Οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να κλείσουν τα δευτεροβάθμια σχολεία θηλέων μιας επαρχίας στο Αφγανιστάν μόλις λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία τους. Η απόφαση προκάλεσε την οργή των μαθητριών που διαδήλωσαν για το κλείσιμο των σχολείων.
Αγνοώντας τον κίνδυνο που διατρέχουν από τους Ταλιμπάν οι νεαρές μαθήτριες διαδήλωσαν το πρωί του Σαββάτου (10/9). Ζήτησαν από τις Αρχές να άρουν την απαγόρευση φοίτησης των κοριτσιών στα σχολεία.
Female students in Paktia protested against the closure of their schools
A number of female students in Gardez, center of Paktia, protested against the closure of their schools by the Taliban this morning. They want the girls' schools to reopen.#aamajnews pic.twitter.com/QbUQhylQkK
— Aamaj News English (@aamajnews_EN) September 10, 2022
Το πρωί του Σαββάτου, όταν οι μαθήτριες των σχολείων του Γκαρντέζ πήγαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, τους ζητήθηκε να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εξήγησε μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, η Γιασμίν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.
«Επειδή δεν επιτράπηκε στα κορίτσια να μπουν στο σχολείο, οργανώσαμε διαδήλωση», είπε η Γιασμίν.
Οι δημοσιογράφοι δεν επιτράπηκε να καλύψουν τη διαδήλωση. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τις μαθήτριες, ορισμένες εκ των οποίων είναι καλυμμένες με μπούρκες, να διαδηλώνουν στο κέντρο του Γκαρντέζ, υπό τα βλέμματα κατοίκων και εμπόρων.
Οι Ταλιμπάν «έσπασαν τα κινητά τηλέφωνα ορισμένων» για να μην κυκλοφορήσουν ευρέως οι εικόνες αυτές, υποστήριξε η Γιασμίν.
Ένας κάτοικος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί γιατί φοβόταν αντίποινα εκ μέρους των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε ότι οι μαθήτριες «άρχισαν να διαδηλώνουν» όταν είδαν κλειστές τις πόρτες των σχολείων τους. «Διαδήλωναν ειρηνικά όμως γρήγορα η συγκέντρωση διαλύθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας», είπε.
Αφότου ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν επέβαλαν σκληρούς περιορισμούς στις γυναίκες και τα κορίτσια, αποκλείοντάς τις από τον δημόσιο βίο. Τον Μάρτιο διέταξαν να κλείσουν όλα τα δευτεροβάθμια σχολεία θηλέων, λίγες ώρες αφότου επαναλειτούργησαν.
Έκτοτε, υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο οφείλεται σε ένα απροσδιόριστο «τεχνικό πρόβλημα» και ότι τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν όταν καθοριστεί η διδακτέα ύλη που θα βασίζεται στις ισλαμικές αξίες.
Σε ορισμένες περιοχές λιγοστά δημόσια σχολεία συνέχισαν τη λειτουργία τους, υπό την πίεση ντόπιων αξιωματούχων και ισχυρών οικογενειών. Σύμφωνα με τη Unicef, περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια αυτή τη στιγμή έχουν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου