Ποσό 7 εκατ. ευρώ κόστισε το σύστημα παρακολούθησης, σύμφωνα με το Inside Story. «Κρύφτηκε» σε άλλη σύμβαση η αγορά.
Η ροή χρήματος μεταξύ Krikel-Intellexa και ο «περιορισμένος» έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών σε ρεπορτάζ του Inside Story.
Όπως υποστηρίζεται, το λογισμικό παρακολούθησης Predator αγοράστηκε από την ΕΥΠ και το γεγονός κρύφτηκε μέσα σε άλλη σύμβαση.
Το ρεπορτάζ που υπογράφουν η Ελίζα Τριανταφύλλου και ο Τάσος Τέλλογλου υποστηρίζει ότι «στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στις 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος "κρύφτηκε" μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ».
Στο ίδιο ρεπορτάζ καταγράφονται κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ της εταιρείας Krikel του Γιάννη Λαβράνου και της Intellexa που εμπλέκεται με το Predator. Όπως αναφέρεται, οι δύο εταιρείες είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020 (τον ίδιο μήνα που αγοράζονται τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδας): Στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Krikel και την ίδια μέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Krikel στην Intellexa.
Να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα κριτική ασκείται και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Τον Ιούλιο, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρέδωσε την έκθεσή της στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, σχετικά με τη δική του παρακολούθηση με Predator, σημειώνοντας ότι δεν βρήκε κάποια σχέση του Δημοσίου με την Intellexa. Ο δημοσιογράφος, στην αναφορά που έκανε στην ΕΑΔ τον Μάιο, είχε ζητήσει από την αρχή να προχωρήσει σε άρση τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση εταιρειών, δηλαδή των Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies, Feroveno και Krikel. Κάτι που η αρχή δεν έκανε στον ελλιπή έλεγχό της στις εταιρείες αυτές.
Οπως υποστηρίζει το Inside Story, αν είχαν συσχετιστεί οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ Intellexa και Krikel και μεταξύ της Krikel με εταιρείες συμφερόντων Φέλιξ Μπίτζιου (δηλαδή του μετόχου της Intellexa), τότε θα είχε προκύψει η ακριβής εικόνα, πράγμα που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ήταν στις προθέσεις της ΕΑΔ.
Η προσωρινή επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου, που ανέλαβε καθήκοντα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας υπό τον Άγγελο Μπίνη (ο οποίος αποχώρησε από την ΕΑΔ για τη Frontex), στην κατάθεσή της ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές παραδέχθηκε ότι ο έλεγχος είχε περιορισμένο αντικείμενο, με βάση την εντολή ελέγχου του πρώην επικεφαλής της ΕΑΔ κ. Μπίνη, και ειδικότερα αφορούσε αποκλειστικά τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η εταιρεία Krikel με το ελληνικό δημόσιο και όχι τον αναλυτικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας, τη σχέση της με άλλες εταιρείες, τους αφανείς εταίρους και τις παράλληλες δραστηριότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου