Μαζικές διαδηλώσεις με νεκρούς στο Ιράν - Καίνε μαντίλες, κόβουν μαλλιά
efsyn.gr
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν, μετά τον «μυστηριώδη» θάνατο 22χρονης μέσα στο τμήμα Ηθών, όπου οδηγήθηκε αφού συνελήφθη, επειδή δε φορούσε «σωστά» τη χιτζάμπ της.
Καθημερινά πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα μαζικές διαδηλώσεις με συνθήματα κατά του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και της θεοκρατίας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθη η Μαχσά Αμινί για παραβίαση του αυστηρά εφαρμοζόμενου ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας.
Iranian women burning their hijabs after a 22 year-old girl was killed by the “morality police”#MahsaAmini #IranRevolution #IranProtests pic.twitter.com/YRzH6SNc4c— Anonymous Operations (@AnonOpsSE) September 21, 2022
Εκατοντάδες βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν γυναίκες να αφαιρούν από τα κεφάλια τους τις μαντίλες - χιτζάμπ - που υποχρεούνται να φορούν για να καλύπτουν τα μαλλιά τους, να τις στροβιλίζουν από πάνω τους και να ψέλνουν. Άλλες τις καίνε ή κόβουν τούφες από τα μαλλιά τους.
This video brought tears to my eyes.
Women & men burning compulsory hijab in the streets of Tehran where #MahsaAmini was beaten up to death by hijab police.
The woman who took the video says; our dream comes true Finally we are burning the symbol of our oppression in the street. pic.twitter.com/P9WYBixKw4— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) September 19, 2022
Σήμερα, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Επικοινωνιών, σύμφωνα με τον οποίο η πρόσβαση στο ίντερνετ πιθανόν να διακοπεί για «λόγους ασφαλείας».
Ο θάνατος της Αμινί έχει εξοργίσει πολλούς Ιρανούς, ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι τον θεωρούν ως μέρος της σκληρής αστυνόμευσης από την Ισλαμική Δημοκρατία και της ολοένα και πιο βίαιης μεταχείρισης των νεαρών γυναικών από την αστυνομία Ηθών.
Σε ορισμένες από τις διαδηλώσεις, οι διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία. Πυκνά σύννεφα από τη χρήση δακρυγόνων καλύπτουν την πρωτεύουσα. Άλλα βίντεο από την Τεχεράνη δείχνουν περιπολικά με σπασμένα τζάμια, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν κανόνι νερού για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.
No flags. No big banners. No sponsors. No affiliation. No violence. No public property loss. Women & men, all in sync, in a massive massive crowd. This is Iran and this is how a actual protest looks like against the oppressive ruling. #IranProtests pic.twitter.com/woqLwGX5z8— The Hawk Eye (@thehawkeyex) September 21, 2022
Εν τω μεταξύ, εθελοντές μοτοσικλετιστές, γνωστοί ως «Basij» της παραστρατιωτικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, κυνήγησαν και ξυλοκόπησαν διαδηλωτές - όπως έκαναν και σε άλλες διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια για τα δικαιώματα του νερού, την παραπαίουσα οικονομία της χώρας και άλλους λόγους, διαδηλώσει που έχουν κατασταλεί βίαια.
The courageous Iranian women and youths stand firm, showing that the people of #Iran will not remain silent, and they are determined to overthrow the mullahs’ evil regime.#MahsaAmini#IranProtests pic.twitter.com/GORaFOPptc— Maryam Rajavi (@Maryam_Rajavi) September 20, 2022
►Στο μεταξύ, άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κερμανσάχ στο δυτικό Ιράν, όπως δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας της πόλης, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars. Κατά την ίδια πηγή, τραυματίστηκαν ακόμη 25 άνθρωποι, ανάμεσά τους διαδηλωτές, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και περαστικοί.
Στην πόλη Σιράζ, στο νότιο Ιράν, τέσσερις αξιωματικοί της ιρανικής αστυνομίας τραυματίστηκαν και ένας «αστυνομικός βοηθός» υπέκυψε χθες στα τραύματά του έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, που πρόσθεσε --επικαλούμενο έναν αξιωματούχο--ότι χθες συνελήφθησαν 15 διαδηλωτές στην ίδια πόλη.
Τα social media κατακλύζονται από επικρίσεις για τον θάνατο της Αμινί, με το hashtag #MahsaAmini στα περσικά να έχει σχεδόν 3 εκατομμύρια αναφορές στο Twitter.
Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, “επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα” από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.
Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.
Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.
Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την επαρχία Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράν, όμως σύντομα εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης, της Μασχάντ, της Χαμαντάν και της Ταμπρίζ.
►Μετά την οργή που έχει προκαλέσει ο θάνατος της Αμινί, ο εκπρόσωπος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν στο Κουρδιστάν, Αμντολρεζά Πουρζαχαμπί, μετέβη τη Δευτέρα στο σπίτι της, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε στην οικογένεια ότι «θα ληφθούν μέτρα» και ότι ο αγιατολάχ Χαμενεΐ «λυπάται» για τον θάνατό της. «Όπως ήδη υποσχέθηκε στην οικογένεια της Αμινί, θα παρακολουθήσω την υπόθεση μέχρι τέλους», τόνισε.
Πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις
Από την πλευρά της η υπηρεσιακή Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάντα αλ Νασίφ εξέφρασε «την ανησυχία της για τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί (…) και τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στις διαδηλώσεις» και ζήτησε «αμερόληπτη» και «ανεξάρτητη» έρευνα.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έπειτα από συνομιλία του με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί ότι «επέμεινε στον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών» στο Ιράν.
Παράλληλα Ιρανοί αντιφρονούντες και πρώην κρατούμενοι ανακοίνωσαν χθες Τρίτη από τη Νέα Υόρκη ότι κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Ραϊσί, ο οποίος θα μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σήμερα.
Στόχος της αγωγής, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, είναι ο Ιρανός πρόεδρος, για τον ρόλο του στο Ιράν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όταν χιλιάδες άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία στο Ιράν.
Επικρίσεις και εκ των έσω
Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε επικρίσεις και από υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους εναντίον της αστυνομίας ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ-ε- Ερσάντ ή ως «περιπολία προσανατολισμού».
Στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Τζαλάλ Ρασιντί Κουτσί εκτίμησε ότι η αστυνομία ηθών «προκάλεσε ζημιά στη χώρα».
«Προκειμένου να αποφευχθεί να επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι περιπολίες προσανατολισμού (…) πρέπει να αναθεωρηθούν», τόνισε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ.
Άλλος βουλευτής έφτασε στο σημείο να προτείνει την κατάργηση της αστυνομίας ηθών.
«Πιστεύω ότι εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της Γαστ-ε- Ερσάντ να περάσει την κουλτούρα του χιτζάμπ, αυτή η μονάδα θα πρέπει να καταργηθεί, προκειμένου τα παιδιά αυτής της χώρας να μην φοβούνται όταν τη συναντούν», δήλωσε ο Μοϊνοντίν Σαϊντί.
Για την Οργάνωση για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Διαφθοράς, μια οργάνωση που συνδέεται με το ιρανικό κράτος, «πρέπει να σταματήσει να συλλαμβάνει και να προσάγει ανθρώπους που δεν φορούν σωστά τη μαντίλα, διότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών εντάσεων. Πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε να θεωρείται απλώς παράπτωμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου