Έκκληση για ειρήνη
Συνεργασία και όχι πόλεμος!
Αφοπλισμός και όχι εξοπλισμός!
Σταματήστε τώρα τις εξαγωγές όπλων
Όταν ο καγκελάριος Scholz ανακοίνωσε ένα ειδικό ταμείο για την Bundeswehr (γερμανικός στρατός) ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ειδική συνεδρίαση της Bundestag (ομοσπονδιακό κοινοβούλιο) στις 27 Φεβρουαρίου 2022, οι περισσότεροι βουλευτές σηκώθηκαν από τις θέσεις τους συγκινημένοι, πανηγύριζαν και χειροκροτούσαν σαν μετά από μια μεγάλη νίκη. Για τη σύσταση του ειδικού ταμείου και για να μην μπορούν μεταγενέστερες κυβερνητικές πλειοψηφίες να το περιορίσουν ή να το καταργήσουν ξανά τόσο εύκολα, θα είναι αναγκαία μία συνταγματική αλλαγή.
Στη συνέχεια, ακολούθησε το επόμενο βήμα: όσοι είχαν για πολλά χρόνια εργαστεί με επιτυχία με στόχο τη συνεργασία με τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα με τη Ρωσία, έπρεπε τώρα δημόσια να αναφωνήσουν «mea culpa» και να προβούν σε αυτομαστίγωμα. Συνεργασία και όχι σύγκρουση - αυτή ήταν μια πολιτική θέση που αναπτύχθηκε επί δεκαετίες με ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Αλλά αυτό που χθες θεωρούνταν θέση χωρίς άλλη εναλλακτική πρόταση, σήμερα λέγεται ότι ήταν απλά αφελές. Δεν ήταν όμως η υπερβολική συνεργασία με τη Ρωσία που οδήγησε σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά η κατάφωρη έλλειψη ισότιμης συνεργασίας μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών σε Δύση και Ανατολή.
Το ΝΑΤΟ δεν διαλύθηκε όταν πραγματικά δεν υπήρχε ανάγκη για αυτό, μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Δεν δημιουργήθηκε κανένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας που να περιλαμβάνει τη Ρωσία και τα άλλα πρώην κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αντίθετα το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε, παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο προς τα ανατολικά, προς τη Ρωσία. Μόνο η παρέμβαση της Γερμανίας και της Γαλλίας απέτρεψε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008. Αλλά η πρόθεση σύσφιξης του κλοιού γύρω από τη Ρωσία δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Μόλις στις 14 Ιουνίου 2021, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες αποφάσισε: "Επαναβεβαιώνουμε την απόφασή μας που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας".
Πολλοί προειδοποιούσαν ότι αυτή η μόνιμη πορεία αντιπαράθεσης θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε πόλεμο. Αλλά όλες οι παραινέσεις και προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν. Στη Διάσκεψη του Μονάχου στις αρχές του 2022, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν απέκλεισε πλέον ούτε την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στη χώρα του.
Το ΝΑΤΟ είναι μια επιθετική στρατιωτική συμμαχία μέσω της οποίας οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους στη Δυτική Ευρώπη και να την επεκτείνουν όσο το δυνατόν ανατολικότερα. Η "πολιτική ανοικτών θυρών" τους άνοιξε τις πύλες για τον πόλεμο. Και το πεδίο της μάχης δεν λέγεται ΗΠΑ, αλλά Ευρώπη.
Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχει υπογράψει τη συνθήκη που προσέφερε η Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2021. Τα προτεινόμενα αιτήματα για μια ουδέτερη Ουκρανία και απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων και των όπλων θα είχαν καταστήσει την ειρήνη πιο ασφαλή.
Αλλά όποιος απορρίπτει κάθε συνεργασία με τη Ρωσία με την αιτιολογία ότι αυτή έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, θα έπρεπε επίσης να τερματίσει αμέσως και τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ, οι οποίες πράττουν το ίδιο εδώ και δεκαετίες σε αμέτρητες περιπτώσεις. Αντ' αυτού, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να σβήσει τη φωτιά με βενζίνη και έστειλε 100 πολυβόλα, 16 εκατομμύρια σφαίρες, 2.500 αντιαεροπορικούς πυραύλους, 900 αντιαρματικά όπλα, 100.000 χειροβομβίδες κλπ. στην Ουκρανία, παρά τη διακηρυγμένη αρχή της να μην προμηθεύει όπλα σε ζώνες κρίσης ή πολύ περισσότερο πολέμου. Ωστόσο, καμία προσφορά όπλων δεν ικανοποίησε την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας. Και από γερμανικής πλευράς, επίσης, υπάρχουν ισχυροί κύκλοι επιρροής στους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους (FDP), τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) αλλά και επίσης και στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι έχουν έρθει σε ένα είδος πολεμικής φρενίτιδας και ζητούν ασταμάτητα όλο και περισσότερα όπλα - με αποτέλεσμα η Γερμανία, με απόφαση μιας ευρείας πλειοψηφίας της Bundestag, να προμηθεύει τώρα την Ουκρανία και με βαριά τεθωρακισμένα, και με τον τρόπο αυτό, να διακινδυνεύει κλιμάκωση μέχρι του σημείου ενός πυρηνικού πολέμου. Δεν σκέφτεται κανείς τους ανθρώπους που ήδη σκοτώνονται με όπλα που προμηθεύει η Γερμανία; Δεν σκέφτεται κανείς ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερο υποφέρει ο πληθυσμός;
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με το σύνθημα "Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας" - και χώρες όπως το Ιράκ, η Λιβύη και το Αφγανιστάν βυθίστηκαν στο χάος. Τώρα την "ελευθερία μας" την υπερασπιζόμαστε στην Ουκρανία. Ένας τέτοιος τρόπος σκέψης οδηγεί κατευθείαν στον γκρεμό. Όσοι μιλούν έτσι κάποια στιγμή θα αναρωτηθούν γιατί να μην στείλει η Γερμανία και στρατιώτες στα ανατολικά. Αυτή η υστερία πρέπει να σταματήσει. Με κάθε νέα παράδοση όπλων, σκοτώνονται περισσότεροι άνθρωποι και πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στο κατώφλι ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν ενδείκνυνται. Όλοι γνωρίζουν ότι τέτοιες κυρώσεις προκαλούν σοβαρή ζημιά σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους εδώ στην Γερμανία, σε όλο τον κόσμο, και τελικά και στην Ουκρανία, όχι όμως στους πλούσιους και ισχυρούς αυτού του κόσμου. Δεν πρόκειται για την αντικατάσταση των ορυκτών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά για έναν οικονομικό πόλεμο που σπαταλά πόρους αναγκαίους για τον οικολογικό μετασχηματισμό. Είναι ακατανόητο να πληρώνουμε έστω και μία δεκάρα για αυτόν τον παράλογο πόλεμο. Γιατί στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και το λαό της, αλλά για την επιβολή των συμφερόντων του κεφαλαίου της "ελεύθερης Δύσης".
Για μια ουδέτερη Ουκρανία! Για μια συμμαχία ασφαλείας από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ αντί του ΝΑΤΟ!
Βερολίνο, Μάιος 2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου