Νέες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Nagorno-Karabakh έχουν ξεσπάσει από νωρίς σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται και πάλι για το ποιος φέρει την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης, η οποία έχει ήδη αφήσει νεκρούς και από τις δύο πλευρές.
Τόσο η Αρμενία όσο το Αζερμπαϊτζάν κάνουν λόγο για χρήση πυροβολικού και βαρέων όπλου μεγάλου διαμετρήματος.
Remaining Time-0:00FullscreenMuteΟι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν κατά τριών θέσεων του στρατού της Αρμενίας στις περιοχές Γκορίς, Σοτκ και Τζερμούκ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην ναρκοθέτηση περιοχών από τους Αρμενίους στις περιοχές Ντασκασάν, Καλμπατζάρ και Λατσίν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, από τις συγκρούσεις υπάρχουν νεκροί στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, ενώ όπως τονίζει τα πλήγματα έγιναν μόνο σε στρατιωτικούς στόχους.
Οι Αζέροι κατηγορούν τους Αρμένιους για ευρείας κλίμακας σαμποτάζ στη μεθοριακή γραμμή, καθώς τους κατηγορούν ότι ναρκοθέτησαν περιοχές μεταξύ των θέσεων των μονάδων του στρατού και του δρόμου, μέσω του οποίου ανεφοδιάζονται.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Aram Torosyan, υποστήριξε ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά τεταμένη», ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ότι τα πυρά που εξαπέλυσε ο αρμενικός στρατός είναι ανάλογα αυτών που δέχθηκε.
Μάλιστα ο Torosyan επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες Αρμένιοι στρατιώτες, υποστηρίζοντας πως είναι ψέμα ότι η Αρμενία είναι αυτή που άρχισε πρώτη τις εχθροπραξίες και κατηγορώντας τους Αζέρους ότι βάλλουν κατά μη στρατιωτικών στόχων.
Φόβοι για επανάληψη του 2020
Οι συρράξεις λαμβάνουν χώρα για ακόμα μια φορά στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Nagorno-Karabakh, η οποία παραμένει πηγή έντασης μεταξύ των δύο κρατών από το 1991 και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται πως νέες πολεμικές συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει πριν από δύο χρόνια, το φθινόπωρο του 2020, με τον πόλεμο των 44 ημερών να λήγει μετά από παρέμβαση της Ρωσίας και αφού πρώτα το Αζερμπαϊτζάν είχε καταφέρει να κατακτήσει αρκετά εδάφη, σε τέτοιο βαθμό που προκάλεσε ακόμα και την πτώση της κυβέρνησης της Αρμενίας.
Σημειώνεται πως για περίπου 30 χρόνια οι Αρμένιοι είχαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Nagorno-Karabakh.
Πάντως, τους τελευταίους μήνες υπήρχαν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη συνοριακή γραμμή, με την Αρμενία να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για το ότι σκότωσε ένα στρατιώτη της και με το Αζερμπαϊτζάν να κατηγορεί την Αρμενία για πυρά κατά των στρατιωτών της στη μεθοριακή γραμμή.
Βοήθεια από τη Ρωσία
Πάντως, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Αρμενίας αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας προκειμένου να εφαρμοστεί η Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που επί της ουσίας σημαίνει την παρέμβαση και τη συνδρομή της Ρωσίας στην Αρμενία.
Επιπλέον, αποφασίστηκε να προσφύγει στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την επιθετικότητα κατά του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας.
Επικοινωνία με Putin
Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Nikol Pashinyan είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, με τον οποίο και συζήτησε για την κλιμάκωση της έντασης με το Αζερμπαϊτζάν.
«Ο πρωθυπουργός έδωσε λεπτομέρειες για τις προκλητικές, επιθετικές ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν κατά της κυριαρχίας της Αρμενίας, οι οποίες ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα και συνοδεύτηκαν από βομβαρδισμούς από πυροβολικό και πυροβόλα όπλα μεγάλου διαμετρήματος.
Ο πρωθυπουργός είπε πως θεωρεί τις ενέργειες της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν απαράδεκτες και τόνισε τη σημασία της κατάλληλης απάντησης από τη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο της Αρμενίας.
Παρέμβαση ΗΠΑ
Την έντονη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.
«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση.
Απευθύνουμε έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες» υποστήριξε ο Blinken.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου