Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Φυσικό αέριο: Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της χώρας μας αφορά πλέον LNG – Χαμηλή η ρωσική εξάρτηση

Φυσικό αέριο: Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της χώρας μας αφορά πλέον LNG – Χαμηλή η ρωσική εξάρτηση
Μόλις το 6% των ελληνικών εισαγωγών αερίου προήλθαν από τη Ρωσία. Αυξημένη κατά 232% η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο
ot.gr
Μειωμένες κατά 10% ήταν τον Ιούλιο οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα μας σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), συγκρινόμενες με τις εισαγωγές φυσικού αερίου του αμέσως προηγούμενου μήνα, δηλαδή του Ιουνίου 2022, ήταν αυξημένες κατά 15%.

Πάντως, μόλις το 6% των συνολικών εισαγωγών προήλθαν από τη Ρωσία, ενώ το 61% καλύφθηκε από LNG. Ειδικότερα, τον φετινό Ιούλιο στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) της Ελλάδας εισήχθησαν 6.1 TWh εκ των οποίων:

– 0.4 TWh (6%) μέσω του Σιδηροκάστρου (στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας), από το οποίο εισέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο

– 0.3 TWh ή 5% από τους Κήπους Έβρου (στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας), από όπου φτάνουν ποσότητες τουρκικού «basket»,

– 1.7 TWh ή 28% μέσω της Νέας Μεσημβρίας, το σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP ο οποίος μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο και

– 3.7 TWh (61%) μέσω της Αγίας Τριάδας (απέναντι από τη νήσο Ρεβυθούσα), που εισάγει LNG.

232% αύξηση στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. τον Ιούλιο. είχαν επιπτώσεις και στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία βασίζεται στο αέριο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Έτσι, η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον φετινό Ιούλιο στη χώρα μας ήταν αυξημένη κατά 232% (σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021) και διαμορφώθηκε στα 338.14 ευρώ/μεγαβατώρα (MWh), ενώ σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Ιούνιος 2022) εμφανίστηκε αυξημένη κατά 41%. Μάλιστα, η ελάχιστη μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) για τον μήνα Ιούλιο ανήλθε στα 87.38 ευρώ/MWh, ενώ η μέγιστη στα 686.25 ευρώ/MWh.

Κατάτι βελτιωμένη, σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία του ΙΕΝΕ, ήταν η εικόνα για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καθώς, η μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας περιόρισε τη ζήτηση ηλεκτρισμού, η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη συνεισφορά των μονάδων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα την περασμένη εβδομάδα, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 375.67 ευρώ/MWh.

Όσο για τη ζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο (λόγω καύσωνα, αλλά και αύξησης της τουριστικής κίνησης) τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στις 5.134.461 MWh , κινούμενη ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ωστόσο, το μέσο φορτίο συστήματος, το οποίο ανήλθε στα 6.901 MW (μεγαβάτ), ήταν χαμηλότερο κατά 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Άνοδος για τις ΑΠΕ

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, η ηλεκτροπαραγωγή βασίστηκε τον Ιούλιο στο φυσικό αέριο, όπως και τον προηγούμενο μήνα, κατά 41%, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 31%, στον λιγνίτη (14%) και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά (6%).

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, σε ετήσια βάση, το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας μειώθηκε κατά 5%, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 5%. Ειδικότερα, το μερίδιο του φυσικού αερίου τον Ιούλιο του 2021 ήταν στο 46%, όταν τον φετινό Ιούλιο ανήλθε στο 41%, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στο 31% τον περασμένο Ιούλιο από 26% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σχετικά με τη μηνιαία καθαρή χρήση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας, αυτή ήταν αρνητική, καθώς οι εισαγωγές ήταν λιγότερες από τις εξαγωγές. Ειδικότερα, οι συνολικές καθαρές εισαγωγές της Ελλάδας για τον Ιούλιο του 2022 είχαν αρνητικό πρόσημο και ανήλθαν σε -486,723 MWh. Καθώς η χώρα μας ήταν φθηνότερη από τις γειτονικές χώρες, η μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών έφτασε στις 853.866 MWh -το 38% κατευθύνθηκε προς την Ιταλία, το 30% προς την Αλβανία, το 21% προς τη Βόρεια Μακεδονία και το 11% προς τη Βουλγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου