Στο επίκεντρο μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης το Κίεβο λόγω της πτώσης εσόδων και της καθυστερημένης στήριξης από τους Δυτικούς εταίρους. Η χρεοκοπία της Naftogaz, το τύπωμα χρήματος και το σήμα για αλλαγή στάσης από την Ουκρανία.
Οι διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη πίεση στα δημόσια οικονομικά του Κιέβου καθώς η εισβολή της Ρωσίας μειώνει τα φορολογικά έσοδα και οι σύμμαχοί της αγωνίζονται να παράσχουν ταχεία οικονομική στήριξη.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι τα έκτακτα μέτρα όπως η εκτύπωση χρήματος που χρησιμοποιεί το Κίεβο για να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά του κινδύνευαν να βλάψουν την ικανότητά του να παρέχει κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες με την πάροδο του χρόνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη των συμμάχων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για παροχή δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια το συντομότερο δυνατό.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συναντήθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες συμφώνησαν σε νέο έκτακτο δάνειο 1 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, αλλά δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ευρύτερο πακέτο για τη χώρα.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει «τεράστιες βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες» και χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να τις καλύψει. Προέτρεψε τα κράτη μέλη της ΕΕ να παράσχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις ώστε η Κομισιόν να προωθήσει ένα προγραμματισμένο πακέτο 9 δισ. ευρώ στο Κίεβο.
Η δημοσιονομική κρίση της Ουκρανίας έχει οξυνθεί λόγω της πτώσης των φορολογικών εσόδων και των τελωνειακών δασμών από τότε που ξεκίνησε η εισβολή πριν από σχεδόν πέντε μήνες, μαζί με τις υψηλότερες πολεμικές δαπάνες.
Η διακοπή των εξαγωγών σιτηρών και χάλυβα έχει στερήσει το Κίεβο από κέρδη σε ξένο νόμισμα. Η Ουκρανία αναγκάζεται να εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς η κεντρική τράπεζα αγοράζει κρατικά ομόλογα για να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό.
Η G7 και η ΕΕ έχουν ανακοινώσει επίσημες δεσμεύσεις χρηματοδότησης προς την Ουκρανία ύψους 29,6 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την Dragon Capital, μια επενδυτική τράπεζα με έδρα το Κίεβο, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 12,7 δισ. δολάρια στη χώρα.
Οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν τον Μάιο πρόσθετη στήριξη έως και 9 δισ. ευρώ, επιπλέον του προηγούμενου έκτακτου δανείου 1,2 δισ. ευρώ. Συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πώς να δομήσουν αυτή την οικονομική υποστήριξη. Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το πλήρες πακέτο βοήθειας της ΕΕ είναι απίθανο να διευθετηθεί πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.
Ειδικότερα, η Γερμανία αμφισβήτησε την ιδέα της παροχής όλης της βοήθειας με τη μορφή δανείων, λένε διπλωμάτες. Το Βερολίνο έχει ήδη συνεισφέρει διμερή υποστήριξη ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και την Τρίτη στήριξε το επιπλέον δάνειο 1 δισ. ευρώ της ΕΕ.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η Κομισιόν θα υποβάλει νέα πρόταση για να ανέλθει στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι μόλις είναι έτοιμη, αυτό θα αξιολογηθεί από τα κράτη μέλη. «Μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Ο Oleg Ustenko, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, είπε ότι η χώρα χρειάζεται τώρα 9 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα (σχεδόν διπλάσια από το προηγούμενο αίτημά της) από τους δυτικούς υποστηρικτές της για να καλύψουν το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η εκτίμησή του για τις ανάγκες παραμένει στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, αλλά ακόμη και αυτό είναι πολύ περισσότερο από ό,τι έχουν δώσει μέχρι στιγμής οι δυτικές χώρες.
Ωστόσο, ο Ουστένκο είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επιπλέον 4 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για τους επόμενους τρεις μήνες για να καλύψει το κόστος έκτακτης στέγασης και επισκευών κατοικιών για εκατομμύρια ανθρώπους και να χρηματοδοτήσει ένα βασικό ελάχιστο εισόδημα για άτομα που έχουν χάσει τη δουλειά τους.
«Θα προσπαθήσουμε να επιβιώσουμε σε κάθε περίπτωση, αλλά χωρίς οικονομική υποστήριξη από τους συμμάχους μας όχι μόνο θα είναι δύσκολο να το κάνουμε, αλλά θα είναι σχεδόν αδύνατο».
Η Naftogaz, η κρατική ενεργειακή εταιρεία, ζήτησε την Τρίτη από τους κατόχους των ομολόγων της 1,5 δισ. δολαρίων να αποδεχθούν πάγωμα πληρωμών καθώς επιδιώκει να διατηρήσει μετρητά για αγορά αερίου. Μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει την πρώτη χρεοκοπία ουκρανικής κρατικής εταιρίας από την έναρξη του πολέμου.
Η κίνηση της Naftogaz ενδέχεται να σηματοδοτήσει αλλαγή προσέγγισης της ουκρανικής κυβέρνησης προς τους ξένους κατόχους ομολόγων της. Μέχρι τώρα, το Κίεβο αρνούταν να επαναπρογραμματίσει τις πληρωμές του χρέους του, λέγοντας ότι ήταν σημαντικό να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.
Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εξαντλήσει 2,3 δισ. δολάρια ή 9,3% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της μόνο τον Ιούνιο.
Η Eθνική Τράπεζα της Ουκρανίας αγόρασε κρατικά ομόλογα αξίας 3,6 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, υπερδιπλάσιο από τον ρυθμό αγορών ύψους 1,7 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η κεντρική τράπεζα έχει ακόμα αρκετά αποθέματα για να καλύψει τρεις μήνες εισαγωγών.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη επιπλέον 1,7 δισ. δολάρια σε άμεση οικονομική βοήθεια προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Αυτή η βοήθεια θα βοηθήσει τη δημοκρατική κυβέρνηση της Ουκρανίας να παρέχει βασικές υπηρεσίες για τον λαό της Ουκρανίας», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen καθώς ανακοίνωσε την υποστήριξη.
Η αμερικανική υπηρεσία διεθνούς ανάπτυξης USAID και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν παράσχει 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση δημοσιονομική στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται στα μισά του δρόμου για τις συνολικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί βάσει της δικομματικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου