Δεν θα προχωρήσει η αναστολή χορήγησης βίζας στους Ρώσους πολίτες για ταξίδια στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μάλλον απίθανο να συμφωνήσουν στο συμβούλιο που θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας την επιβολή πλήρους απαγόρευσης στις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας ανεξαιρέτως, απόφαση που θα απαιτούσε ομοφωνία, προεξόφλησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Τζουζέπ Μπορέλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF της Αυστρίας χθες Κυριακή.
«Δεν νομίζω ότι το να διακόψουμε τη σχέση με τον ρωσικό άμαχο πληθυσμό θα βοηθήσει και δεν νομίζω πως αυτή η ιδέα θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ομοφωνία», εξήγησε ο κ. Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει στα συμβούλια εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, σε δηλώσεις του στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση.
«Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που δίνονται βίζες σε ορισμένους Ρώσους, ασφαλώς δεν πρέπει να δίνονται σε ολιγάρχες. Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί. Αλλά δεν τάσσομαι υπέρ του να σταματήσουμε να δίνουμε βίζες σε όλους τους Ρώσους» ανεξαιρέτως, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Υπενθυμίζεται πως δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται αυτή την εβδομάδα να υποστηρίξουν την αναστολή της συμφωνίας του μπλοκ με τη Μόσχα για τη διευκόλυνση της έκδοσης αδειών, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις βίζες που εκδίδονται, αφού ορισμένα ανατολικά κράτη μέλη απείλησαν να κλείσουν μονομερώς τα σύνορά τους στους Ρώσους τουρίστες.
Ως πρώτο βήμα, οι υπουργοί σχεδιάζουν να δώσουν πολιτική στήριξη στην αναστολή της συμφωνίας ΕΕ-Ρωσίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων σε μια διήμερη συνάντηση στην Πράγα που αρχίζει την Τρίτη, δήλωσαν στους Financial Times τρεις αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Ορισμένες χώρες ζήτησαν συλλογική δράση για να σταματήσουν τους απλούς Ρώσους να ταξιδεύουν στην ΕΕ με τουριστική βίζα, στην τελευταία πρόκληση για το μπλοκ, καθώς προσπαθεί να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα την ενότητα μεταξύ των 27 μελών του. Χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία σταμάτησαν την έκδοση βίζας σε Ρώσους τουρίστες λίγο αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Αλλά άλλοι συνέχισαν να χορηγούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, επιτρέποντας στους Ρώσους με βίζα να ταξιδεύουν οπουδήποτε στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν.
Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση για πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι Βρυξέλλες, τα οποία είτε θα μείωναν τον αριθμό των αδειών της ΕΕ που θα εκδίδονται σε Ρώσους είτε θα σταματούσαν εντελώς την έκδοσή τους, είτε για προτάσεις όπως η επέκταση της όποιας απαγόρευσης σε πολίτες της Λευκορωσίας, η οποία έχει υποστηρίξει την εισβολή του Πούτιν.
Η Φινλανδία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, που συνορεύουν με τη Ρωσία, πρότειναν να σταματήσουν να επιτρέπουν σε Ρώσους με τουριστικές βίζες να εισέρχονται στα εδάφη τους, επικαλούμενες τις εξαιρέσεις εθνικής ασφάλειας της συμφωνίας Σένγκεν.
Με την αναστολή των αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, πολλοί Ρώσοι τουρίστες χρησιμοποιούν αυτές τις χώρες ως οδό διέλευσης προς άλλους προορισμούς της ΕΕ. Ο Κάγια Κάλλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 30% των Ρώσων που ταξιδεύουν στην ΕΕ το κάνουν μέσω του κράτους της Βαλτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου