Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

AEK: «Αγία Μπίζνα Arena» σε φόντο ρετρό

Μάκης Γεωργιάδης
Το βράδυ της Παρασκευής (30/9) πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του «Αγιά Σοφιά -OPAP Arena» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ενός υπερσύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου, το οποίο στο εξής θα χρησιμοποιεί για τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις η ΑΕΚ ΠΑΕ. Πέραν του καλλιτεχνικού προγράμματος και του περιεχομένου του θεάματος, τα οποία θα απασχολήσουν τηλεοπτικά δελτία, εκπομπές και φυλλάδες, μεγάλο μέρος της ουσίας βρίσκεται στη διαδρομή μέχρι να κατασκευαστεί αυτό το γήπεδο και στο τι σηματοδοτεί για μια απολύτως εμπορευματοποιημένη εποχή στον αθλητισμό. Πράγματα τα οποία, ασφαλώς, δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχαστούν.
Η αλήθεια είναι πως η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, ήδη από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποτελεί μια σκοτεινή και αμαρτωλή υπόθεση στο σύνολό της, όταν μεταξύ άλλων χαρίστηκε στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και τον Σωκράτη Κόκκαλη το νέο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Κάπου εκεί ξεκινάει και η ιστορία της κατασκευής ενός νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά την κατεδάφισή του σταδίου «Νίκος Γκούμας» τον Μάιο του 2003. Ασχέτως της κατάληξης που είχε τότε η υπόθεση, το σχεδιαζόμενο γήπεδο είχε προβλεφθεί να είναι ένα οικοδομικό τερατούργημα, το οποίο είχε ενταχθεί σε αντίστοιχο νόμο της εποχής με την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Με τον συγκεκριμένο νόμο και τις διαδικασίες του τελικά κατασκευάστηκε μόνο το αρχιτεκτονικό όνειδος του νέου μουσείου της Ακρόπολης.

Η υπόθεση κατασκευής γηπέδου στην ιστορική έδρα της ΑΕΚ μπήκε για περισσότερα από δέκα χρόνια στο γνωστό χρονοντούλαπο, με τις τότε διοικήσεις της να απορρίπτουν ακόμη και την ιδέα και να τρέφουν υπερφίαλα κατασκευαστικά σχέδια σε ένα ευρύ φάσμα περιοχών της Αττικής, από τον ΟΔΔΥ ως το Μαρκόπουλο και την Κάντζα. Όλα αυτά μέχρι την επανεμφάνιση του Δημήτρη Μελισσανίδη στα διοικητικά πράγματα της ΑΕΚ. Η επιστροφή του το 2013 συνδέθηκε τότε όχι μόνο με την αγωνιστική αναγέννηση της ομάδας, η οποία είχε κατρακυλήσει στη Γ΄ εθνική κατηγορία, αλλά κυρίως με την κατασκευή γηπέδου στη θέση του παλιού με την ονομασία «Αγιά Σοφία».
το βωμό του κέρδους…

1 σχόλιο:

  1. Ας τα κανουμε ολα τσιμεντα στο τελος ,με το ζορι κραταμε δεντρα στην πολη και στους βλακες που λενε η αθηνα ειναι σαν την Nεα Υορκη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εκει εχουν περισσοτερο δασος σε μεγεθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή