Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Ανησυχία και αλληλοκατηγορίες για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια


(Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)18.08.2022, 20:34
Ανησυχία και αλληλοκατηγορίες για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
efsyn.grΠόλεμος δηλώσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας με τις δύο πλευρές να καταγγέλλουν απόπειρα προβοκάτσιας • Αποστρατιωτικοποίηση του εργοστασίου ζήτησε ο Γκουτέρες • Απορρίπτει παρέμβαση του ΟΗΕ η Ρωσία • Ερντογάν: Δεν θέλουμε νέο Τσερνόμπιλ

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, την ώρα που εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο επικίνδυνου ατυχήματος.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό, την ώρα που και οι δύο πλευρές καταγγέλλουν οργανωμένη προσπάθεια για προβοκάτσια τις επόμενες ημέρες, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις.

Τριμερής υπό την απειλή ατυχήματος

Οι ισορροπίες τρόμου, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησαν στην σημερινή τριμερή συνάντηση της Λβιβ μεταξύ Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία, αρχικά, είχε συγκληθεί προκειμένου να υπάρξουν συζητήσεις για την απελευθέρωση των ουκρανικών σιτηρών.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό, υπογραμμίζοντας ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία», ζητώντας την απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο. Παράλληλα, έκανε έκκληση να υπάρξει συμφωνία που θα «παρέχει εγγυήσεις για την ασφάλεια της περιοχής».

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει για την πιθανή αποστολή κλιμακίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Ζαπορίζια, εκτοξεύοντας πυρά προς την Ρωσία για να σταματήσει τις επιθέσεις στην περιοχή και να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν θέλει ένα νέο Τσερνόμπιλ» και προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση λύσης. Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών φίλων μας». Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, στο περιθώριο των συζητήσεων ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνίες με τον Ουκρανό ομόλογό του για συμμετοχή της Τουρκίας στα έργα αποκατάστασης στη χώρα μετά από τη λήξη του προέδρου.

Προπαγάνδα και αλληλοκατηγορίες

Στο πεδίο της αντιπαράθεσης Κιέβου και Μόσχας, πάντως, η κατάσταση είναι ακόμη πιο θολή, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για τα χτυπήματα στη Ζαπορίζια και να εκφράζουν ανησυχίες για προβοκάτσιες και σαμποτάζ.

Οι υπηρεσίες άμυνας της Ουκρανίας, μάλιστα, έχουν δώσει και ημερομηνία, αναφέροντας ότι αύριο, Παρασκευή, οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν προβοκάτσια στο πυρηνικό εργοστάσιο, επικαλούμενες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι Ρώσοι υπάλληλοι έχουν λάβει εντολές να αποχωρήσουν ήδη από την Ζαπορίζια και στις εγκαταστάσεις έχουν παραμείνει μόνο οι Ουκρανοί υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με τη λειτουργία του, υπό την επίβλεψη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Στον αντίποδα, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει από νωρίς, σήμερα, το πρωί, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδιάζουν προβοκάτσια, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να κλείσει το τεραστίων διαστάσεων πυρηνικό εργοστάσιο.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα εφεδρικά συστήματα υποστήριξης του σταθμού έχουν υποστεί ζημιές λόγω των βομβαρδισμών. Ο Κιρίλοφ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση ατυχήματος στον σταθμό, ραδιενεργό υλικό θα κάλυπτε την Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγορεί ευθέως του Κίεβο (που απορρίπτει τις κατηγορίες) και χτυπά καμπανάκι για την Παρασκευή (19/08) ημέρα επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σημειώνει επίσης ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει «βαριά όπλα» μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

► Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο. Εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στις γραμμές του μετώπου και επανειλημμένως έχουν σημειωθεί βομβαρδισμοί στην περιοχή του τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά.
εφσυν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου