Οι επιπτώσεις των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ακόμη νωπές
Φωτ. EPA/WILL OLIVER.
REUTERS
Την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου τιμούν σήμερα οι ΗΠΑ με τελετές μνήμης για τα θύματα, αλλά και με τις εικόνες της άτακτης υποχώρησης από το Αφγανιστάν να παραμένουν ακόμη νωπές στη συλλογική συνείδηση, για να σταθούν δίπλα στις αποτρόπαιες φωτογραφίες της καταστροφής και της απώλειας ανθρώπινης ζωής στους Δίδυμους Πύργους, στο Πεντάγωνο και στην Πενσιλβάνια.
Οι συντονισμένες επιθέσεις του πρωινού εκείνου, που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους, και η αντίδραση της κυβέρνησης Μπους άλλαξαν τον κόσμο. Το κύμα αλληλεγγύης και πατριωτισμού που εκδηλώθηκε τις ημέρες μετά τις επιθέσεις ήταν πρωτόγνωρο για τις ΗΠΑ μετά το Περλ Χάρμπορ, το 1941, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, καλύπτοντας έτσι και τις λίγες φωνές που καλούσαν σε σύνεση.
Υφιστάμενος την επιρροή νεοσυντηρητικών κύκλων με μεσσιανικές ψευδαισθήσεις, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξαπέλυσε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας παρασύροντας τη χώρα του σε γεωπολιτικά επικίνδυνη ατραπό, που περιελάμβανε στρατιωτικές επεμβάσεις σε δύο μουσουλμανικές χώρες.
Δύο στόχοι επιτεύχθηκαν: η Αλ Κάιντα δεν διέπραξε άλλες επιθέσεις στο αμερικανικό έδαφος και ο αρχηγός της, Οσάμα μπιν Λάντεν, εξοντώθηκε από αμερικανικά πυρά στο Πακιστάν έπειτα από ανθρωποκυνηγητό δέκα ετών. Τη νίκη επί των Ταλιμπάν το 2001 και την εισβολή – αστραπή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 διαδέχθηκαν η παρατεταμένη κατοχή των δύο χωρών και οι εξεγέρσεις, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς μεταξύ του τοπικού πληθυσμού.
Η κατοχή του Αφγανιστάν παίρνει τώρα τέλος, με την επάνοδο των Ταλιμπάν, ενώ αυτή του Ιράκ, παρότι έχει λήξει, εξακολουθεί να αποσταθεροποιεί ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Ο Τζορτζ Μπους και οι υπουργοί του φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις αποφάσεις αυτές. Εξίσου δεινές υπήρξαν οι επιπτώσεις στο κράτος δικαίου και στον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπους, που με αφορμή τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας θεσμοθέτησε υπεράκτιο δίκτυο κέντρων βασανισμού υπόπτων και έκνομης κράτησής τους.
Η μετονομασία των βασανιστηρίων σε «ενισχυμένη ανάκριση» και η υπόγεια νομιμοποίησή τους θα παραμείνουν ως μελανό σημάδι στην αμερικανική ιστορία. Στις φυλακές του ναυστάθμου του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, κρατούνται σήμερα 40 ύποπτοι.
Η Αμερική του Μπους, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, επιδίωξε να αλλάξει τον κόσμο με τη στρατιωτική ισχύ. Οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν θέλουν να επιστρέψουν στη βάση τους. Είκοσι χρόνια μετά τις επιθέσεις, η αμερικανική ισχύς, εξασθενημένη από τα σφάλματα της Ουάσιγκτον και δεχόμενη την αμφισβήτηση νέων παικτών στη διεθνή σκακιέρα, αναδιπλώνεται για να επεκταθεί πιο αποτελεσματικά στο μέλλον.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου