Α.Ψ.
Μερική επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», αλλά και αναπάντητα ερωτήματα για την τύχη 73 προσφύγων που επιβιβάστηκαν απευθείας σε σκάφος του Λιμενικού.
Το μεσημέρι της Πέμπτης εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Ναυτιλιας σχετική με τους 110 πρόσφυγες που έφτασαν χθες με σκάφος στη Φολέγανδρο . Η ανακοινωση αναφέρει ότι: « Στον εντοπισμό τριάντα επτά (37) αλλοδαπών προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Φολεγάνδρου. Ειδικότερα, οι ανωτέρω (23 άνδρες, 5 γυναίκες - εκ των οποίων μία εγκυμονούσα – και 9 ανήλικοι) εντοπίστηκαν στην ενδοχώρα, στις περιοχές "ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ" και "ΛΑΤΙΝΑΚΙ", ενώ το Ι/Φ σκάφος που τους μετέφερε, το οποίο αναχώρησε από Τουρκικές ακτές με προορισμό την Ιταλία, βρέθηκε προσαραγμένο και εγκαταλελειμμένο στη θαλάσσια περιοχή "ΚΑΤΕΡΓΟ". Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι εν λόγω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στη νήσο Ίο. Από την διενέργεια προανάκρισης, προέκυψε ότι ανωτέρω αλλοδαποί πλήρωσαν χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ έκαστος για την μεταφορά τους στην Ιταλία. Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Ίου, που διενεργεί την προανάκριση, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει αναφορικά με την εμπλοκή ατόμων στην εν λόγω παράνομη διακίνηση. Προανάκριση θα διενεργηθεί από το Λιμεναρχείο Ίου».
Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει κατά το ένα σκέλος το πρωινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ενώ δεν αναφέρει λέξη για όσα ειπώθηκαν στον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιο σχετικά με την πρόθεση του λιμενικού της Ίου να αφεθούν ελεύθεροι υπογράφοντας χαρτί παραμονής στην Ελλάδα για ένα μήνα.
Στο ερώτημα τί απέγιναν και με ποιο προορισμό οι υπόλοιποι 73 πρόσφυγες (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) που επιβιβάστηκαν απευθείας σε σκάφος του λιμενικού που προσέγγισε το δύσκολα προσβάσιμο δια ξηράς Κάτεργο, δεν έχει ωστόσο δοθεί καμία απάντηση.
Ούτε γνωρίζει κανείς τον προορισμό του σκάφους με τους πρόσφυγες. Οι Αρχές επιμένουν να ενημερώνουν μόνο για όσους πρόσφυγες εντοπίστηκαν και από κατοίκους, όχι στην ενδοχώρα αλλά κοντά στο λιμάνι (Καραβοστάσι και Λιβάδι). Σύμφωνα δε με τις μαρτυρίες των φοβισμένων αυτών ανθρώπων κάθε άλλο παρά γνώριζαν το πού πάνε, μίλησαν για τους υπόλοιπους και ρωτούσαν αν είναι κοντά η Αθήνα! Οπως όλοι πλέον γνωρίζουν οι περισσότεροι διακινητές σπάνια συνοδεύουν τις καραβιές των κατατρεγμένων και προτιμούν την ασφάλεια των «συναλλαγών» στην ξηρά.
Τέλος δεν υπάρχει απάντηση για το αν -όπως έχουν δικαίωμα- τους δόθηκε η δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο. Τουλάχιστον για τους 37 που καταγράφτηκαν (και) στη Φολέγανδρο έχει αποσοβηθεί προς το παρόν ο κίνδυνος μιας «αυτόματης» επιστροφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου