Η Ουάσιγκτον αλλά και δυτικές πρωτεύουσες έχουν ήδη φροντίσει να μεταφέρουν στον Πούτιν ποια θα είναι η απάντηση αν επιχειρήσει πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία. Η λεπτή ισορροπία, ο χρόνος αντίδρασης και ο κίνδυνος... αστοχίας.
Οι δυτικές πρωτεύουσες κάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν κινηθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των απειλών του για επιθέσεις με πυρηνικά κατά της Ουκρανίας και στέλνουν -ιδιωτικά- προειδοποιήσεις στο Κρεμλίνο για τις πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.
Οι προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου για τα πυρηνικά είναι «ένα θέμα που πρέπει να λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν στο CBS.
«Έχουμε γνωστοποιήσει απευθείας, ιδιωτικά σε πολύ υψηλό επίπεδο στο Κρεμλίνο ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα αντιμετωπιστεί με καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν αποφασιστικά, και ήμασταν ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι σχετικά με το τι αυτό συνεπάγεται», είπε.
Οπως γράφουν οι Financial Τimes, αν και πιστεύουν ότι οι απειλές του Πούτιν είναι απίθανο να υλοποιηθούν και δεν σηματοδοτούν επίσημη αλλαγή στην στρατηγική του Κρεμλίνου για τα πυρηνικά, οι σύμμαχοι του Κιέβου αυξάνουν την πυρηνική επαγρύπνηση και την αποτροπή, σύμφωνα με πέντε δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
«Εάν πιστεύει ότι η απειλή πρόκειται να εκφοβίσει την Ουκρανία ώστε να συνθηκολογήσει ή να παραχωρήσει το 20% του εδάφους της, ή να εκφοβίσει εμάς τους υπόλοιπους για να μην βοηθήσουμε την Ουκρανία, έχει συμβεί το αντίθετο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Δύο άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα πυρηνικό χτύπημα κατά της Ουκρανίας είναι απίθανο να πυροδοτήσει αντίποινα με πυρηνικά, αντίθετα θα οδηγήσει σε συμβατικές στρατιωτικές απαντήσεις από τα δυτικά κράτη για να τιμωρηθεί η Ρωσία. Ένας από αυτούς είπε: «Υπάρχουν πολλές κόκκινες γραμμές και πιθανότατα δεν είναι εκεί που λέει [ο Πούτιν] ότι είναι».
Η εκτίμηση της Δύσης είναι ότι οι προειδοποιήσεις του Πούτιν ότι «δεν μπλοφάρει» σχετικά με την πραγματοποίηση πυρηνικών επιθέσεων στην Ουκρανία έχουν σχεδιαστεί για να ανακτήσει δυναμική μετά τις ρωσικές αποτυχίες στο πεδίο της μάχης. Αυτές οι απειλές έρχονται καθώς η Μόσχα προετοιμάζεται να προσαρτήσει κατεχόμενα εδάφη στην ανατολική και νότια Ουκρανία μετά από δημοψηφίσματα που οργανώθηκαν βιαστικά από τους αυτονομιστές.
Το σχέδιο του Πούτιν φαίνεται πως είναι να δώσει ένα πλαίσιο που ορίζει τον πόλεμο ως αμυντική σύγκρουση, αφού θεωρεί αυτές τις περιοχές μέρος της Ρωσίας, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές. Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό» και ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία ότι η Ουκρανία αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής για να απειλήσει τη Μόσχα. Σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
«Έχουμε το δικό μας στρατιωτικό δυναμικό. Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν θα το χρησιμοποιήσουμε εάν υπάρχει σοβαρή απειλή, τότε κάνει λάθος», είπε ο Ντμίτρι Νόβικοφ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου. «Και αν είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους όπλα, δεν θα αφήσουμε τα δικά μας να σκουριάσουν».
Εάν ο Πούτιν καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, το πιο πιθανό σενάριο θα μπορούσε να είναι να δοκιμάσει ή να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο - μια μικρότερη, πιο στοχευμένη συσκευή σχεδιασμένη για χρήση σε πεδίο μάχης - ώστε να αποτρέψει τη Δύση από το να υποστηρίξει την Ουκρανία, είπαν αξιωματούχοι και αναλυτές. .
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, η απάντηση της Ουάσιγκτον θα είναι «σημαντική... η έκταση αυτού που κάνουν θα καθοριστεί ποια απάντηση θα υπάρξει».
Τρεις από τους πέντε αξιωματούχους δήλωσαν ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επίσης κοινοποιήσει αυτό το μήνυμα ιδιωτικά στη Μόσχα, τονίζοντας την κλίμακα της απάντησης που θα προκαλούσε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων. Εκτιμούν ότι αυτή η απειλή αντιποίνων θα συνεχίσει να είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας.
«Έχουμε στείλει παρόμοια μηνύματα ιδιωτικά, ακόμη πιο ακριβή σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε όσον αφορά το καθεστώς κράτους-παρία της Ρωσίας και την απάντησή μας», είπε ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης συζητήσει σενάρια με τους Ουκρανούς σχετικά με πιθανή πυρηνική απειλή και εξέτασαν σενάρια «προστασίας και ασφάλειας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η υλικοτεχνική υποστήριξη της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα και θα μπορούσε εύκολα να εντοπιστεί από τους δυτικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν μπορεί να εντείνει την πυρηνική απειλή κάνοντας διάφορα βήματα πριν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει πραγματικά τα όπλα. Θα επέτρεπε επίσης στη Δύση να προσαρμόσει την ετοιμότητά της.
«Τα ρωσικά πυρηνικά όπλα είναι τοποθετημένα σε καταφύγια σε όλη τη χώρα... Η διαδικασία μετάβασης σε ετοιμότητα, η τοποθέτηση των κεφαλών στις πλατφόρμες εκτόξευσης, θα δημιουργούσε πολλά παρατηρήσιμα φαινόμενα για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Σίμον Μάιλς, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής του Sanford University του Duke. «Και, μια ευκαιρία για την Ουάσιγκτον να καταστήσει σαφές στο Κρεμλίνο πόσο κακή ιδέα θα ήταν αυτή».
Ενώ ο Πούτιν θα μπορούσε σταδιακά να κινητοποιήσει το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο μετακινώντας φαινομενικά όπλα και προσωπικό, είναι ένα βήμα το οποίο δεν έκανε όταν προ καιρού διατύπωσε πυρηνικές απειλές, σύμφωνα με αναλυτές.
«Ο Πούτιν θα προτιμούσε να απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και να πάρει παραχωρήσεις παρά να τα χρησιμοποιήσει στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Τζέιμς Άκτον, συνδιευθυντής του προγράμματος πυρηνικής πολιτικής στο Ιδρυμα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη.
Ο ανεπαρκής συντονισμός των συμβατικών στρατιωτικών της μονάδων από τη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία υποδηλώνει ότι τα πυρηνικά πλήγματα ενδέχεται να μην αλλάξουν ουσιαστικά το αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης, είπαν επίσης ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.
Το μέτριο ιστορικό της Ρωσίας στα συμβατικά χτυπήματα κατά ουκρανικών υποδομών έδειξε επίσης ότι ένα πυρηνικό χτύπημα θα μπορούσε να πάει στραβά, είπε.
Οι Ουκρανοί «θα μπορούσαν να καταρρίψουν έναν [πυρηνικά οπλισμένο] πύραυλο κρουζ, ή ένας πύραυλος κρουζ θα μπορούσε να παρεκτραπεί και θα μπορούσε να χτυπήσει ένα κτίριο κατοικιών. Υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος — σημαντική αβεβαιότητα για την επιτυχία του χτυπήματος».
www.euro2day.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου