Σε κούρσα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής επιδίδεται σχεδόν ολόκληρη η υφήλιος. Το χτεσινό σφύριγμα της Fed και τα παλιρροϊκά κύματα από την Ευρώπη ως την Ιαπωνία. Πώς αλλάζει το χρώμα του χρήματος σε εποχές αβεβαιότητας και επιβράδυνσης.
Το τσουνάμι φτάνει ως την Άπω Ανατολή. Διαπερνά όλες τις οικονομίες του πλανήτη, κρούει τον κώδωνα της ύφεσης, ταράζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια κούρσα αύξησης επιτοκίων, με στόχο να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Στην τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και τα επιτόκια κινούνται πλέον στο εύρος του 3% με 3,25%.
Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed, τα επιτόκια αναμένεται να φτάσουν στο 4,4% στο τέλος της φετινής χρονιάς, δηλαδή θα αυξηθούν συνολικά κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες στις δύο επόμενες συνεδριάσεις του 2022 και θα πιάσουν «ταβάνι» 4,6% το 2023. Η φετινή ανάπτυξη θα είναι αναιμική, στο 0,2%, ενώ μειώσεις επιτοκίων δεν προβλέπονται ως το 2024.
Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ το είπε ξεκάθαρα: Δεν υπάρχει ανώδυνος τρόπος να ρίξουμε τον πληθωρισμό.
Η κίνηση της Fed χτύπησε καμπανάκι και για την ευρωζώνη. Οι traders στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 3% έως τον Ιούνιο, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που περίμεναν στην αρχή του μήνα.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων σωρευτικά κατά 125 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, οδηγώντας το κόστος δανεισμού στο 0,75% νωρίτερα αυτό τον μήνα, σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν τον πληθωρισμό που τρέχει με ετήσιο ρυθμό-ρεκόρ 9,1%.
Παράλληλα, στην έβδομη διαδοχική αύξηση επιτοκίων, στο 2,25% από 1,75%, προχώρησε σήμερα Πέμπτη και η Τράπεζα της Αγγλίας, εκτιμώντας ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, θα οδηγηθεί σε τεχνική ύφεση.
Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό.
Η παλίρροια του πληθωρισμού επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Η ιαπωνική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβησαν στην αγορά συναλλάγματος για πρώτη φορά από το 1998, καθώς το γεν έπιασε χαμηλό 24 ετών έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στα 145 γεν ανά δολάριο.
Ο Ιάπωνας υφυπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε πουλώντας δολάρια για γεν, δηλώνοντας ότι η χώρα «δεν μπορεί να ανεχθεί υπερβολική αστάθεια». Προηγήθηκε η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για αμετάβλητα επιτόκια, στο -0,1%.
Σε αντίστοιχη ρότα και οι εύρωστες οικονομίες της Ευρώπης: Η Norges Bank, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,25%, και ότι θα προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις, εάν οι προοπτικές πληθωρισμού παραμείνουν υψηλότερες από τις προβλέψεις.
Επίσης, τέλος σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη έβαλε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, στο 0,5%. Τον Ιούνιο είχε σημειωθεί η πρώτη αύξηση στη χώρα μετά από 15 χρόνια, όταν τα επιτόκια αναρριχήθηκαν στο -0,25%. Ο ελβετικός πληθωρισμός κινείται στο 3,5%, καταγράφοντας υψηλό τριών δεκαετιών.
Βέβαια, κόντρα ρόλο διαδραματίζει η Τουρκία, συνεχίζοντας την ανορθόδοξη πολιτική μείωσης επιτοκίων παρότι ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα επίπεδα του 80%. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, στο 12% από το 13%.
Η κίνηση δρομολογήθηκε παρότι νωρίτερα η τουρκική λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της, χάνοντας 0,3% και αγγίζοντας μέχρι και τις 18,3809 τουρκικές λίρες ανά δολάριο.
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου