αμυνόμενο.
Από την άλλη μεριά, οφείλουμε να τονίσουμε πως οι σχηματισμοί του Δ’ Σώματος Στρατού ασκούνται σε κάθε είδους μορφή αγώνα. 
Το τελευταίο διάστημα έχει καταβληθεί προσπάθεια από το επιτελείο του Δ’ Σώματος μέσα από καθημερινές ασκήσεις.
Συνεχείς επιθεωρήσεις, περιοδείες, βολές με όλα τα οπλικά συστήματα, συναγερμοί με σκοπό την άμεση αντίδραση, ΤΑΜΣ μικρών και μεγάλων κλιμακίων αποτελούν τη καθημερινότητα. 
Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έχει δοθεί αυτός ο όγκος των συναγερμών.

ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ Δ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ
Η τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Ποτάμια Οδός-22», με τη συμμετοχή τμημάτων και μέσων του Δ΄ Σώματος Στρατού «Θράκη» και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού «Κιλκίς Λαχανά» πραγματοποιήθηκε από 4 έως και σήμερα, 8 Ιουλίου, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων νοτίου Έβρου. 
Το μήνυμα από το Δ’ Σώμα Στρατού, τον πλέον ισχυρό σχηματισμό του ΕΣ σαφές: είμαστε ικανοί και έτοιμοι. Και όχι μόνον για άμυνα. 
Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν τη διήγηση των μέσων, των τακτικών και των σκοπών αυτών των επιχειρήσεων.
Ο αντικειμενικός σκοπός μιας επιχείρησης διαβάσεως ποταμού είναι να διαπεραιώσει δυνάμεις από το υδάτινο κώλυμα, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της υπεροχής και της ισχύος επί του αντιπάλου και της πρωτοβουλίας των ενεργειών.
Κατά τη σχεδίαση επιχειρήσεων διάβασης ποταμών, λαμβάνονται υπόψη οι εξής παράγοντες: 
α) απαιτούνται ειδικά μέσα και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και (β) η δυνατότητα τακτικών κινήσεων και ελιγμών είναι περιορισμένη κατά το χρόνο που οι δυνάμεις διαβάσεως και τα βαριά υλικά, όπως τα άρματα μάχης, βρίσκονται «ιππαστί» του ποταμού, δηλαδή βρίσκονται στη φάση διάβασης από τη μια όχθη στην άλλη.
Σε πρώτη φάση, επιδιώκεται η σιωπηρή διάβαση. Ωστόσο μια ενέργεια διάβασης αποκαλύπτεται άμεσα και σύντομα, ακόμη και στην περίπτωση του αιφνιδιασμού του αμυνομένου.
Θα πρέπει, συνεπώς, η υπεροχή πυρός της επιθέσεως να είναι τέτοια, ώστε όχι μόνο να εξουδετερωθούν οι αντιστάσεις και τα μέσα του αμυνομένου, αλλά και να εξαρθρωθεί, κατά το δυνατόν, κάθε αντεπίθεση. Καμία επιτυχία δεν είναι δυνατή, χωρίς υπεροχή πυροβολικού ή/και αεροπορίας στη ζώνη της βιαίας διαβάσεως.

ΤΑΧΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Ως επιχείρηση, η ταχεία διάβαση, αποτελεί τη συνέχιση μιας επιθετικής ενεργείας, αποφεύγοντας τελείως ή περιορίζοντας στο ελάχιστο την διακοπή αυτής προ του κωλύματος για προπαρασκευή, προκειμένου να μην απολέσει την ήδη υπάρχουσα ορμή.
Σε κάθε περίπτωση, προτιμάται και επιδιώκεται η γρήγορη διάβαση ποταμού αντί της οργανωμένης, η οποία απαιτεί χρόνο. Μία ταχεία διάβαση είναι δυνατή, εφόσον υπάρχουν συνθήκες ασθενούς ή παντελούς ελλείψεως άμυνας του αντιπάλου επί της περιοχής διάβασης.
Συγχρόνως, εφόσον διατίθενται ταχυκίνητες δυνάμεις, θα πρέπει να γίνει εκμετάλλευση της ταχύτητάς τους, προκειμένου να δημιουργήσουν προγεφύρωμα με το οποίο θα καλύψουν την διάβαση του κυρίου σώματος της δύναμης που επιχειρεί.

Οι τύποι διάβασης υδάτινου κωλύματος είναι δύο και είναι οι εξής:
Ταχεία Διάβαση ή Διάβαση Ευκαιρίας. Επιχείρηση διάβασης ποταμού πριν ο εχθρός μπορέσει να οργανώσει την άμυνα του επί της εκείθεν όχθης τούτου (εχθρικής όχθης). Ενεργείται συνήθως με πρόχειρα μέσα, χρησιμοποίησης υπαρχόντων πόρων ή σχεδίων ή και με την κατάληψη άθικτων γεφυρών.
Οργανωμένη ή Βίαιη Διάβαση. Επιχείρηση διάβασης ποταμού επί της εκείθεν (εχθρικής) όχθης στην οποία έχει οργανωθεί πλήρες σύστημα άμυνας από τον εχθρό και κατέχεται ισχυρά απ’ αυτόν.
Σε γενικές γραμμές ο τρόπος βάσει του οποίου γίνεται η διάβαση του ποταμού είναι ο ακόλουθος. Αρχικά επιλέγεται το σημείο και το τύπος της διάβασης βάσει των παραγόντων που προαναφέραμε, ακολούθως οργανώνονται τα μέσα και γίνεται η έκδοση της τελικής διαταγής από τους επικεφαλείς αξιωματικούς, εν συνεχεία πρώτα προωθούνται τα οπλικά συστήματα και το προσωπικό που θα δημιουργήσει ένα μικρό «προγεφύρωμα» στην απέναντι όχθη σε μήκος περίπου 10χλμ ώστε να μην μπορούν να πραγματοποιούνται βολές από τα όπλα ευθυτενούς τροχίας (φορητά ΑΤ, κατευθυνόμενα βλήματα, πολυβόλα κτλ) και φυσικά να «απαγορευθούν» οι βολές ΠΒ οι οποίες κατευθύνονται από τους ΠΑΠ που θα βρίσκονται εγγύς της όχθης.

Επίσης, το Α/Α ΠΒ λαμβάνει μέτρα για την απαραίτητη αποτροπή της εναέριας προσβολής από αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, προσωπικό και μέσα του ΠΖ και των ΤΘ διαβαίνουν το ποτάμι είτε με λέμβους είτε με άλλες τεχνικές όπως είναι η πλεύση των ΤΟΜΠ Μ113 Α1/Α2 ή η τεχνική όπου τα άρματα μάχης χρησιμοποιούν αναπνευστήρα. Επιπλέον, συχνές είναι και οι επιχειρήσεις παραπλάνησης του εχθρού ώστε να αντιληφθεί πως η ζεύξη θα γίνει σε άλλο ή άλλα σημεία του ποταμού.
Ακόμα συχνή είναι και η χρήση προπετάσματος καπνού ώστε να καλυφθούν οι κινήσεις του Πεζικού και του Τεθωρακισμένων καθώς η στιγμή της διάβασης είναι η πλέον ευάλωτη και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Φυσικά, την ίδια στιγμή έχουν αναπτυχθεί μέσα και προσωπικό στην όχθη από όπου ξεκινούν τα μέσα ώστε να καλύψουν με πυρά αυτά τα οποία επιχειρούν να περάσουν απέναντι. Εφόσον, συσταθεί ένα ασφαλές προγεφύρωμα, τότε την σκυτάλη αναλαμβάνει το όπλο του Μηχανικού (ΜΧ).
Με γρήγορες κινήσεις το προσωπικό φροντίζει ώστε οι βαριές πλωτές γέφυρες να αναπτυχθούν κατά το συντομότερο χρονικό διάστημα. Όταν ολοκληρωθεί και η ζεύξη δίχως να υπάρχουν απώλειες σε υλικά και έμψυχο δυναμικό τότε περνούν και οι υπόλοιπες δυνάμεις (Κύρια δύναμη και δυνάμεις Διοικητικής Μέριμνας) που θα διευρύνουν το προγεφύρωμα και θα προελάσουν προς τα ενδότερα εδάφη. Αυτή είναι συνοπτικά, η διαδικασία που ακολουθείται για την ζεύξη ενός υδάτινου κωλύματος. Στην όλη επιχείρηση ενδέχεται να συμμετέχουν ακόμα και ειδικές δυνάμεις καθώς και επιθετικά ελικόπτερα, η ελίτ δηλαδή προσωπικού και μέσων ενός Στρατού.

Η «ταχεία διάβαση ευκαιρίας» εντάσσεται στο πλαίσιο αντεπιθετικής ενέργειας δυνάμεων του Δ ΣΣ με κύριο στόχο την ελάχιστη προπαρασκευή, προκειμένου να επιβραδυνθεί στο ελάχιστο η προέλαση των φίλιων μονάδων Τεθωρακισμένων και Μ/Κ Πεζικού.

Οι μονάδες που συμμετείχαν στην τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Ποτάμια Οδός 22» επί του ποταμού Άρδα περιλάμβαναν: 
ελαφρά τεθωρακισμένα αναγνώρισης Panhard VBL, 
Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ-113, 
τα νεοαποκτηθέντα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ-1117 
καθώς και άρματα μάχης Leopard 2A4. 
Τα πληρώματα τους συνεργάστηκαν με τμήματα Μηχανικού που προχώρησαν προηγουμένως σε αναγνώριση σημείων διάβασης καθώς και δημιουργία ζεύξης πεζογέφυρας για την εξασφάλιση προγεφυρώματος, με ταυτόχρονη μεταφορά δυνάμεων με πλωτές λέμβους.

Σε κάθε περίπτωση η έναρξη της σχεδιάσεως της διαβάσεως ποτάμιας γραμμής πρέπει να είναι έγκαιρη. Πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια συλλογής πληροφοριών, πρόβλεψης και εντοπισμού της αντίπαλης διάταξης στις περιοχές διαβάσεως.

Τα σχέδια και οι εκδιδόμενες διαταγές δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενέργειας με μεγάλη ταχύτητα και αποφασιστικότητα από ταχυκίνητες δυνάμεις (μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες), με κύρια επιδίωξη να αποστερήσουν από τον αντίπαλο τη δυνατότητα συνεχίσεως των επιχειρήσεων ή την οργάνωση της άμυνάς του και παράλληλα να εξασφαλίσουν την κατάληψη άθικτων γεφυρών, γεγονός που θα ελαχιστοποιήσει την ανάγκη διενέργειας οργανωμένης διαβάσεως.
Το προγεφύρωμα, το οποίο επιδιώκεται να δημιουργηθεί, είναι ανάλογο με τον όγκο των δυνάμεων που εκτελούν την επιχείρηση. Σκοπός είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου χώρου για τη διαπεραίωση, με ασφάλεια, του όγκου της ενεργούσης δυνάμεως και η δημιουργία συνθηκών συνέχισης της επιθέσεως.

Το προγεφύρωμα επεκτείνεται με ταχύτητα και θα πρέπει να εξασφαλίζει χώρο ελιγμού. Ένα προγεφύρωμα θα πρέπει να έχει την κατάλληλη εδαφική διαμόρφωση και έκταση, ώστε ο επιτιθέμενος αφενός να δύναται να αμυνθεί σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης της επιθετικής ενεργείας και αφετέρου ο αντίπαλος να μην μπορεί να ανακόψει την κίνηση των στρατευμάτων από την μία όχθη στην άλλη.

Σημεία που πρέπει να αναδειχτούν από την διεξαγωγη της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΙΑΒΑΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ», ήταν η ορμητική διέλευση του ποταμού από τις δυνάμεις πεζοπόρων τμημάτων τυφεκιοφόρων Μηχανικού και Πεζικού που κωπηλατώντας κάτω από το καυτό ήλιο υπό υψηλές θερμοκρασίες, πέρασαν στην αντιπέρα όχθη και έλαβαν θέσεις μάχης υπο πλήρη κάλυψη εξασφαλίζοντας το αρχικό προγεφύρωμα.
Ακολούθησε η διάβαση του ποταμού από τα τεθωρακισμένα Μ-113 τα οποία έπειτα από προετοιμασία στεγανοποίησης από τα πληρώματα τους, εισήλθαν με ταχύτητα από πολλαπλά σημεία στο ποταμό και πολύ γρήγορα πέρασαν στην απέναντι όχθη.

Με δεδομένο ότι η αντίδραση του αντιπάλου θα εκδηλωθεί ευθύς με το πέρασμα των πρώτων τμημάτων στην αντίπερα όχθη, ακόμη και όταν ο αντίπαλος υποστεί αιφνιδιασμό σε σχέση με τα πραγματικά σημεία διαβάσεως, τα τμήματα οδηγούνται με ταχύτητα προς τους αντικειμενικούς σκοπούς. Έτσι, τα τμήματα επιθέσεως θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ευνοϊκή εξέλιξη της όλης επιχείρησης.

Στη συνέχεια σειρά είχε η διέλευση αριθμού αρμάτων μάχης Leopard 2A4 τα οποία πέρασαν στην απέναντι όχθη και προωθήθηκαν πέραν αυτής, συνεχίζοντας την κύρια επιθετική ενέργεια.

Η Ταχεία Διάβαση Ευκαιρίας ολοκληρώθηκε από την διέλευση ισχυρής δύναμης Πεζικού από Πεζογέφυρα την οποία είχε προετοιμάσει το Μηχανικό, το οποίο επίσης έδρασε άψογα με ταχύτητα και υψηλή αποτελεσματικότητα εκτελώντας επίσης την αναγνώριση ακτής, τον εντοπισμό και την καταστροφή μηχανισμών υπονόμευσης που είχε τοποθετήσει ο εχθρός για την παρεμπόδιση διέλευσης των φίλιων δυνάμεων!

Το μήνυμα σαφές: Το Δ Σώμα Στρατού δεν κάνει μόνον άμυνα.



Απέναντι σε όλες αυτές τις πολεμικές προετοιμασίες στέκει το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και ο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Με διεθνιστικές πρωτοβουλίες που φέρνουν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα κοινής πάλης των λαών σε Ελλάδα και Τουρκία

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 


Πληροφορίες από το defencereview.gr kranos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου