Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Ρωσικό λουκέτο στον Nord Stream και η Ευρώπη σε «αναμμένα κάρβουνα»


Ρωσικό λουκέτο στον Nord Stream και η Ευρώπη σε «αναμμένα κάρβουνα»
efsyn.gr
Την ώρα που οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου φθάνουν σε δυσθεώρητα ύψη η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για ενεργειακό μπρα ντε φερ με τη Μόσχα, με τις αμφιλεγόμενες γερμανικές κινήσεις να προκαλούν ερωτήματα.

Στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του μπαράζ κυρώσεων μεταξύ Δύσης και Μόσχας , το ενεργειακό μπρα ντε φερ κορυφώνεται, με τον αγωγό Nord Stream να τίθεται, πρακτικά, εκτός λειτουργίας και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να εκφράζουν φόβους ότι η ροή του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. δεν θα επιστρέψει.

Όλα αυτά την ώρα που οι τιμές συνεχίζουν το ράλι ανόδου, ενώ Γερμανία και Γαλλία προετοιμάζονται για έκτακτα μέτρα, με τις κινήσεις του Βερολίνου να προκαλούν ερωτήματα και εντάσεις.

Ο αγωγός και η συντήρηση

Όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και ημέρες η Gazprom θα μειώσει, από τις 11 Ιουλίου και για δέκα ημέρες, αναφέροντας ότι πρόκειται για προγραμματισμένη καλοκαιρινή συντήρηση, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες πως ο αγωγός που φέρνει ρωσικό αέριο στην Ε.Ε. δεν θα επιστρέψει στα παλαιότερα επίπεδα λειτουργίας.

Ο Nord Stream εξάλλου ήδη λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό στο 40% των δυνατοτήτων του με την Gazprom να έχει δηλώσει πως για την μείωση της ροής ευθύνεται το γεγονός ότι μια από τις τουρμπίνες εστάλη στον Καναδά για επισκευή.

Οι αμφιλεγόμενες ενέργειες από το Βερολίνο

Το θέμα με την τουρμπίνα, πάντως, λύθηκε έπειτα από παρέμβαση του Βερολίνο, καθώς, μετά από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει την τουρμπίνα, η οποία είναι του γερμανικού κολοσσού της Siemens, πίσω στη Γερμανία.

Όμως, η απόφαση αυτή δεν είναι απλά μια γραφειοκρατική κίνηση, καθώς η επιστροφή της τουρμπίνας είχε παγώσει λόγω των δυτικών κυρώσεων προς τη Μόσχα και με την απόφασή της η Οτάβα ουσιαστικά παραβιάζει τα μέτρα που η ίδια έχει εφαρμόσει.

Μια αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να λάβει, πλέον, και το Βερολίνο, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και βάζοντας τη Γερμανία, αλλά και την Ε.Ε., σε τροχιά σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Αν και παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψει η τουρμπίνα σε γερμανικό έδαφος, η Siemens, με σημερινή της ανακοίνωση δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συμβεί αυτό άμεσα.

Η ανησυχία στη Γερμανία για ενδεχόμενες μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της ενέργειας, έχει προκαλέσει πανικό στο Βερολίνο, το οποίο έβαλε ήδη σε κίνηση σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ακόμη χειρότερη κρίση. Αυτά τα μέτρα ποικίλουν από κρατική βοήθεια σε μεγάλες εταιρείες ενέργειες, έως επιβολή περιορισμών στην κατανάλωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, βάζει στον «πάγο» τις όποιες πράσινες ενέργειες και σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.

Όμως το διαφαινόμενο παζάρι το Βερολίνο με τη Μόσχα έχει προκαλέσει δυσφορία στην ουκρανική κυβέρνηση και έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις Βρυξέλλες. Σήμερα, άλλωστε, έγινε γνωστό ότι η Γερμανία εμποδίζει την ολοκλήρωση του πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 9 δισ. ευρώ, το οποίο πρότεινε η Κομισιόν και ενέκριναν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε..
Και η Γαλλία ετοιμάζεται

Στον δρόμο των έκτακτων μέτρων βαδίζει και το Παρίσι με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας να δηλώνει ότι η Γαλλία θωρεί ως την «πιο πιθανή επιλογή» την πλήρη περικοπή της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.

«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, το ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης... τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Ανέφερε έτσι την επανεθνικοποίηση σε ποσοστό 100% της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF, που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν.

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, αυτή η «απόλυτη ενότητα διοίκησης» θα επιτρέψει «να ληφθούν ταχύτερες αποφάσεις για το στρατηγικό θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στη Γαλλία».

Η ενεργειακή κρίση είναι για τον υπουργό «το σημαντικότερο θέμα των επόμενων μηνών» και πρέπει να προετοιμαστούμε για συνολική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθνικοποίηση του EDF.

«Είχα μακροσκελείς συζητήσεις με (την Επίτροπο Ανταγωνισμού) Μαργκρέτε Βεστάγκερ για αυτό το θέμα, επομένως θα συνεχίσουμε τις πολύ μακρές συζητήσεις μας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου