Πριν μερικές ημέρες αναδημοσιεύσαμε μεγάλη έρευνα του Reuters με τίτλο « Έτσι ελέγχει τα ΜΜΕ ο Ερντογάν στην Τουρκία – Κάτι μας θυμίζει…»! Όποιος διαβάσει το άρθρο θα καταλάβει ότι μάλλον είχαμε δίκιο! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι αντιγράφει τον Ερντογάν και είναι έτοιμη να στήσει «επιτροπή δεοντολογίας» για τους δημοσιογράφους και στην Ελλάδα!
Όπως ακριβώς και το καθεστώς Ερντογάν , η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο νομοσχέδιο, το οποίο υποτίθεται ρυθμίζει εργασιακά ζητήματα και άλλα ζητήματα του Τύπου, περιλαμβάνει άρθρο με το οποίο συστήνεται επιτροπή η οποία θα ελέγχει τη δεοντολογία εφημερίδων και ιστοσελίδων και θα αποφασίζει αν θα μπορούν να λάβουν κρατική χρηματοδότηση. Αυτό ακριβώς που συμβαίνει και στην Τουρκία.
Η επιτροπή την οποία πρόκειται να συστήσει η κυβέρνηση, θα ελέγχει αν κάποια εφημερίδα ή κάποιο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης τηρεί τη δεοντολογία και εφόσον κρίνει ότι δεν το κάνει, θα τη διαγράφει από το Μητρώο Έντυπου Τύπου και για τουλάχιστον δύο χρόνια και θα της στερεί πλήρως την πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση.
Ποιοι θα…ελέγχουν;
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η εν λόγω επιτροπή θα έχει πρόεδρο κάποιον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Μπότση, οι αποφάσεις του οποίου κάθε χρόνο για τους δημοσιογράφους που βραβεύει, δέχονται ισχυρότατη κριτική .
Στην επιτροπή θα συμμετέχουν και τρεις εκπρόσωποι ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης. Ένας ιδιοκτήτης ενημερωτικής ιστοσελίδας, ένας ιδιοκτήτης εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας και ένας ιδιοκτήτης εφημερίδας της περιφέρειας!!!
Στην επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης δύο εκπρόσωποι δημοσιογραφικών συνδικαλιστικών ενώσεων (της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ), δύο καθηγητές πανεπιστημίου με αντικείμενο τη δημοσιογραφία και την επικοινωνία, οι οποίοι είναι άγνωστο με τι κριτήρια θα επιλέγονται και ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Είναι ενδιαφέρον ότι στο σχέδιο νόμου που έχει αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση, δεν προβλέπεται αν εκπρόσωπος του εντύπου του οποίου η δεοντολογία θα εξετάζεται, θα μπορεί να παραστεί για την παροχή εξηγήσεων. Ακόμη και αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, δεδομένου ότι είναι διεθνής πρακτική, οι δημοσιογράφοι και τα Μέσα Ενημέρωσης, να μην ελέγχονται από τις κυβερνήσεις, αλλά από τις δικές τους ενώσεις, από τον κόσμο και σε περίπτωση που πράγματι υπερβούν κάποιο όριο, από τη Δικαιοσύνη.
militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου