Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Ελ Σαλβαδόρ: Βασανιστήρια καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Ύποπτοι για συμμετοχή σε συμμορίες» σε φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ.

Το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο από τις 27 Μαρτίου, για δεύτερη φορά στα τρία χρόνια της θητείας του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε. Περισσότεροι από 49.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί ως ύποπτοι για συμμετοχή σε συμμορίες μέχρι τα τέλη Ιουλίου, καθώς η «Κατάσταση Εξαίρεσης» επιτρέπει την αναστολή των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Τώρα μία νέα έκθεση αποκαλύπτει το προφανές: χωρίς δικαιώματα, τα βασανιστήρια είναι διαδεδομένα.

«Στο Ελ Σαλβαδόρ υπάρχουν βασανιστήρια. Οι καταγγελίες που έχουμε λάβει συνηγορούν στην ύπαρξή τους», δήλωσε ο συντονιστής του Πανεπιστημιακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Observatorio Universitario de Derechos Humanos – OUDH) του Πανεπιστημίου Κεντρικής Αμερικής, Ντανίλο Φλόρες, κατά την παρουσίαση της έκθεσης που ονομάζεται «100 ημέρες Καθεστώτος Εξαίρεσης στο Ελ Σαλβαδόρ».

Μεταξύ 27 Μαρτίου και 4 Ιουλίου, η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Νατάλια Πόνσε κατάφερε να εντοπίσει 63 καλά τεκμηριωμένες υποθέσεις σχετικά με φερόμενα θύματα σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης. Η έκθεση του OUDH καταγράφει επίσης περιπτώσεις αυθαίρετων συλλήψεων, θανάτους κρατουμένων υπό κράτηση και υπερπληθυσμό των φυλακών.

Μία από τις πιο εμβληματικές περιπτώσεις βασανιστηρίων αντιστοιχεί σε έναν 14χρονο έφηβο, ο οποίος κρατήθηκε και βασανίστηκε από πράκτορες της Εθνικής Πολιτικής Αστυνομίας (Policía Nacional Civil – PNC). «Συνελήφθη μετά από πολλές επισκέψεις της αστυνομίας στην κατοικία του. Τον οδήγησαν σε αστυνομικό τμήμα. Εκεί τον χτύπησαν και τον βασάνισαν για να τον κάνουν να ομολογήσει ότι ανήκε σε συμμορία», κατήγγειλε ο Φλόρες.

Βύθισαν το κεφάλι του στο νερό και έσφιξαν τα δάχτυλά του με πένσα. Αν και ο έφηβος δεν ήταν μέλος συμμορίας, μεταφέρθηκε αργότερα σε κελί συμμορίας, όπου οι τρόφιμοι τον χτύπησαν επίσης. Επί 12 ημέρες «οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον τραυματίζουν και να τον χτυπούν», πρόσθεσε ο Φλόρες, αναφέροντας ότι η μητέρα του εφήβου τον βρήκε να κάνει εμετό με αίμα όταν αφέθηκε ελεύθερος μετά από ακρόαση.

Τα περιστατικά που περιγράφονται στην έκθεση του OUDH είναι ενδεικτικά των συνθηκών στο Ελ Σαλβαδόρ, με την «Κατάσταση Εξαίρεσης» του προέδρου Μπουκέλε να έχει ανανεωθεί ήδη τέσσερις φορές για 30 ημέρες, ενώ αναμένεται να δοθεί νέα 30ήμερη παράταση για τον Σεπτέμβριο.

Τοπικά μέσα μετέδιδαν στα τέλη Μαΐου ότι σχεδόν το 2% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται στη φυλακή έπειτα από τις μαζικές, άνευ ενταλμάτων «προληπτικές» συλλήψεις του καθεστώτος Μπουκέλε. Άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως «ύποπτοι» συμμετοχής σε συμμορίες χωρίς κάποιο αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς να έχουν τα εχέγγυα δίκαιης μεταχείρισης. Οι δικαιολογίες για τις συλλήψεις ποικίλουν: κάποιοι είχαν τατουάζ, άλλοι κατηγορήθηκαν από ανώνυμους τρίτους ως μέλη συμμοριών, κάποιοι ήταν συγγενείς μελών και άλλοι απλά ζούσαν σε περιοχές που ελέγχονται από τις συμμορίες.

Έπειτα από τη σύλληψή τους, αυτοί οι άνθρωποι στερούνται της ελευθερίας τους και οδηγούνται ενώπιον δικαστή συνήθως έπειτα από 15 ημέρες, χωρίς να έχουν στο ενδιάμεσο επαφή με δικηγόρο ή τους οικείους τους. Εκεί κατηγορούνται ως μέλη «παράνομων οργανώσεων», έγκλημα με ποινή 20-30 έτη. Οι ακροάσεις αυτές λήγουν σχεδόν πάντα με γρήγορη απαγγελία κατηγορίας, ακόμα και στην απουσία οποιωνδήποτε στοιχείων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαγγέλλονται κατηγορίες σε έως και 500 άτομα ταυτόχρονα.

Οι μαζικές συλλήψεις έχουν προκαλέσει υπερπληθυσμό στις φυλακές της χώρας, που σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ βρίσκονται στο 250% της χωρητικότητάς τους, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στην επιβίωση των κρατουμένων.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει πλούσιο παρελθόν στην πολιτική βία, αλλά και στην έλλειψη απονομής δικαιοσύνης. Διεθνείς οργανώσεις επισημαίνουν πως το «Καθεστώς Εξαίρεσης» δεν μπορεί να υπερβαίνει τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για τη διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με στοιχεία από: telesur, Amnesty International

infowar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου