Το ΝΑΤΟ αναβαθμίζει την παρουσία σε δύο χώρες κλειδιά για την δράση του στη Μαύρη Θάλασσα, την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Συνεχείς ασκήσεις, αγορές όπλων από τα δύο κράτη, μεταφορά Δυνάμεων Ταχείας Επέμβαση.
Και σε όλα αυτά είναι κεντρικός ο ρόλος του Ελληνικού κράτους, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως βασική Πύλη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά και με την συμμετοχή σε κεντρικό ρόλο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο κέντρο εκπαίδευσης Τσράντσα, κοντά στο Πάζαρτζικ, στη νοτιοκεντρική Βουλγαρία, μέλη των ειδικών δυνάμεων της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας επέδειξαν κοινές επιχειρησιακές διαδικασίες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης Balkan Spirit 2022, της κατά παράδοση ετήσιας κοινής εκπαίδευσης των τριών χωρών που φέτος φιλοξενείται στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας σε δελτίο Τύπου.
Οι στρατιωτικοί παρουσίασαν στοιχεία των κυριότερων αποστολών των επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων που είναι του ίδιου τύπου και για τις τρεις χώρες, δήλωσε ο υποστράτηγος Γιαβόρ Ματέεφ, διοικητής της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC).
Η επίδειξη περιελάμβανε άλματα με αλεξίπτωτο από αεροσκάφος L-410, γρήγορη διείσδυση σκοπευτή από ελικόπτερο Mi-17 και σκοποβολή, «καθάρισμα» ενός κτιρίου το οποίο κρατούσε τρομοκράτης με τη βοήθεια ενός σκύλου υπηρεσίας και πυρών με ελαφρά όπλα από διάφορες θέσεις.
«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτά που κάνουμε ενισχύουν τις αμυντικές ικανότητες των χωρών μας, των Βαλκανίων και του ΝΑΤΟ», σχολίασε ο διοικητής της JSOC. «Μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ αυτά τα αγόρια εμπιστεύονται τους συναδέλφους τους όταν πυροβολούν με πραγματικά πυρά, προστατεύουν ο ένας τον άλλον και πλήττουν τους στόχους», πρόσθεσε.
Για τον στρατηγό Ματέεφ, η Ελλάδα και η Ρουμανία μπορούν να χρησιμεύουν ως πρότυπο για το τι πρέπει να επιδιώκουν οι βουλγαρικές ειδικές δυνάμεις. «Μέχρι πριν από δύο χρόνια ήμασταν δυο χρόνια πίσω σε σχέση με το επίπεδό τους και τώρα η διαφορά έχει αυξηθεί λόγω του τρόπου με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν και του πόσο θα μας επιτραπεί να αναπτύξουμε τη διαλειτουργικότητα», σχολίασε ο Βούλγαρος διοικητής. Σημείωσε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη ενός επιπέδου διαλειτουργικότητας με μια συνιστώσα των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών ειδικών επιχειρήσεων, και όχι μόνο ως προς τις μεθόδους, την τακτική και τη διαδικασία, αλλά ως προς την οργάνωση, την κατανόηση και την αλληλεπίδραση.
Ο διευθυντής του Επιτελείου Άμυνας, στρατηγός Στάικο Προκόπιεφ, και οι διοικητές των ειδικών δυνάμεων της Ρουμανίας και της Ελλάδας παρακολούθησαν τη επίδειξη στην Τσράντσα.
Το Balkan Spirit 2022 είναι μια παραδοσιακή κοινή εκπαίδευση που λαμβάνει χώρα στο έδαφος των τριών βαλκανικών χωρών τα τελευταία χρόνια. Φέτος η εκδήλωση φιλοξενείται στη Βουλγαρία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου