Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Βουλή – Μεταναστευτικό: Μηταράκης – Θεοδωρικάκος απειλή για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου;

Βουλή – Μεταναστευτικό: Μηταράκης – Θεοδωρικάκος απειλή για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου;

Την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής επιχείρησαν να ενημερώσουν ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό το απόγευμα της Τρίτης. Οι υπουργοί αναφέρθηκαν μεν στην μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουν αλλά απέφυγαν να αναφερθούν στις τρέχουσες εξελίξεις, δηλαδή το γεγονός του εγκλωβισμού ομάδας 38 προσφύγων σε νησίδα του Έβρου και τον θάνατο ενός παιδιού 5 χρονών, για τις οποίες υποτίθεται ότι θα ενημέρωναν.

Ουσιαστικά απάντησαν στο προσφυγικό πρόβλημα με στρατιωτικοποίηση. Παρά το γεγονός πως στον λόγο τους περιγράφουν ως εχθρό την Τουρκία απέδειξαν πως εμπράκτως αντιμετωπίζουν ως εχθρούς τους πρόσφυγες. Μίλησαν για φράχτες, απελάσεις, κλείσιμο δομών, «απωθητική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ.», προσλήψεις συνοριοφυλάκων, τεχνική και ψηφιακή ενίσχυση της επιτήρησης.

Υποτίθεται πως θα μιλούσαν για την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών από πλευράς τους και κατέληξαν να μιλούν αντί για ανθρώπους, για αριθμούς και διαγράμματα.

Στοχοποίησαν δημοσιογράφους, δικηγόρους, υπερασπιστές και την αντιπολίτευση. Προχώρησαν σε αναπαραγωγή θεσμικού εχθρικού λόγου (hate speech), ενώ έχουν προειδοποιηθεί σχετικά από την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προσπάθησαν να πετάξουν στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως ιδανικούς, παραγωγικούς κα αποτελεσματικούς διαχειριστές μιας κατάστασης στην οποία έχουν οδηγήσει οι ίδιες οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και τους υπερασπιστές ως ανθρώπους που εκθέτουν την χώρα αναίτια διεθνώς. Απέφυγαν να αναφερθούν τον θάνατο της πεντάχρονης Μαρίας. Στο γεγονός αναφέρθηκε μόνο ο Νότης Μηταράκης στο 15 λεπτό, και συγκεκριμένα στο 14 λεπτό και 58ο δευτερόλεπτο της 20λεπτης πρωτολογίας του.

Εν αρχήν είν ο Λόγος

Τον λόγο έλαβε πρώτος ο κ. Θεοδωρικάκος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ξεκίνησε την ομιλία του επικαλούμενος τα μεθοδολογικά εργαλεία της ακροδεξιάς ατζέντας.

Φρόντισε να καλλιεργήσει τα χωράφια της τρομολαγνείας ενημερώνοντας το ακροατήριο πως η σημερινή συγκυρία μεταφράζεται σε «ημέρες κορύφωσης της Τουρκικής προκλητικότητας». Αφού περιέγραψε τον «εχθρό που η κυβέρνησή του έχει χαρακτηρίσει «ασφαλή Τρίτη χώρα», μίλησε για «σχέδιο εργαλειοποίησης παράνομων μεταναστών».

Η εξευγενισμένη «αποτρεπτική παρουσία» του κ. Θεοδωρικάκου

Με ένα άλμα λογικής στη συνέχεια ξεκίνησε να παραθέτει στοιχεία του αρχηγείου της Αστυνομίας για το διάστημα μέχρι και τις 28 Αυγούστου, που αποδεικνύουν πως παρά το γεγονός πως αντιλαμβάνεται ως εχθρό την Τουρκία, περιγράφει και αντιμετωπίζει ως εχθρούς τους πρόσφυγες.

Μίλησε για 36.386 «παράνομους» που επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα καθοδηγούμενοι από τους «γείτονες μας και τους διακινητές» το τελευταίο διάστημα.

Μίλησε για 154.102 ανθρώπους από την αρχή του χρόνου. Μίλησε για την «συντονισμένη αποτρεπτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ», χωρίς φυσικά να την περιγράψει, ούτε να ορίσει τι σημαίνει «αποτρεπτική παρουσία», ούτε να αναφέρει πως γίνεται μια «αποτρεπτική παρουσία» να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Είναι απλά αριθμοί

Συνέχισε αναφερόμενος σε «τεράστιο αριθμό συλλήψεων», σε «αριθμούς ρεκόρ», σε 3.881 προσαγωγές παράτυπων στην Αθήνα αλλά και σε 852 προσαγωγές λαθρεμπόρων. Εδώ μπορούμε να θυμηθούμε τις διεθνείς έρευνες που αποδεικνύουν τη σχέση των αρμόδιων αρχών με τους διακινητές, εισηγούμενες πως η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί διακινητές – δούλους, οι οποίοι συνστεγάζονται σε αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. Κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε σε αυτό το σημείο να πει πως ο υπουργός Προστασίας προσέφυγε στην αριθμητική αυτή παράθεση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει πως δεν τίθεται ζήτημα θεσμικής ανικανότητας ως προς την διαχείριση των ροών. Παραγνώρισε όμως πως είναι υπουργός Προστασίας, με καθήκον να προστατεύει και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι υπουργός Καταστολής και Πειθάρχησης με καθήκον να μετρά πτώματα, φυλακισμένους, προσαγωγές, «αποτροπές», βασανισμούς. Απέδειξε πως αντιλαμβάνεται τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο σαν να είναι απλώς αριθμοί.

Το λάθος μήνυμα

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παράνομες εισόδους», είπε γιατί «είναι υποχρέωση μας απέναντι στον λαό, την Ευρώπη και το διεθνές δίκαιο». Αυτοχαρακτήρισε μάλιστα το μήνυμά του ως «μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας» ενώ δήλωσε πως είμαστε «έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την εθνική απειλή», δηλαδή τις προσφυγικές ροές. 
Θα ξέχασε μάλλον πως η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε το γεγονός του θανάτου ενός 5χρονου παιδιού και του εγκλωβισμού μιας ομάδας προσφύγων σε μια νησίδα αγνώστου κυριαρχίας (γιατί αυτές είναι οι «τρέχουσες εξελίξεις» για τις οποίες θα ενημέρωνε). 
Πώς γίνεται να το θυμάται και να χαρακτηρίζει αυτούς που ο εγκλωβισμός τους ήρθε ως συνέπεια των προσφυγικών ροών «εθνική απειλή»;

Εβρό-πη φρούριο και εθνική απειλή

Απαρίθμησε στους «παράγοντες που δυσκολεύουν την επιτήρηση των συνόρων», σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την καθυστέρηση του εντοπισμού των προσφύγων χωρίς να αναφερθεί ούτε μια φορά μέχρι αυτό το σημείο στο γεγονός του θανάτου και του εγκλωβισμού των προσφύγων. Ο αρμόδιος για την ΕΛ.ΑΣ. υπουργός δεν αναφέρθηκε στις συνθήκες μεταφοράς των προσφύγων από τις ελληνικές αρχές στην ίδια νησίδα στις 16 Ιουλίου, δεν μίλησε καν για την ομάδα, αντιθέτως μίλησε για τις αρνητικές αποτυπώσεις της κλιματικής αλλαγής, της αλλαγής της στάθμης του νερού, και τις πυκνής βλάστησης στον εντοπισμό της «απειλής» και την «επιτήρηση των συνόρων». 
Είπε ότι θα αναβαθμίσει τον φράχτη, τον οποίο ανέφερε ως «τεχνητό εμπόδιο», τις ηλεκτρονικές υποδομές και τα ψηφιακά μέσα παρακολούθησης, ότι θα προσλάβει 250 συνοριοφύλακες παρά το γεγονός πως έχει ήδη προσλάβει 6.000 αστυνομικούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή του κυρίου Θεοδωρικάκου να αναφερθεί ευθέως στο περιστατικό για το οποίο συγκλήθηκε η συζήτηση στη Βουλή σε αυτό ακριβώς το σημείο, δηλαδή στον επίλογό του, με τρόπο που επιβεβαιώνει πως τόση ώρα κατέθετε αριθμούς για να πείσει τους Ευρωπαίους για το πόσο παραγωγικός, αποτελεσματικός και ευέλικτος είναι. Είπε ότι η ΕΛ. ΑΣ. Ενημέρωσε το νομικό συμβούλιο του κράτους, την αρμόδια ευρωπαία Επίτροπο και πως δεν δύναται να δράσει εκτός επικράτειας. 
Ο υπουργός κλήθηκε να μιλήσει για το παιδί που πέθανε. Δεν έδωσε απάντηση για τις συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, δεν μίλησε για τις πρακτικές στις οποίες προχώρησε πριν τον θάνατο του κοριτσιού. Δεν αναγνώρισε κυβερνητικές ευθύνες. Δεν χαρακτήρισε το γεγονός «θλιβερό» ή έστω «δυσάρεστο». 
Απάντησε στον θάνατο με στρατιωτικοποίηση. 
Κατά πόσο όμως εξέφρασε την ελληνική κοινωνία και την διεθνή κοινή γνώμη; Μίλησε για φράχτες και επιτήρηση, για προσαγωγές. Εθνικές απειλές και απωθητικές παρουσίες. Έδωσε έτσι το μικρόφωνο στον Νότη Μηταράκη.

Η αντιπροσφυγική πολιτική του Νότη Μηταράκη

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συνέχισε στο ακροδεξιό μονοπάτι που έστρωσε ο προλαλήσας. Σε πλαίσιο της τρομολαγνείας μίλησε για «μεταναστευτική κρίση» της οποίας τον έλεγχο έχει ανακτήσει. Είπε πως έχει διπλό στόχο να μειώσει τις ροές και να περιορίσει το αποτύπωμα της «κρίσης» στις τοπικές κοινωνίες. Δεν σχολίασε φυσικά πως αντιμετωπίζει το αποτύπωμα αφήνοντας χώρο σε όλους εκείνους τους «κακοπροαίρετους» να μεταπηδήσουν συνειρμικά στην ακροδεξιά, εθνικιστική ιδεολογική προπαγάνδα που πραγματοποιούν οι εθνοφρουροί στον Έβρο πιπιλίζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί εθνικής απειλής, αόρατου εχθρού, υβριδικού πολέμου.

Προχώρησε επικαλούμενος, όπως ο συνάδελφός του, αριθμούς. Μίλησε για αριθμούς ρεκόρ στον περιορισμό των ροών χωρίς φυσικά να αναφέρει πως περιορίζονται.

Μίλησε για 8745 αφίξεις για το 2021, για 8397 το 2022, αντιδιαστέλλοντας τα νούμερα με εκείνα του 2019, που ήθελαν 72.000 κόσμου να έρχονται στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα του μηταράκειου περιορισμού δεν θα μπορούσε να μεταφραστεί με κανέναν άλλον τρόπο πέρα από τον ποσοτικό. «Από τους 192.000 αιτούντες σε 121 δομές τα χρόνια της κρίσης σήμερα έχουμε 18,645 αιτούντες σε 34 δομές», τόνισε περιγράφοντας ως κυβερνητική πολιτική την αντιπροσφυγική πρακτική του κλεισίματος των δομών και του περιορισμού των δικαιούχων. Είπε πως εντός του ’22 θα κλείσει την δομή του Ελαιώνα, η οποία όπως τόνισε ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος θέλει πίσω τον χώρο του (!), είπε επίσης πως ως τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει κλείσει το επιδοτούμενο από την Ευρώπη πρόγραμμα παροχής διαμερισμάτων «Εστία», χωρίς να αναφέρει τι θα κάνει με τους δικαιούχους του προγράμματος.

Μηταράκης: Αυστηρός αλλά δίκαιος;

Αφού περιέγραψε την πολιτική του ως «αυστηρή αλλά δίκαιη» παρέθεσε τους επτά πυλώνες της. Μίλησε για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, για επιτάχυνση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας ασύλου με σκοπό την διάκριση σε δικαιούχους και μη. Αναφέρθηκε σε «σύγχρονες, κλειστές, ελεγχόμενες δομές» και σε απελάσεις μη δικαιούχων.

«Τον Ιούλιο του 2020 χαρακτηρίσαμε την Τουρκία ασφαλή χώρα», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως ο χαρακτηρισμός δεν αποδόθηκε γιατί η Τουρκία είναι όντως μια ασφαλής χώρα, αλλά «γιατί είναι ξεκάθαρη η υποχρέωσή της να παράσχει διεθνή προστασία».

Ο Νότης Μηταράκης τόνισε πως έθεσε κανόνες στη δράση των ΜΚΟ και κριτήρια στην εγγραφή των οργανώσεων και των μελών τους στο Μητρώο, αποκρύπτοντας πως τα κριτήρια θυμίζουν εκείνα της λίστας Πέτσα. Μίλησε για «εξορθολογισμό των επιδομάτων και της παροχής στήριξης ώστε να μην χρηματοδοτούμε εμείς ουσιαστικά την παράνομη είσοδο», χωρίς να διευκρινίσει περεταίρω.

Οι επτά πυλώνες της πολιτικής του Μηταράκη λειτουργούν ως απόδειξη πως η πολιτική του είναι αντιπροσφυγική. Οι πρόσφυγες υπάρχουν σε δεύτερο πλάνο. Στο πρώτο βρίσκεται ο φράχτης, η τουρκική ευθύνη, η διάκριση, ο αποκλεισμός, η μη – ένταξη, ο κυβερνητικός έλεγχος επί των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, η προώθηση και επιδότηση των φίλα προσκείμενων ΜΚΟ, ο εξορθολογισμός (;) του πόνου. Αποδεικνύουν πως βλέπει ευάλωτες ομάδες ως απειλές, οι οποίες πρέπει να «απωθηθούν», να απελαθούν, να ξεκαθαρίσουν πως ο πόνος τους δεν είναι ψεύτικος. Πως λειτουργεί το κράτος δικαίου σε αυτό το πλαίσιο;

Αλήθεια γιατί πράγμα συζητάμε;

Απορία προκαλεί πως μέχρι σ’ αυτό το σημείο ο υπουργός Μετανάστευσης δεν έχει αναφερθεί στον εγκλωβισμό της προσφυγικής ομάδας και τον θάνατο του πεντάχρονου παιδιού. Σταδιακά όμως ξεκινά να τον περιγράφει. Ο τρόπος που το κάνει έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο υπουργός τονίζει πως «για να αποφύγουν τα κυκλώματα διακινητών την προστασία των συνόρων» συχνά εργαλοιοποιούν τις νησίδες του Έβρου.

Μίλησε για «ως δια μαγείας εμφάνιση μεταναστών σε ακατοίκητες νησίδες του Έβρου, οι οποίες είναι αποτέλεσμα διαρκών αλλαγών στη ροή του ποταμού». Είπε πως ενημέρωσε σχετικά την επιτροπή LIBE στις 27 Ιουνίου.

Πλήρης στοχοποίηση δημοσιογράφων και υπερασπιστών!

Το αφήγημα του Νότη Μηταράκη ίσα που αρχίζει να φανερώνει τις «απειλητικές» για την δημοκρατία προθέσεις του. «Οι ΜΚΟ», ισχυρίζεται ο υπουργός «προσφεύγουν στο ΕΔΔΑ, για να πετύχουν θετική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων η ιστορία πρέπει να περιλαμβάνει δύο χαρακτηριστικά. Πρέπει να παρουσιαστεί κάποιος κίνδυνος εγκλωβισμού και κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας» και ξεκινά να περιγράφει επιτέλους το περιστατικό που οδήγησε στην συζήτηση.

«Οι ΜΚΟ προσφεύγουν στο ΕΔΔΑ και μετά διεθνή ΜΜΕ στα οποία εργάζονται και δημοσιογράφοι που έχουν κατά δήλωσή του σχέση με τις ΜΚΟ που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, δημοσιοποιούν το θέμα για να κινητοποιήσουν τα ελληνικές αρχές πέρα απ’ τον φράχτη, να τους βρούμε και να τους μεταφέρουμε εμείς σε κέντρα καταγραφής», είπε ο υπουργός στιγματίζοντας τον Γιώργο Χρηστίδη, τα μέλη της HumanRights360 και του Ελληνικού Συμβουλίου Για τους Πρόσφυγες. «Η μία (ΜΚΟ) μάλιστα έχει ως πρόεδρο πρώην Γ.Γ. μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε στοχοποιώντας το ΕΣΠ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει ένα θέμα διεθνούς βεληνεκούς σε μικροπολιτικό τερτίπι, συνεχίζοντας στον δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Όλα αυτά, και όχι η παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης να σεβαστεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το κράτος δικαίου, το διεθνές δίκαιο, τις εντολές διάσωσης που έστειλε το ΕΔΔΑ, σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη έχουν ως αποτέλεσμα διεθνείς οργανισμοί «να ασκούν πιέσεις δυσανάλογες στην Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία». Αλήθεια τι έχει να λέει για την λειτουργία της ανεξάρτητης ερευνητικής δημοσιογραφίας η στοχοποίηση του Χρηστίδη δια στόματος Μηταράκη; Τι έχει να λέει ο στιγματισμός των υπερασπιστών που τελικά οδήγησαν με τις πιέσεις τους στην διάσωση των προσφύγων για τη λειτουργία του κράτους δικαίου; Είναι ικανή να σχεδιάσει πολιτικές η κυβέρνηση ή το έργο της περιορίζεται τελικά στη λασπολογία;

Ο διπλός στιγματισμός των προσφύγων

Τέλος ο Μηταράκης στοχοποίησε τους ίδιους τους πρόσφυγες. Μάλιστα η επιλογή του αυτή αντανακλά σε μια δεύτερη μορφή στιγματισμού πέρα από εκείνη που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του εγκλωβισμού τους. Ο Νότης Μηταράκης συνεχίζει να αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την φωνή, την αλήθεια και τον θάνατό τους. Μίλησε για «παραποιημένα βίντεο» που αναπαράχθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ. «Καταρχήν στο βίντεο οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στη νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Όμως όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην ελληνική όχθη. Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Πώς έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε. Άλλοι λένε ότι βρήκαν βάρκα από 13/8 αλλά “φοβήθηκαν να περάσουν” ενώ κατά δήλωσή τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους. Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή», ισχυρίστηκε.

«Στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας. Η μια αδελφή λένε στο βίντεο ότι ήταν βαριά άρρωστη για ημέρες, γεγονός το οποίο δεν ίσχυε, καθώς βρέθηκε σε καλή κατάσταση υγείας. Ομοίως, για την έγκυο γυναίκα, λένε στο βίντεο ότι αιμορραγούσε αλλά σύμφωνα με το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη», υπογράμμισε στην προσπάθειά του να αποδείξει πως γίνεται πολύ κακό για το τίποτα.

«Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα νεκρό παιδί θαμμένο στη νησίδα.Τι ξέρουμε: Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάλι ξένων ΜΜΕ είχε αποβιώσει προ της 10ης Αυγούστου. Είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς. Το σημειώνω καθώς υπήρχαν στους 38 άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβή στίγμα μέσω app στο κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστο, του σημείου ταφής, της ταφής κ.ά.», τόνισε αμφισβητώντας για άλλη μια φορά τον θάνατο του κοριτσιού.

Οι αντιδράσεις

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της τοποθέτησης των υπουργών είναι ότι αυτή βρήκε αντιδράσεις, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλά και από την Ελληνική Λύση.

Τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Βίτσας, τέως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο οποίος υπογράμμισε πως είναι αδιανόητο οι υπουργοί να γνωρίζουν πως η ομάδα των προσφύγων ήταν στην νησίδα από τις 16 Ιουλίου και να αναφέρονται εμμονικά στις 2 τελευταίες μέρες πριν τον εντοπισμό τους. Τόνισε πως μετά την απαράδεκτη αμφισβήτηση του ονόματος του νεκρού κοριτσιού από το βήμα της Βουλής και δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν περίμενε να δει και τον υπουργό Μετανάστευσης να κάνει το ίδιο. Ζήτησε έλεγχο των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, ίδρυση ανεξάρτητου παρατηρητηρίου, πρωτοβουλία για δημιουργία νόμιμης οδού μετανάστευσης και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

«Αν σας βάζανε εσάς το 1922 τα ίδια θα κάνατε και με τους Έλληνες από τη Σμύρνη», είπε ο Δημήτρης Βίτσας και πρόσθεσε πως «έχει ρατσιστικό χαρακτήρα η τοποθέτησή σας». «Κύριε Μηταράκη υπάρχει μια σειρά χρονική σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ξέρετε ότι αυτή η σειρά δεν βγαίνει αριθμητικά ;» υπογράμμισε. «Θέλουμε η Ελλάδα να είναι σύγχρονο κράτος δικαίου. Δεν θέλουμε να καταδικάζεται όπως τελευταία με το Φαρμακονήσι» είπε κλείνοντας.

Την σκυτάλη πήρε ο Γίαννης Μουζάλας, και τέως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσε τρία ερωτήματα. «Μιλήσατε για 36.000 αποτροπές τον τελευταίο μήνα, τις οποίες πραγματοποιήσατε σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο; Πως τους αποτρέψατε;», προβληματίστηκε. Αναφορικά με την ανέγερση του φράχτη διερωτήθηκε: «Που θα γίνει ο φράχτης γιατί χερσαία σύνορα με την Τουρκία δεν υπάρχουν. Το σύνορο είναι ο Έβρος. Στην περίπτωση που στηθεί στην ελληνική πλευρά, οι πρόσφυγες θα έχουν ήδη περάσει σε ελληνικό έδαφος». Τέλος υπογράμμισε πως «όσο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση δεν υπήρχαν σημεία νόμιμης εισόδου. Έχετε υπόψιν σας να άλλαξε κάτι;».

Σε τοποθέτηση προχώρησε και το ΜέΡΑ25 με την Μαρία Απατζίδη, η οποία στάθηκε στην θεσμική σκύλευση της μνήμης, του ονόματος, της ζωής και του θανάτου του 5χρονου παιδιού λέγοντας πως ο ποινικός μας νόμος προβλέπει σχετικές ρυθμίσεις περιύβρισης, υπενθυμίζοντας το άρθρο 201, ενώ υπογράμμισε πως η απάντηση στις προσφυγικές ροές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «ΜΑΤ- Καταστολή- Χημικά».

Τις αντιδράσεις του εξέφρασε και ο Γιώργος Καμίνης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζοντας «το αφήγημα της κυβέρνησης εξ’ ορισμού υπονομευμένο, γιατί όσο δεν θα υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης για το ζήτημα θα ακούμε πως ο αριθμός αυτών οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα και θα βλέπουμε να κτίζονται θηριώδεις δομές στα νησιά. Όσο δεν θα πετυχαίνεται μια πολιτική αλληλεγγύης για τις μετεγκαταστάσεις τόσο ανα πάσα στιγμή θα επικρέμεται η απειλή ότι θα μπορεί η χώρα να κατακλυστεί από προσφυγικά κύματα. Αυτό σημαίνει εξ’ ορισμού υπονομευμένο αφήγημα».

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε και το ΚΚΕ, το οποίο δια στόματος της εκπροσώπου του Μαρίας Κομνηνάκα υπογράμμισε «περιμέναμε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις και για το τι έγινε στον Έβρο και όχι με αυτό το συνομοσιολογικό σενάριο και ύφος, για το τι γίνεται πραγματικά στον Ελαιώνα (…), γιατί η κυβέρνηση δείχνει τέτοια επιμονή η κυβέρνηση να φτιάχνει τη νέα υπερδομή – φυλακή στη Λέσβο, την ώρα που μιλάει για μειωμένους αριθμού». Χαρακτήρισε την κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική ως κράμα καταστολής και εγκλωβισμού, εμμονικά προσκείμενη στην εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων.

www.documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου