Αστυνομικός υποδιευθυντής που εκδιώχθηκε ως αποτυχημένος από τη θέση που κατείχε στην Ελληνική Αστυνομία και μετατέθηκε σε άλλη, μετατίθεται πάλι και τώρα αναλαμβάνει πολύ κρίσιμο πόστο στην ΕΥΠ, μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές των τηλεφώνων του Θανάση Κουκάκη και Νίκου Ανδρουλάκη.
Η μετάθεση χαρακτηρίστηκε «βόμβα». Πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ανοίγει και πάλι τον κύκλο των συζητήσεων για πλήρη ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων συσχετισμών δυνάμεων, στο μέγαρο της Κατεχάκη. Μια συζήτηση που φάνηκε να κλείνει με την αντικατάσταση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κώστα Τσουβάλα, από τον Μιχάλη Καραμαλάκη, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονη άλλη αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, όπως αναμενόταν.
Η συγκεκριμένη μετάθεση όμως, ανάβει και πάλι το …φιτίλι της φημολογίας, αφού έχει πολύ παρασκήνιο, προκαλεί ερωτήματα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία ή συμπτωματική.
O λόγος για τον Κωνσταντίνο Χασιώτη, είχε «καρατομηθεί» τον περασμένο Μάιο, μαζί με ακόμα δύο αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, «για υπηρεσιακούς λόγους». Μάλιστα, διαρροές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν τότε ότι «η απομάκρυνσή του έγινε λόγω της δυσαρέσκειας για την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας του σε σοβαρές υποθέσεις».
Μάλιστα όλες οι αναφορές συνέκλιναν στο ότι η απόφαση της ξαφνικής μετακίνησής του προήλθε από πολιτικό και όχι υπηρεσιακό γραφείο της Κατεχάκη. Και το αποκορύφωμα της έκπληξης που προκάλεσε τότε η μετακίνηση αυτή, ήταν πως δεν τοποθετήθηκε σε κάποια άλλη μάχιμη υπηρεσία, αλλά σε επιχειρησιακά «νεκρή» θέση, διεκπεραίωσης εγγράφων! Μια κίνηση που από πολλά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίστηκε ως εκδικητική…
Και εάν η μετακίνηση αυτή του αξιωματικού, που θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος στην εξιχνίαση ανθρωποκτονιών και απαγωγών, αποτέλεσε έκπληξη για ολόκληρο το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, η τωρινή του μετάθεση είναι σίγουρα «βόμβα»! Και αυτό γιατί τοποθετήθηκε στο Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΥΠ, σε θέση δηλαδή εξαιρετικά υπεύθυνη και κρίσιμη, όπου λόγω του βαθμού του θα έχει και καθοριστικές αρμοδιότητες. Με λίγα λόγια δηλαδή, ο αξιωματικός που απομακρύνθηκε από την Ασφάλεια Αττικής ως ανίκανος και για «διαρροές» πριν λίγους μήνες, τοποθετείται τώρα, ως στέλεχος, στην Εσωτερική Ασφάλεια του Κράτους, υπηρεσία που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και απόλυτη εχεμύθεια.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, και έχει ιδιαίτερη σημασία, πως η νέα πολιτική της ΕΥΠ, που καθιέρωσε με την ανάληψη των καθηκόντων του ο μέχρι πρότινος διοικητής της Παναγιώτης Κοντολέων και αποτελούσε Κυβερνητική απόφαση, είναι να απομακρυνθεί σταδιακά όλο το αστυνομικό ή άλλο ένστολο προσωπικό.
Με αυτά τα συγκεκριμένα δεδομένα, οι γνωρίζοντες καλά τα παρασκήνια της λεωφόρου Κατεχάκη, σε αστυνομικό αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, κάνουν λόγο για πλήρη ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στον τομέα «προστασίας του πολίτη». Μια ανατροπή που υπέβοσκε τον τελευταίο καιρό, φαίνεται όμως πως εκδηλώνεται ταχύτατα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών. Τέσσερις μήνες μετά το «ξήλωμά» του ο Κωνσταντίνος Χασιώτης αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει επικεφαλής νευραλγικού τμήματος της ΕΥΠ και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο. Και αυτό γιατί κρίθηκε ότι έχει τις ικανότητες και την εμπειρία να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε.
Το ερώτημα είναι τι μεσολάβησε από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο και ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κρίθηκε με τόσο διαφορετικά κριτήρια;
Κατατέθηκε στη Βουλή η ΠΝΠ για την ΕΥΠ
Εν μέσω του ορυμαγδού των εξελίξεων στο σκάνδαλο των υποκλοπών, με τους βουλευτές της Ν.Δ. να «κρύβουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γρηγόρη Δημητριάδη, για να μην καταθέσουν στην Εξεταστική, αλλά και μετά το ράπισμα της Εξεταστικής του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) προς την κυβέρνηση, ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατέθεσε στη Βουλή την ΠΝΠ με τις αλλαγές για την ΕΥΠ.
Το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ, που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις καθώς δεν πηγαίνει στην ουσία των προβλημάτων και φυσικά δεν καταργεί την τροπολογία της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία δεν έχει δικαίωμα όποιος παρακολουθείται να ενημερώνεται σχετικά μετά το πέρας της παρακολούθησης, είναι ήδη γνωστό.
Στο πρώτο άρθρο της, που αφορά τον διορισμό του διοικητή της Υπηρεσίας. προβλέπεται ότι «ο Διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο. Διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης. Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της. Η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, η γνώμη παρέχεται εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, άλλως ο διορισμός ανακαλείται αυτοδικαίως».
Στο δεύτερο άρθρο για το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο διενεργούνται οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ αναφέρεται: «Ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3115/2003, άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών».
Η ΠΝΠ για την ΕΥΠ τύποις πρέπει να ψηφιστεί εντός 40 ημερών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μάλλον κι εδώ η κυβέρνηση λειτουργεί με τη διαδικασία του επείγοντος, καθώς θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και την Τρίτη στην Ολομέλεια.
koutipandoras.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου