Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Διαταγή Βρετανού ΑΓΕΕΘΑ: Διασπορά μαχητικών σε πολιτικά αεροδρόμια για αποφυγή ρωσικού αιφνιδιαστικού πρώτου πλήγματος – Για πρώτη φορά από το 1939!

Διαταγή Βρετανού ΑΓΕΕΘΑ: Διασπορά μαχητικών σε πολιτικά αεροδρόμια για αποφυγή ρωσικού αιφνιδιαστικού πρώτου πλήγματος – Για πρώτη φορά από το 1939!
Του Βασίλη Καπούλα

Ολοταχώς προς σύγκρουση με την Ρωσία προετοιμάζεται η Μεγάλη Βρετανία καθώς για πρώτη φορά από τότε που το Λονδίνο κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία το 1939, η RAF μετά από διαταγή του ΑΓΕΕΘΑ και απόφαση του ΝΑΤΟ, έχει καταρτίσει σχέδια για τη διασπορά μαχητικών σε διάφορα μέρη της χώρας, στο έδαφος πολιτικών αεροδρομίων!

Στόχος είναι οι Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφύγουν ένα καταστροφικό αιφνιδιαστικό πρώτο πλήγμα από την Ρωσία.

Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση που δείχνει ότι “κάτι σοβαρό συμβαίνει” στο παρασκήνιο και αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπενθυμίζουμε ότι η Βρετανία εκπαιδεύει 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες. Μετά την εκπαίδευση τους θα επιστρέψουν πίσω στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τον ρωσικό Στρατό.

Επιπλέον, η Ρωσία το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται πολλαπλές επιθέσεις σε Κριμαία και Χερσώνα για τις οποίες κατηγορεί ΝΑΤΟ και κυρίως, ΗΠΑ και Βρετανία.

Σήμερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε ότι θα θεωρήσει «τα οχήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που μεταφέρουν όπλα σε ουκρανικό έδαφος ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους».

Προχτές, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, αποκάλυψε ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει τον πόλεμο ακόμα κι αν η Ουκρανία απορρίψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τόνισε επίσης ότι ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα Αρμαγεδδώνα και ο πρώτος Άγγελος της Αποκάλυψης έχει ήδη ηχήσει.

Όλα δείχνουν κλιμάκωση στον ουκρανικό πόλεμο με κίνδυνο διάχυσης της σύγκρουσης και σε άλλα μέτωπα.
Διασπορά βρετανικών μαχητικών σε πολιτικά αεροδρόμια

Για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μαχητικά της RAF θα σταθμεύουν στο έδαφος πολιτικών αεροδρομίων.

Ρωσικά ΜΜΕ σημειώνουν πως “οι χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις επιδεικτικές τους προετοιμασίες για πιθανή αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Από την αρχή της επιχείρησης στην Ουκρανία μας, το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει εντατικά δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα, φαινομενικά για να προστατεύσει τους συμμάχους από τη «ρωσική απειλή». Έτσι, περισσότεροι από 1.600 Βρετανοί στρατιωτικοί με βαρύ εξοπλισμό βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο έδαφος της Εσθονίας.

Πλέον έγινε γνωστό ότι η Βασιλική Αεροπορία της Μεγάλης Βρετανίας θα μετασταθμεύσει τα μαχητικά της σε πολιτικά αεροδρόμια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες μετασταθμεύσεις γίνονται για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η προαναφερθείσα αναδιάταξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας Agile Combat Employment λόγω των αυξημένων εντάσεων με τη Ρωσία.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε κυρίως για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή και τα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας.

Τώρα εφαρμόζεται στην ίδια τη Βρετανία.

Μάλιστα, η βρετανική διοίκηση θέλει να καλύψει πολεμικό εξοπλισμό και στρατιωτικούς με πολιτική ασπίδα, χρησιμοποιώντας τις υποδομές των συμβατικών αεροδρομίων. Ανάλογη τακτική εφαρμόζουν σήμερα και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, που κρύβονται πίσω από αμάχους.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα η υποψήφια πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να πατήσει το «πυρηνικό κουμπί» εάν χρειαστεί χωρίς κανένα δισταγμό” καταλήγουν οι Ρώσοι.
Βρετανία: Να γλιτώσουμε από αιφνιδιαστικό πρώτο πλήγμα!

“Η ιδέα, που ονομάζεται Agile Combat Employment (ACE), βρισκόταν στα σκαριά για περισσότερο από ένα χρόνο και προοριζόταν κυρίως να εφαρμοστεί σε πιθανά hotspot σε όλο τον κόσμο, όπως ο Ινδο-Ειρηνικός, η Μέση Ανατολή ή ακόμα και στις ανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ. Ευρώπη. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι ανησυχίες για έναν επακόλουθο πόλεμο στον οποίο θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ έχουν πλέον επιταχυνθεί και επεκταθεί στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαίωσαν ανώτερες Βρετανοί Αξιωματούχοι.

Προσθέτουν επίσης ότι:

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι στοιχεία της Δύναμης Γρήγορης Αντίδρασης της RAF θα επιβιώσουν από άμεσες επιθέσεις στις βάσεις τους.

Τα Eurofighter Typhoon που εδρεύουν στη βάση της RAF Lossiemouth στο Moray θα προστατεύουν τον βόρειο τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ αυτά στη βάση της RAF Coningsby στο Lincolnshire τον νότιο τομέα.

Ωστόσο, άλλα μαχητικά και μεγαλύτερα αεροσκάφη θα επανατοποθετηθούν επίσης σε περιόδους «επικείμενης κρίσης».

Μια δοκιμή θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Τότε Typhoons και F-35 με έδρα το Norfolk, το Lincolnshire και τη Σκωτία θα μετασταθμεύσουν σε θέσεις διασποράς σε μικρές ομάδες στα περίχωρα ενός επιλεγμένου αριθμού περιφερειακών αεροδρομίων που διαθέτουν αεροδιαδρόμους που μπορούν να τους φιλοξενήσουν.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής ACE, θα διασφαλιστεί ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια θα εξοπλιστούν με αρκετά καύσιμα και προμήθειες για να επιτρέψουν στα μαχητικά να προσγειωθούν εκεί και να πραγματοποιήσουν γρήγορες «επιχειρησιακούς ανφοδιασμούς» πριν απογειωθούν ξανά.

Η ιδέα δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο από τον Υπαρχηγό Αεροπορίας Ian Duguid, ο οποίος, ως διοικητής του No 1 Group, είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό των αεροπορικών μέσων για την υπεράσπιση του Ηνωμένου Βασιλείου σε περιόδους κρίσης.

Οι υπάλληλοι του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, επιθεώρησαν τον τελευταίο χρόνο περιφερειακά αεροδρόμια για να διαπιστώσουν πόσα αεροσκάφη και εφεδρικές εγκαταστάσεις, συν πληρώματα εδάφους, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Συνεργαζόμαστε επίσης με ορισμένα από τα εμπορικά περιφερειακά αεροδρόμια για να δούμε εάν, σε περιόδους κρίσης, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα αεροδρόμιά τους ή να τα χρησιμοποιήσουμε για ανεφοδιασμό καυσίμων και επιχειρησιακές αλλαγές» τονίζουν βρετανικές πηγές.

Σύμφωνα με πηγές, οι διαπραγματεύσεις ήταν «σύνθετες» και αφορούσαν οικονομικά κίνητρα σε ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων.

«Η πραγματικότητα είναι ότι τα όπλα ακριβείας με τη σωστή ποσότητα κεφαλής μπορούν με επιτυχία να στοχεύσουν και να καταστρέψουν καταφύγια αεροσκαφών. Το είδαμε αυτό στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Τόσο αποτελεσματικά, λειτουργούν ως στόχοι», δήλωσε ο πρώην διοικητής Andrew Lambert.

«Ακριβώς μετά τις 9-11, όταν ήμουν στη Νορβηγία, εξετάσαμε την ιδέα ανάπτυξης F-16 σε τοπικά αεροδρόμια

«Η ανάπτυξη γρήγορων μαχητικών και άλλων τύπων αεροσκαφών σε περιφερειακά αεροδρόμια έχει νόημα γιατί καθιστά το πρόβλημα της στόχευσης αυτών των αεροσκαφών πιο δύσκολο».
Η Λιζ Τρας: Θα πατήσω το πυρηνικό κουμπί χωρίς δισταγμό- Θα κηρύξω την Κίνα απειλή!

Η Λιζ Τρας θα κηρύξει για πρώτη φορά την Κίνα «απειλή για την εθνική ασφάλεια» εάν γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, εάν γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης, έχει υποσχεθεί να αλλάξει ριζικά την εξωτερική πολιτική και να της δώσει «νέα μορφή». Ειδικότερα, σκοπεύει να αναθεωρήσει τη μακροπρόθεσμη ολοκληρωμένη επισκόπηση της ασφάλειας, της άμυνας, της ανάπτυξης και της εξωτερικής πολιτικής. Θα καθορίσει την εξωτερική πολιτική και αμυντική στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου για την επόμενη δεκαετία.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη της η Λιζ Τρας τόνισε σχετικά με την Ρωσία:

Ερώτηση: “Αν ήσασταν πρωθυπουργός, θα δώσετε διαταγή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα;

Aυτό σημαίνει παγκόσμια καταστροφή. Θα πατούσατε το κουμπί;

“Πιστεύω ότι είναι ένα από τα σημαντικά καθήκοντα του πρωθυπουργού. Είμαι έτοιμη να το κάνω”.

Δείτε το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου