D-Day η Δευτέρα καθώς κλείνει για 10ημερη συντήρηση ο Nord Stream. Η κυβέρνηση φοβάται ότι δεν θα επανέλθει η ροή και ετοιμάζεται για δελτίο και κρατική διάσωση ενεργειακών κολοσσών.
Στα ημερολόγια της βιομηχανικής Γερμανίας και την καγκελαρία η 11η Ιουλίου σημειώνεται με κόκκινο χρώμα εδώ και εβδομάδες. Είναι η ημερομηνία που ο κύριος αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κλείνει για 10ήμερη συντήρηση και το ερώτημα είναι αν ο Πούτιν θα επιστρέψει να ανοίξει ξανά.
Εάν η Μόσχα στείλει σήμα ότι ο αγωγός Nord Stream δεν θα επανεκκινήσει όπως είχε προγραμματιστεί, η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς πιθανότατα θα ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα, όπως το δελτίο και τα προγράμματα διάσωσης εταιρειών, σημειώνει το Bloomberg. Οι συνέπειες θα σημαίνουν σχεδόν σίγουρα βαθιά ύφεση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και θα έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.
«Ανησυχούμε; Ναι, είμαστε πολύ ανήσυχοι», δήλωσε ο Christian Kullmann, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού χημικού κολοσσού Evonik Industries AG. «Θα ήταν αφελές να μην ανησυχείς».
Δεδομένης της εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και της έλλειψης βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων βραχυπρόθεσμα, η πιθανότητα να προκληθεί ζημιά στην Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις και την υποστήριξη της προς την Ουκρανία μπορεί να είναι πολύ καλή για να την αφήσει ανεκμετάλλευτη το Κρεμλίνο.
Ενώ η Μόσχα αρνείται ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, ο υπολογισμός του Πούτιν είναι απλός όσο και κυνικός, σημειώνει το πρακτορείο. Η Ευρώπη θέλει απεγνωσμένα να γεμίσει αποθηκευτικούς χώρους για να υπάρξει θέρμανση για τα σπίτια και καύσιμο για τα εργοστάσια τον χειμώνα. Επομένως, όσο πιο γρήγορα η Μόσχα ενεργήσει για να διαταράξει περαιτέρω τις αγορές φυσικού αερίου, τόσο υψηλότερες θα είναι οι τιμές και τόσο περισσότερος ο χρόνος που θα έχει η Ρωσία για να καρπωθεί τα οφέλη.
«Η Ρωσία έχει πολλά χαρτιά που μπορεί να παίξει», δηλώνει η Όλγα Χάκοβα, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το όφελος από τα εργαλεία που τους έχουν απομείνει».
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία ορατότητα σε ότι αφορά τα σχέδια του Πούτιν, καθώς οι γραμμές επικοινωνίας με τον κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC έχουν κοπεί.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει σταδιακά τη χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων για δύσκολες στιγμές που έρχονται. Ο Σολτς συνέκρινε την κατάσταση με την έκρηξη του πληθωρισμού στις δεκαετίες του 1960 και του 70 και προειδοποίησε ότι δεν θα τελειώσει σύντομα. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε για μια κατάσταση που μοιάζει με τη κρίση της Lehman Brothers. Αυτή τη φορά, το ζήτημα είναι να αποτραπεί η κατάρρευση των ενεργειακών αγορών.
Το αντίκτυπο είναι ήδη ορατό στη χώρα. Το Μόναχο μείωσε τη θερμοκρασία στις δημόσιες πισίνες, η Κολωνία χαμηλώνει τα φώτα των δρόμων και το Αμβούργο σχεδιάζει να διαθέσει ζεστό νερό μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Κρατικά γραφεία στο Βερολίνο μειώνουν τους θερμοστάτες και η Vonovia, η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια ακινήτων της Γερμανίας, κατέβασε στους 17 βαθμούς Κελσίου τη θέρμανση τις νυκτερινές ώρες.
Σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί, η κυβέρνηση ενίσχυσε τις εξουσίες της με νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων της επιτρέπει να αποκτήσει μερίδια ενεργειακών ομίλων όπως η Uniper. Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας και βασικός προμηθευτής τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ασκεί πίεση στην κυβέρνηση λέγοντας τελειώνουν τα μετρητά.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach προειδοποίησε ότι η Uniper δεν θα έχει σύντομα άλλη επιλογή από το να αντλήσει φυσικό αέριο από τους αποθηκευτικούς χώρους, να αυξήσει τις τιμές στους πελάτες και να μειώσει την προσφορά. Αυτό ακριβώς είναι το είδος των αρνητικών επιπτώσεων που επιδιώκει να αποφύγει ο Χάμπεκ. «Δεν θα επιτρέψουμε σε μια συστημικά σημαντική εταιρεία να χρεοκοπήσει και να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας», είπε ο Habeck σε απάντηση στη δήλωση Uniper, προσθέτοντας ότι η μορφή της υποστήριξης ήταν ακόμα υπό συζήτηση.
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου