Mega Deal 40 δισ. δολαρίων: Yπό ρωσικό έλεγχο το ιρανικό Φ.Α. και πετρέλαιο – Η Ευρασία ελέγχει όλη τη ροή ενέργειας!
Η πρώτη συμφωνία Ρωσίας-Ιράν
Το πρώτο μεγάλο deal μεταξύ Ρωσίας και Ιράν είχαμε πριν λίγο παρουσία του προέδρου της Ρωσίας, Β.Πούτιν. Η Ρωσία θέτει υπό τον έλεγχο της το ιρανικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο με σκοπό την πλήρη ανάπτυξη του για λογαριασμό της Ευρασίας!
Η συμφωνία η οποία έγινε με τις ευλογίες της Κίνας διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον ούτε στάλα πετρελαίου προς την Δύση, ακόμη και αν αρθούν οι κυρώσεις προς το Ιράν.
Και κάτι πολύ σημαντικό: η ανάπτυξη του ιρανικών κοιτασμάτων θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ισχύ του Ιράν εντός των BRICS καθώς και στο βαθμό ενίσχυσης του ιρανικού νομίσματος.
Deal Ρωσίας-Ιράν 40 δισ. δολαρίων
Πιο αναλυτικά, μια ιστορική συμφωνία για την ενέργεια υπέγραψαν η ρωσική Gazprom και το Ιράν σήμερα Τρίτη (19/7).
Ο ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας και η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν.
Αξιωματούχοι λένε ότι 20 δισεκατομμύρια δολάρια θα μοιραστούν μεταξύ των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kish και North Pars, βοηθώντας στην παραγωγή επιπλέον 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι η Gazprom θα συμμετάσχει επίσης στην ολοκλήρωση έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου.
Το Ιράν έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ εμπόδισαν την πρόσβαση στην τεχνολογία εξόρυξης και επιβράδυναν την ανάπτυξη των εξαγωγών φυσικού αερίου.
Η συμφωνία υπογράφηκε την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην Τεχεράνη για τριμερείς συνομιλίες με τους Τούρκους και Ιρανούς ομολόγους του.
Το ταξίδι του Β.Πούτιν, που πραγματοποιείται λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ και στη Σαουδική Αραβία, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Δύση για τα σχέδια της Μόσχας να σφυρηλατήσει στενότερους στρατηγικούς δεσμούς με το Ιράν, την Κίνα και την Ινδία απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.
«Η επαφή με τον Χαμενεΐ είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν στους δημοσιογράφους στη Μόσχα.
«Ένας διάλογος εμπιστοσύνης έχει αναπτυχθεί ανάμεσά τους για τα πιο σημαντικά θέματα στη διμερή και διεθνή ατζέντα» ανέφερε για να προσθέσει ότι «στα περισσότερα θέματα, οι θέσεις μας είναι κοντινές ή ταυτόσημες».
«Σε ό,τι αφορά τους εν εξελίξει γεωπολιτικούς δεσμούς μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το [θρησκευτικό] κατεστημένο του Ιράν προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Μόσχας στην αντιπαράθεση της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον και τους περιφερειακούς συμμάχους της», δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό σύμμαχο και η Μόσχα είναι μια υπερδύναμη» δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Ωστόσο η αυξημένη «κλίση» της Ρωσίας προς το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες έχει μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές ιρανικού αργού στην Κίνα -μια σημαντική πηγή εισοδήματος για την Τεχεράνη αφότου ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε τις κυρώσεις το 2018.
Τον Μάιο, το Reuters μετέδωσε πως οι ιρανικές εξαγωγές αργού στην Κίνα έπεσαν απότομα, καθώς το Πεκίνο προτίμησε τα βαρέλια ρωσικού αργού που είχαν σημαντική έκπτωση, αφήνοντας σχεδόν 40 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου αποθηκευμένα σε δεξαμενόπλοια στην Ασία και σε αναζήτηση αγοραστών.
Σε ψηλή θέση στην ατζέντα των σημερινών τριμερών συνομιλιών -που θα περιλαμβάνουν επίσης την Τουρκία- θα είναι η Συρία, όπου ο Ερντογάν απειλεί να εξαπολύσει περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να διευρύνει τις βάθος 30 χλμ «ζώνες ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων. Η Μόσχα και η Τεχεράνη εναντιώνονται αμφότερες σε οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες από την Τουρκία.
«Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας είναι πολύ σημαντική, και οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία θα βλάψει αναμφίβολα την Τουρκία, τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή και θα ωφελήσει τους τρομοκράτες», είπε ο Χαμενεΐ στον Ερντογάν βάζοντας το πρώτο “στοπ”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου