Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Hunger Games σε όλη την Ευρώπη

Hunger Games σε όλη την Ευρώπη

Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Προκλητική πρόταση της Κομισιόν για επιβολή δελτίου στο ρεύμα και το αέριο θέρμανσης, με 15% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας!

Πέντε μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύγκρουση έχει εξελιχθεί σε έναν αδυσώπητο πόλεμο φθοράς, που διεξάγεται ταυτόχρονα σε πολλαπλά μέτωπα και πάνω από όλα σε αυτό της οικονομίας. Η Ρωσία διατηρεί το πάνω χέρι στο πεδίο των μαχών, με την Ουκρανία να έχει κερδίσει τον πόλεμο της προπαγάνδας παρά τις ρωγμές που εμφανίζονται στο δυτικό στρατόπεδο. Η κυβερνητική παράλυση στη Γαλλία και οι παραιτήσεις Τζόνσον και Ντράγκι σε Βρετανία και Ιταλία αντίστοιχα αντανακλούν τη δυσκολία των οικονομιών της Γηραιάς Ηπείρου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, με την ακρίβεια να καλπάζει, τα νοικοκυριά να γονατίζουν και την αντοχή και συνοχή των χωρών να δοκιμάζονται. Εν μέσω της εκρηκτικής ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης το ενεργειακό μπρα ντε φερ μεταξύ Ρωσίας και Δυτικής Ευρώπης βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής.

Με τον τίτλο «Το τελευταίο καλοκαίρι της Ευρώπης πριν από τον ρωσικό χειμώνα», δημοσίευμα του Politico επισημαίνει ότι οι κρίσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τα καύσιμα θα αρχίσουν να επιδεινώνονται και, ως αποτέλεσμα, θα ενταθεί και η πίεση των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους. Σε αυτές τις τάσεις αποσταθεροποίησης ποντάρει και η Ρωσία, δοκιμάζοντας τα όρια των ευρωπαϊκών χωρών κλείνοντας για μέρες τη στρόφιγγα του Nord Stream 1, του πιο βασικού αγωγού διοχέτευσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη με το πρόσχημα ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης. Η Ευρώπη ζει έναν εφιάλτη, με τη Γερμανία να κατηγορείται ότι η ίδια προκάλεσε την ενεργειακή ασφυξία με την απόφαση της να τερματίσει το project Nord Stream 2 και να στοιχηθεί πίσω από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για στρατηγική «ήττα της Ρωσίας» με κάθε κόστος, μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό και ας παγώσει όλη η Ευρώπη.

Την αρχή ότι «ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι πιο ίσες από τις άλλες» δείχνει και η προκλητική πρόταση της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, προκειμένου να βοηθηθεί η Γερμανία!
Να παγώνουν οι λαοί για του αφέντη το φαΐ ζητάει η ΕΕ, με υπερεξουσίες στο διευθυντήριο

Ουσιαστικά, η Κομισιόν ζητάει από τα λαϊκά νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ρεύμα για να κινηθεί η πολεμική ατμομηχανή! Όπως εύστοχα είχε γράψει ο Όσκαρ Ουάιλντ, «το να συνιστούμε οικονομία στους φτωχούς είναι κάτι τόσο εξωφρενικό όσο και υβριστικό […] είναι σαν να συμβουλεύουμε έναν που πεινάει να τρώει λιγότερο». Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προβλέπει πως κάθε χώρα θα κάνει «ό,τι μπορεί» προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 την κατανάλωση αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

Η Γερμανία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλλει δελτίο στο ρεύμα και το αέριο, με διακοπές στην ηλεκτροδότηση και των νοικοκυριών. Όπως σημειώνεται μάλιστα στο σχέδιο, σε περίπτωση «σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης» και αν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν, θα ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός συναγερμού έπειτα από διαβούλευση των κρατών προκειμένου να ορίσει τους «υποχρεωτικούς στόχους», κάτι που θα επιτρέψει να καταστεί «υποχρεωτικός» ο στόχος του 15%. Τον πολεμικό λογαριασμό για άλλη μια φορά στην πράξη καλούνται να πληρώσουν οι φτωχοί, με το σχέδιο να περιλαμβάνει υποβάθμιση στοιχειωδών παροχών όπως η δημόσια φωταγώγηση των δρόμων και η μείωση φωτισμού στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Έντονη είναι η αντίδραση όλων των χωρών του Νότου, με πιο αναιμική αυτή της Ελλάδας που περιορίστηκε να δηλώσει ότι «έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις». «Υπάρχουν χώρες που δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τώρα ζητούν βοήθεια», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Ενέργειας, υπενθυμίζοντας ότι στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης χρέους του ευρωπαϊκού Νότου, ο Βορράς δεν φάνηκε και τόσο αλληλέγγυος. Tην ίδια ώρα το «μαρτύριο της σταγόνας» συνεχίζεται, με τη Μόσχα να ανοίγει ξανά σταδιακά τον αγωγό αλλά διοχετεύοντας ελάχιστες ποσότητες προς τη Δυτική Ευρώπη.

Ενδεικτικό εξάλλου της κατάστασης συναγερμού που έχει σημάνει στην Ευρώπη είναι το γεγονός πως ο επικεφαλής της διεθνούς αρχής ενέργειας προειδοποίησε ότι αυτή η ενεργειακή κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει βιώσει ποτέ ο πλανήτης τόσο ως προς το εύρος, όσο και ως προς την πολυπλοκότητά της. Η ρωσική οικονομία σε πρώτη φάση μοιάζει να έχει απορροφήσει μέρος των παρενεργειών των κυρώσεων επωφελούμενη από την εκρηκτική άνοδο τιμών των κύριων εξαγωγικών της προϊόντων, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι δικές της αντοχές είναι ανεξάντλητες, όπως και η λαϊκή στήριξη σε μια μακρόσυρτη και αιματηρή «ειδική πολεμική επιχείρηση», που ακόμα και με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις έχει προκαλέσει απώλειες πάνω των 14.000 στρατιωτών.

Μια πολύ εύθραυστη συμφωνία

Ενδιαφέρον προκαλεί η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών, η οποία υπογράφηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της τουρκικής κυβέρνησης. Με βάση αυτή τη συμφωνία, περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών θα εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως από το λιμάνι της Οδησσού, ενώ θα διευκολυνθούν και οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας. Η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας των τελευταίων χρόνων και αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας που πλασάρεται ως «πολύφερνη νύφη» Δύσης και Ανατολής.

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την υπογραφή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης και η Ρωσία έσπευσε να δικαιώσει όσους εξέφραζαν αμφιβολίες για την υλοποίησή της. Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου η απρόβλεπτη Ρωσία χτύπησε εγκαταστάσεις εντός του λιμανιού της Οδησσού , (που δεν συνδέονται με την εξαγωγή σιτηρών). Με τον τρόπο αυτό η Μόσχα στέλνει αυστηρή προειδοποίηση σε Κίεβο, ΕΕ και ΗΠΑ πως με την παραμικρή πρόκληση -επίθεση εντός των ρωσικών συνόρων, νέα αναβάθμιση της οικονομικής- στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία- θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.

ΠΡΙΝ

1 σχόλιο:

  1. Παρολα αυτα θελουν το 2030 αμαξι ηλεκτρικο εδω δεν ξερουμε με το ρευμα τι θα κανουμε στο μελλον ,μπορει να λεει η ΔΕΗ αλλα δεν τους πιστευω ετσι και αλλιως απο θερμανση ποτε δεν ειχα λεφτα για πετρελαιο,το καταργουν και αυτους τους λεβητες αντε βγαλε ακρη τωρα με τι θα ζεσταθει καποιος εαν εχουμε λεφτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή