Το Καντού, το οποίο πριν το 1974 ήταν αμιγώς τουρκοκυπριακό χωριό, σήμερα κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πρόσφυγες
Αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις τόσο σε περαστικούς, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί ένα απαράδεκτο και ρατσιστικού προσανατολισμού πανό, που βρίσκεται αναρτημένο σε κεντρικό σημείο του χωριού Καντού της επαρχίας Λεμεσού. Το Καντού, το οποίο πριν το 1974 ήταν αμιγώς τουρκοκυπριακό χωριό, σήμερα κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πρόσφυγες. Το πανό τοποθετήθηκε εκεί με πρωτοβουλία του ίδιου του κοινοτάρχη, Σοφοκλή Γεωργίου, ο οποίος κατά καιρούς συνηθίζει να αναρτά σε δημόσιους χώρους της κοινότητας διάφορα πανό ποικίλου περιεχομένου που σχετίζονται είτε με επετείους, είτε με άλλα γεγονότα. Η διαφορά είναι ότι όλα τα προηγούμενα έφεραν την «υπογραφή» του Κοινοτικού Συμβουλίου Καντού στο κάτω μέρος, ενώ σε αυτό δεν αναγράφεται κάτι.
«Ρώτησα τον εαυτό μου»
Το πανό αναγράφει, «Είμαστε χριστιανοί ομιλούμε ελληνικά – Οι μετανάστες και όχι οι Κύπριοι πρέπει να προσαρμοστούν», και τοποθετήθηκε μπροστά στην εκκλησία του χωριού σε χώρο όπου υπάρχει μνημείο ηρώων. Σε επικοινωνία του «Π» με τον κοινοτάρχη προσπαθήσαμε να μάθουμε τους λόγους που τον οδήγησαν να τοποθετήσει το πανό, χωρίς, όμως, να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τους λόγους, ούτε μπορούν να μεταφερθούν στο χαρτί τα «επιχειρήματα» του κοινοτάρχη, ο οποίος προχώρησε σε ένα ρατσιστικό κρεσέντο κατά των μεταναστών και των αλλοδαπών. Πάντως, μας μετέφερε ότι πρόκειται για φράση του Αυστραλού Πρωθυπουργού προς τους μουσουλμάνους της χώρας του και ότι εμπνεύστηκε από εκεί. Σχετικά τώρα αν υπήρξε η έγκριση του κοινοτικού συμβουλίου, ο κ. Γεωργίου είπε ότι το τοποθέτησε εκεί προσωπικά, αλλά με την ιδιότητά του ως κοινοτάρχης και δεν καταλαβαίνει πού είναι το πρόβλημα, λέγοντας αυτολεξεί: «Ρώτησα τον εαυτό μου, τον κοινοτάρχη, και ας με πάρουν δικαστήριο».
Τουρκοκυπριακό χωριό
Πάντως, είναι άξιο απορίας πως σε ένα μικρό χωριό της Λεμεσού, το οποίο πριν το 1974 ήταν αμιγώς τουρκοκυπριακό χωριό και σήμερα κατοικούν σε αυτό σχεδόν αποκλειστικά πρόσφυγες, υπάρχουν τέτοιου είδους απόψεις και αντιλήψεις, από άτομα που μάλιστα διοικούν το χωριό. Θα περίμενε κανείς ότι άνθρωποι που έχουν βιώσει οι ίδιοι το μαρτύριο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού θα έδειχναν περισσότερη αλληλεγγύη και σεβασμό σε συνανθρώπους μας. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος κοινοτάρχης λίγο-πολύ κάνει ό,τι θέλει στην κοινότητα και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις όποιες διαφωνίες των κατοίκων, ούτε ρωτά τα υπόλοιπα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου πριν προχωρήσει στην οποιαδήποτε πράξη, θεωρώντας ότι η δική του άποψη εκφράζει όλη την κοινότητα.
politis.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου