Μία εβδομάδα καίγεται το πολύτιμο δάσος της Δαδιάς! Ο πολύ καλά προετοιμασμένος κρατικός μηχανισμός, όπως διαβεβαίωνε πρωθυπουργός και υπουργός Κλιματικής Κρίσης έχουν πλέον και αυτό το …επίτευγμα να «επιδεικνύουν».
Μία εβδομάδα κόλασης και όπως λένε «η φωτιά δύσκολα θα σβήσει»!
Επτά ημέρες παρακολουθούμε την καταστροφή…
Στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επιχειρήσεων στην πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τις δασικές πυρκαγιές. «Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς λόγω της πυκνής δασικής ύλης των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασής μας, διότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, το σύνολο των προσπαθειών μας και των επιχειρήσεών μας επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, λόγω του ισχυρού Α/ΒΑ ανέμου που πνέει στην περιοχή, πυροδοτήθηκε μερική εξάπλωση του ήδη ενεργού νοτιοδυτικού μετώπου, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης, ωστόσο, όπως είπε, καταβάλλεται πολύ μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ.
«Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.
Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα. Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου