«Ναυάγιο» στο πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο
efsyn.gr
Πώς οδηγηθήκαμε στη μη λήψη απόφασης. Οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στους κόλπους των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ενεργειακή σκακιέρα και το παρατεταμένο... θρίλερ.
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο μετά την επιμονή 15 συνολικά αξιωματούχων για ουσιαστική παρέμβαση.
Το «ναυάγιο» στο έκτακτο συμβούλιο άνοιξε το δρόμο στην Κομισιόν να επανεξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης στο χρηματιστήριο ευρωπαϊκής ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία και το μπαλάκι της απόφασης πέφτει στους ηγέτες της Ε.Ε. σε κάποια από τις Συνόδους Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.
Στα συμπεράσματα της Τσεχικής προεδρίας αναφέρεται σαφώς ότι οι υπουργοί καλούν την Κομισιόν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου να καταθέσει «πρόταση επείγουσας και προσωρινής παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα μέτρα εν προκειμένω θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στις τιμές ενέργειας για τους πελάτες».
Η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία και η Ολλανδία ήταν οι μόνες χώρες που υποστήριξαν το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, ενώ αναφανδόν κατά ήταν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο. Κανένα κράτος-μέλος δεν αντιτάχθηκε ρητά, αλλά όλοι εστίασαν στην ανάγκη εξασφάλισης ασφάλειας εφοδιασμού και μη αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου
Μια συνολική παρέμβαση στις αγορές (TTF και στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου) στήριξαν Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβενία και Γερμανία (υπό προϋποθέσεις).
Οι υπουργοί πάντως συμφώνησαν στην μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, αλλά όχι και στην υποχρεωτικότητα αυτής της μείωσης όπως είχε προτείνει η Κομισιόν.
Επίσης συμφώνησαν στο πλαφόν των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που βασίζονται σε πιο φθηνές μορφές ενέργειας, όπως και των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
Τέλος, οι υπουργοί κάλεσαν την Κομισιόν να εγκρίνει το πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των αυξημένων τιμών ενέργειας.
► Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση πως μία ενδεχόμενη απόφασή της να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου ρωσικού πετρελαίου και αερίου θα αποτύχουν και θα οδηγήσουν τελικά στην αστάθεια των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου