Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Τα ερωτήματα για ένα απόρρητο έργο του υπουργείου Μετανάστευσης

Η «κατά λάθος» ανάρτηση στη «Διαύγεια» ενός απόρρητου έργου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οδήγησε δημοσιογράφους του Solomon στην αποκάλυψη πως τα προγράμματα επιτήρησης πληθυσμού που δρομολογεί το υπουργείο για τις «δομές φιλοξενίας» των αιτούντων άσυλο παραβιάζουν όρους του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία δεδομένων.

Το ρεπορτάζ, που υπογράφουν για το Solomon οι Σταύρος Μαλιχούδης, Ηλιάνα Παπαγγελή και Αποστόλης Φωτιάδης, έλαβε έναυσμα από την ανάρτηση στη «Διαύγεια», στις 29 Δεκεμβρίου 2021, μιας εντολής πληρωμής από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η ανάρτηση ανακλήθηκε πέντε ώρες αργότερα, με αιτιολογία το απόρρητο της δαπάνης.

Από την έρευνα του Solomon προκύπτει πως η πληρωμή, ύψους 24.304 ευρώ, αφορά το έργο «Υπερίων», που έχει να κάνει με «σχεδιασμό, υλοποίηση, εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος ελέγχου πρόσβασης και παρακολούθησης παροχών των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας».

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του Solomon, πρόκειται για τη «δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου εισόδου-εξόδου του πληθυσμού που διαμένει στους προσφυγικούς καταυλισμούς, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου θα κάνει χρήση βιομετρικών και βιογραφικών δεδομένων». Μαζί με ένα άλλο έργο, με την ονομασία «Κένταυρος», το «Υπερίων» βρίσκεται μεταξύ των έργων επιτήρησης πληθυσμού στις «δομές φιλοξενίας» με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το «Υπερίων» έχει ενταχθεί από το υπουργείο στα ταμεία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, πρώτα στο Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας τον Ιούλιο του 2020, από όπου η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα κάλυπτε το 75% του προϋπολογισμού του, κι έπειτα τον Δεκέμβριο του 2021 στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου η χρηματοδότηση μπορεί «εν δυνάμει να καλύψει το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου, ύψους 11.979.055 ευρώ».

Ο απόρρητος χαρακτήρας της πληρωμής, υποδεικνύει πως αυτή διέπεται από την ειδική πίστωση απορρήτων εθνικών αναγκών, που συστάθηκε με τον Ν. 4686/2020. Οι διατάξεις του νόμου επιτρέπουν στο υπουργείο Μετανάστευσης να πραγματοποιεί απόρρητες πληρωμές με απόφαση υπουργού, αφού πρώτα εξεταστούν από ειδική τριμελή επιτροπή. Όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του Solomon, κάθε σχετικό έγγραφο καταστρέφεται το αργότερο έξι μήνες μετά. Όμως οι πληρωμές αυτές διέπονται και από τις διατάξεις προγενέστερου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο για κάθε πληρωμή άνω των 25.000 ευρώ οφείλει να ενημερώνεται η Βουλή, σε προφορική ενημέρωση της διάσκεψης των προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Solomon, η Βουλή δεν έχει ενημερωθεί για τα απόρρητα έξοδα της ειδικής πίστωσης. Εφόσον όμως σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Ν. Μηταράκης, για το «Υπερίων» έχουν εγκριθεί στη διάρκεια του 2021 πληρωμές ύψους 1.096.518 ευρώ, γεννώνται ερωτήματα για το καθεστώς που διέπει αυτές τις πληρωμές και για την έλλειψη ενημέρωσης της Βουλής.

Όπως, επίσης, γεννώνται ερωτήματα για τον σχεδιασμό του συνόλου των προγραμμάτων επιτήρησης. Όπως προκύπτει από την έρευνα του Solomon και από ερωτήματα των οργανώσεων Homo Digitalis, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και HIAS Ελλάδος, το «Υπερίων» και το «Κένταυρος» φέρονται να έχουν σχεδιαστεί, ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και αρχικά υλοποιηθεί, χωρίς Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer – DPO) και χωρίς εκπόνηση Μελέτης Εκτίμησης Αντικτύπου. Η ύπαρξή αυτών των στοιχείων είναι απαιτούμενο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που σημαίνει πως η υλοποίησή τους παραβαίνει τους κανονισμούς της ΕΕ. Και φυσικά σημαίνει ότι έχουν παραμεριστεί οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.


info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου