Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Washington Post: 6 εκατ. νεκροί και ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς ξεκίνησε η πανδημία

REUTERS/ALY SONG
Έχοντας μπει σε μια φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό, η μία μετά την άλλη οι χώρες ανά τον πλανήτη, συνεχίζοντας τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, χαλαρώνουν τους περιορισμούς. Σταθερή στην αυστηρή της πολιτική παραμένει μονάχα η Κίνα, όπου στο τέλος του 2019 εμφανίστηκε για πρώτα φορά ο Covid-19.

Μετά από 2,5 χρόνια, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6 εκατ. ανθρώπους- και ίσως έμμεσα σε 20 εκατ. Μετά από 2,5 χρόνια όμως ο ιός εξακολουθεί να κρύβει την προέλευσή του. «Ενώ οι επιστήμονες έχουν εργαστεί σκληρά για να αντιμετωπίσουν τις απειλές για την ανθρώπινη υγεία, οι προσπάθειες να ανακαλύψουν πώς ξεκίνησαν όλα και γιατί, παραμένουν ανεπαρκείς και χωρίς να έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα», σημειώνει η Washington Post, τονίζοντας πως η Κίνα πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο γιατί είναι σημαντικό να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη στη Γουχάν. Οι απαντήσεις θα μπορούσαν άλλωστε να βοηθήσουν στην πρόληψη και στον σχεδιασμό μιας μελλοντικής πανδημίας.

Συνοψίζοντας τις θεωρίες σχετικά με την προέλευεση του ιού, η Washington Post αναφέρει:

1. Μια σχολή σκέψης εκτιμάει ότι ο κορωνοϊός μεταπήδησε από ντις υχτερίδες στον άνθρωπο, ίσως με ένα ενδιάμεσο ζώο ξενιστή, ένα συμβάν διάχυσης ζωονοσογόνων, που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

2. Μία άλλη θεωρεί ότι η πανδημία οφείλεται στην έρευνα για τους κορωνοϊούς των νυχτερίδων στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, που συμπεριλάμβανε πειράματα «αποκτήσεως λειτουργίας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η έρευνα κατέληξε σε εργαστηριακό ατύχημα ή ακούσια διαρροή.

3. Μια τρίτη θεωρία δεν αποκλείει κανένα από τις δύο πρώτες, θεωρώντας ότι ίσως υπήρχε ένας συνδυασμός τους, με ένα ερευνητή, για παράδειγμα, που χειριζόταν νυχτερίδες που μολύνθηκαν και μετά διέδωσαν τον ιό.

Δύο νέες ερευνητικές εργασίες στο Science ξαναθέτουν τα ερωτήματα. Η μία, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν δύο άλματα του ιού στον άνθρωπο στα τέλη του 2019.

Η δεύτερη εργασία, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, εστιάζει στη χονδρική αγορά θαλασσινών Huanan στη Γουχάν, όπου πωλούνταν άγρια ​​ζώα και εκτρεφόμενα ζώα, ζωντανά και σφαγιασμένα. Εξετάζοντας τη θέση των αρχικών ανθρώπινων κρουσμάτων του ιού, οι ερευνητές βρήκαν υψηλή πυκνότητα κρουσμάτων κοντά και γύρω από την αγορά. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αγορά ήταν «το πρώιμο επίκεντρο» της πανδημίας και υποδηλώνει ότι ο ιός «πιθανότατα προέκυψε από το εμπόριο ζωντανών άγριων ζώων στην Κίνα».

Ο καθηγητής Μάικλ Γουορομπι, που ηγήθηκε της έρευνας, ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι βρήκε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο ιός μεταδόθηκε από το εμπόριο ζωντανών άγριων ζώων. Το έγγραφο της έρευνας, ωστόσο, είναι πιο προσεκτικό, σημειώνει η Washington Post, εξηγώντας πως αναφέρεται ότι η έρευνα «δεν αποδεικνύει ότι η πανδημία προήλθε» από την αγορά. Τα γεγονότα «ανοδικά της αγοράς, καθώς και οι ακριβείς συνθήκες στην αγορά, παραμένουν άγνωστα», αναγνωρίζει.

Όπως άγνωστα παραμένουν πολλά ακόμα, σχολιάζει η Washington Post: Στο αρχικό χάος της επιδημίας, οι άρρωστοι ασθενείς απομακρύνθηκαν από τα νοσοκομεία και δεν καταμετρήθηκαν σωστά... Αφού η πανδημία κορυφώθηκε στις αρχές του 2020, η Κίνα δεν έκανε καμία προσπάθεια να αναζητήσει πρόσθετα πρώιμα κρούσματα από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, τα οποία μπορεί να παρείχαν σημαντικές ενδείξεις για την προέλευση. Τα περιβαλλοντικά δείγματα δείχνουν ζώα που πωλούνται σε μια γωνιά της αγοράς, αλλά δεν υπάρχουν δείγματα ζώντων ζώων για να προσδιοριστεί ποια είδη έφεραν τον ιό. Η ομάδα του Γουορομπι άντλησε δεδομένα πληθυσμού από την κοινή αποστολή Κίνας-Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα, η οποία δημοσίευσε τα ευρήματά της το 2021. Σε συνέντευξη Τύπου στη Γουχάν στο τέλος της αποστολής, ο επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ, Πίτερ Μπέν Εμπάρεκ, χαρακτήρισε «εξαιρετικά απίθανη»,τη διαρροή από εργαστήριο αλλά αργότερα δήλωσε στη δανική τηλεόραση ότι δεχόταν πίεση από την Κίνα να απορρίψει την υπόθεση, την οποία αποκαλεί «ψευδή ισχυρισμό». Μια δεύτερη ομάδα του ΠΟΥ διερευνά τώρα.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου