Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

«Εκκένωση» των εστιών από τους… φοιτητές

Ιωάννα Καρδάρα, Γιώργος Κώνστας

▸Χωρίς ουσιαστική κρατική μέριμνα και αρωγή λειτουργούν οι φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων της χώρας μιας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αντί να επιλύονται, διογκώνονται εδώ και χρόνια. Τρεις φοιτητές μιλούν στο Πριν για τις δύσκολες συνθήκες.

«Τα Πανεπιστήμια και οι εστίες τους είναι για φοιτητές και όχι για σεσημασμένους κακοποιούς», δήλωσε ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», Τάκης Θεοδωρικάκος αμέσως μετά την «χολιγουντιανή» επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου. Ξέχασε να πει όμως ότι, την ώρα που η κυβέρνηση θέτει ως βασική προτεραιότητα στην εκπαίδευση την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι ελάχιστοι – αναλογικά με τις πραγματικές ανάγκες – φοιτητές που ζουν στις εστίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με προβλήματα λόγω υποχρηματοδότησης και διαχρονικής εγκατάλειψης. Αλλά παρόλα αυτά και σπουδάζουν αλλά και παλεύουν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα για πιο ανθρώπινες και καθολικά δημόσιες εστίες, για μια καλύτερη παιδεία.
Η φοιτητική κοινότητα έχει ανάγκη τις δημόσιες φοιτητικές εστίες καθώς όπως τονίζει στο Πριν ο οικότροφος στις εστίες της Πάτρας και φοιτητής στο τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Ιάσονας Στάθης-Μπούνος, κάθε χρονιά οι αιτήσεις για στέγαση ξεπερνούν τις διαθέσιμες κλίνες. «Οι αιτήσεις είναι εκατοντάδες, αλλά τα άτομα που μπαίνουν είναι πολύ λιγότερα. Τα υπόλοιπα αναγκάζονται να μένουν σε ξενοδοχεία. Τα δωμάτια είναι λίγα. Ουσιαστικά έχουμε στη διάθεσή μας δυόμισι κτίρια, την ώρα που κάποια κτίρια έχουν καταρρεύσει και σε κάποια άλλα μπαίνει νερό από τις πλημμύρες», τονίζει ο Ιάσονας.

Όπως αναφέρει ο 22χρονος Ιάσονας, πολλές φορές φοιτητές που έχουν ανάγκη τις κάρτες σίτισης αποκλείονται καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια με αποτέλεσμα να τρώνε απέξω και να μην μπορούν να βγάλουν τον μήνα με τα λιγοστά χρήματα που διαθέτουν. «Έχουν δαπανήσει τόσα εκατομμύρια για την ΟΠΠΙ ενώ θα μπορούσαν τα ίδια χρήματα να τα δαπανήσουν στην φοιτητική μέριμνα», σημειώνει.


«Έχουν δαπανήσει τόσα εκατομμύρια ευρώ για την ΟΠΠΙ αντί για την φοιτητική μέριμνα»

Ο Θανάσης Καραβασίλης είναι οικότροφος στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και όπως περιγράφει στο Πριν κάθε χρόνο δημιουργούνται ζητήματα συντήρησης. «Στην Α΄ ΦΕΠΑ υπάρχουν κάποια μικρά ζητήματα συντήρησης. Για παράδειγμα όταν βρέχει πολύ στάζουν νερά μέσα στα κτίρια με αποτέλεσμα να δημιουργείται υγρασία. Κάποια απ’ αυτά έχουν κριθεί ακατάλληλα καθώς δεν μπορεί να επιδιορθωθεί αυτή η κατάσταση. Η Β΄ ΦΕΠΑ από την άλλη έχει κλείσει για ανακαίνιση από το 2020 και ούτε η μισή δεν έχει γίνει παρότι μας είχαν πει ότι τώρα θα έπρεπε να είναι έτοιμη. Όσοι έμεναν εκεί μετακινήθηκαν εσωτερικά. Η Γ΄ και η Δ΄ ΦΕΠΑ είναι σε καλή κατάσταση», εξηγεί ο φοιτητής Γερμανικής Φιλολογίας, προσθέτοντας ότι προκύπτουν συνεχώς ζητήματα χρηματοδότησης και συντήρησης.

Η Εύα Τριανταφύλλου σπουδάζει στο τρίτο έτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και μένει από πέρυσι στις φοιτητικές εστίες του ιδρύματος. Όπως μας εξηγεί «το να μπεις στις εστίες είναι κάτι πολύ δύσκολο. Παρότι βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα μαθημάτων οι νεοεισαχθέντες δεν έχουν μπει ακόμα στα δωμάτιά τους, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα η κλήρωση. Πέρυσι εμείς χρειάσθηκε να φτάσουν τα Χριστούγεννα για να μπορέσουμε να μείνουμε στην εστία! Όταν υπάρχει τόση μεγάλη καθυστέρηση είναι λογικό ότι πολλοί φοιτητές δεν θα μείνουν στην πόλη των Χανίων όπου τα σπίτια είναι πανάκριβα και δυσεύρετα και θα χάσουν το εξάμηνο τους».

«Έχουμε τις παλιές εστίες που χρόνια ακούμε τώρα υποσχέσεις ότι θα γίνει μια μεγάλη ανακατασκευή τους και παραμένουν στην ίδια κατάσταση με τα ταβάνια να στάζουν, να υπάρχει μόνιμο πρόβλημα με τη θέρμανση, την παροχή νερού», δηλώνει η φοιτήτρια συμπληρώνοντας πως το Πολυτεχνείο αντί να δίνει τις εστίες με κοινωνικά- οικονομικά κριτήρια, βάζει το κριτήριο της «αριστείας» επί της ουσίας αποκλείοντας πολλούς φοιτητές που το έχουν ανάγκη.

«Θα περιμέναμε από το Πολυτεχνείο και το υπουργείο, αν πραγματικά θέλουν να δώσουν λύσεις, να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας, να φτιάξουν εστίες με δημόσια χρηματοδότηση και όχι ΣΔΙΤ, να αξιοποιήσουν τα κτήρια του ιδρύματος που είναι ανενεργά και ρημάζουν για να γίνουν εστίες, λέσχες μέσα στην πόλη ώστε να έλθει πιο κοντά στην τοπική κοινωνία η πολυτεχνειακή κοινότητα. Αντί για αυτό βλέπουμε να δαπανώνται εκατομμύρια για έρευνα που αφορά το ΝΑΤΟ, την κυβερνοασφάλεια, την πολεμική βιομηχανία, να θέλουν να επιβάλλουν την πανεπιστημιακή αστυνομία. Για όλα αυτά το φοιτητικό κίνημα έχει θέσεις, αγωνίζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες του φοιτητή και όχι των εταιρειών και των επιχειρήσεων», τονίζει η Εύα Τριανταφύλλου.


9.743 κλίνες για 705.959 προπτυχιακούς φοιτητές!

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι φοιτητικές εστίες εποπτείας του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου είναι 17. Όπως αναφέρει έρευνα του Eteron (Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή) ο αριθμός των φοιτητών/τριών που στεγάζονται σε αυτές ανέρχεται σε 7.267 και στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία σε 272. Επιπλέον, υπάρχουν εστίες που εποπτεύονται απευθείας απ’ τα πανεπιστήμια, οι οποίες υπολογίζεται ότι διαθέτουν 1.288 κλίνες. Παράλληλα, κάποια ιδρύματα μισθώνουν κλίνες σε ξενοδοχεία, οι οποίες ανέρχονται σε 916. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός κλινών πανελλαδικά ανέρχεται σε 9.743 ενώ σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη ετήσια έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (2020), στην Ελλάδα υπάρχουν 705.959 προπτυχιακοί φοιτήτριες/τες.

Την ίδια ώρα, οι πρωτοετείς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που θα μείνουν στην φοιτητική εστία κλήθηκαν να υπογράψουν… ιδιωτικό συμφωνητικό με το ίδρυμα. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκαν να καταβάλλουν «ενοίκιο» 100 ευρώ τον χρόνο, να πληρώσουν τυχόν καταστροφές όταν αποχωρήσουν και να έχουν περάσει έναν ελάχιστο αριθμό μαθημάτων για να διατηρήσουν το δωμάτιο…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (15.10.22)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου