Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΠΑ-ΓΕΕΘΑ: Τα προνόμια των Αξιωματικών και η ένταση της σύνδεσης ΑΕΙ-Στρατού ως κρίκος της συνολικής στρατιωτικοποίησης

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΠΑ-ΓΕΕΘΑ: Τα προνόμια των Αξιωματικών και η ένταση της σύνδεσης ΑΕΙ-Στρατού ως κρίκος της συνολικής στρατιωτικοποίησης
Πρόσφατα είχαμε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους της έντασης της σχέσης Πανεπιστημίων και Στρατού ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος επισήμανε ότι "η διαρκής σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα σε ό,τι αφορά στην επιμόρφωση των στελεχών και οπλιτών αποτελεί προτεραιότητα για το ΓΕΕΘΑ και υποστηρίζει την αποκατάσταση αμφίδρομης επικοινωνίας και συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας".
Άρα η σχέση αυτή που αναπτύσσεται μεταξύ των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ενόπλων Δυνάμεων  εξυπηρετεί αφενός ιδεολογικές ανάγκες του σύγχρονου κράτους Άμυνας/Ασφάλειας, με την ευρύτερη στρατιωτικοποίηση να αποτελεί καθεστωτική επιλογή, αφετέρου ενισχύεται η εκμετάλλευση των φοιτητών ως δωρεάν εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες της πολεμικής βιομηχανίας, του Στρατού και του ΝΑΤΟ, καθώς το καθηγητικό κατεστημένο και  τα Ιδρύματα αποκτούν οργανική σχέση με τους κρατικούς και ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς. 
Η καθεστωτική προπαγάνδα τονίζει ότι "Σκοπός του Μνημονίου είναι ο εμπλουτισμός των δεξιοτήτων, ικανοτήτων και γνώσεων των στελεχών και οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της συμπληρωματικής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που παρέχεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΕΚΠΑ σε ένα σύνολο 400 προγραμμάτων κατάρτισης e-learning στην Ελληνική γλώσσα και περισσοτέρων από 45 στην Αγγλική. Το εν λόγω Μνημόνιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κοινά προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και την ανάπτυξη και διάθεση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου και ψηφιακών μαθημάτων, ενώ για τα στελέχη και τους οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει και έκπτωση έως 30% στο κόστος παρακολούθησης των προγραμμάτων του ΕΚΠΑ".

Η αύξηση των προνομίων του στρατιωτικού κατεστημένου είναι ξεκάθαρη καθώς ο φθηνός εμπλουτισμός των γνώσεων τους δεν τους ακολουθεί μόνο στην στρατιωτική τους καριέρα, αλλά επίσης όταν αποστρατευτούν και τοποθετηθούν σε Ιδρύματα και Δεξαμενές Σκέψης, παράγοντας και αναπαράγοντας την κυρίαρχη ιδεολογία. 
Ας θυμηθούμε ποιους στρατιωτικούς βλέπουμε και τι λένε στα τηλεοπτικά παράθυρα αναλύοντας τους πολέμους και τους ανταγωνισμούς, πάντα από την σκοπιά των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης, το πως αναλύουν το προσφυγικό ζήτημα και τα Δόγματα αντιμετώπισης των Ασύμμετρων Απειλών, στην συγγραφή και εφαρμογή των οποίων έχουν συμβάλλει. Απόστρατοι Αξιωματικοί που συχνά αναλαμβάνουν θέσεις Διοίκησης σε Κρατικές Υπηρεσίες αλλά και στην Πολεμική Βιομηχανία!  
Και μόνο ως ανέκδοτο μπορούμε να ακούσουμε ότι το ΓΕΕΘΑ ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των συνφάνταρων, όταν εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες, κοιμόμαστε δύο με τρεις ώρες και απολαμβάνουμε κάποιες ώρες ελευθερίας στην έξοδο που θα δώσουν στους εξαντλημένους συναδέλφους μετά από δεκάδες μέρες εγκλεισμούς στα στρατόπεδα. 

Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία αυτή μεταξύ του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της Αθήνας και του ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να εξεταστεί πιο προσεκτικά και σε συσχετισμό με τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές, που εφαρμόζονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
Καθώς αποδεικνύεται η Ταξικότητα της αστικής πολιτικής και των επιλογών στρατιωτικού και καθηγητικού κατεστημένου.
Μετά από περισσότερο από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης και ήδη διετούς πανδημίας, που λύγισε τις οικογένειες της εργατικής τάξης και συνέβαλε στη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, φαίνεται ότι προτεραιότητα του κράτους είναι η θωράκιση – ιδεολογική και υλική – των κατασταλτικών του μηχανισμών. 
Αντιθέτως, ο κρατικός προϋπολογισμός για τον τομέα της παιδείας διαρκώς μειώνεται, τα κονδύλια προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα συνεχώς συρρικνώνονται και η φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση, μετακινήσεις) είναι πλήρως απαξιωμένη. 
Ταυτόχρονα, προωθείται και καθαγιάζεται η κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είτε με ξεπήδημα ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα είτε με αυστηροποίηση των κριτηρίων εισαγωγής σ' αυτά (π.χ. βάση εισαγωγής κ.α.). 
Αποτέλεσμα αυτής της διαρκούς πολιτικής υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι η συρρίκνωση του δημοσίου χαρακτήρα του πανεπιστημίου, που έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό των παιδιών των οικογενειών της εργατικής τάξης από τη δυνατότητα να σπουδάσουν. 
Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει περισσότερο η βεντάλια της κατηγορίας των ανειδίκευτων εργαζομένων, που συνεπάγεται – εκ των πραγμάτων – ότι θα είναι φορείς ακόμη λιγότερων από τα ήδη περιορισμένα και καταστρατηγημένα εργασιακά δικαιώματα.

Ήδη δε η πολιτική των υψηλών διδάκτρων εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. 
Ακόμη και η δυνατότητα απαλλαγής από τα δίδακτρα αφορά πολύ μικρό κομμάτι της εργατικής τάξης με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα (συγκεκριμένα, αιτιολογείται απαλλαγή για ατομικό μεικτό εισόδημα, που δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.777,00€ και για οικογενειακό μεικτό εισόδημα, που δεν ξεπερνά το ποσό των 6.143,90€). 
Γίνεται, όμως, εύκολα αντιληπτό ότι τα οικονομικά αυτά κριτήρια δεν αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες ούτε δύνανται να χωρέσουν το σύνολο της πληττόμενης πλειοψηφίας. 
Και τα ίδια τα πανεπιστήμια, όμως, εναρμονιζόμενα απόλυτα με την ευρύτερη κρατική πολιτική για την παιδεία, προάγουν την υπερίσχυση ακαδημαϊκών κριτηρίων, στη βάση των οποίων παράσχουν υποτροφίες και απαλλαγές διδάκτρων, δείχνοντας ακόμη μία φορά ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά τους η υποστήριξη των πλέον πλέον πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας.

Όλα αυτά έρχεται να Διαφυλάξει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Από την άλλη μεριά αναδεικνύεται η ανάγκη κοινού αγώνα φαντάρων, μαθητών, φοιτητών, ανέργων, εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων  αναγκών και δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.
Η ανάγκη ενός σύγχρονου Αντιπολεμικού Κινήματος με αντικυβερνητικό-αντιμπεριαλιστικό-αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο.
Αυτή την ανάγκη θέλει να υπηρετήσει ο Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου