Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

25 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ με στοιχεία για το έτος 2021:
45.000 γυναικοκτονίες καταγράφηκαν επίσημα το προηγούμενο έτος. Πράγμα που σημαίνει ότι 5 γυναίκες δολοφονούνται ανά ώρα στον κόσμο από μέλη της οικογένειάς τους ή του στενού τους περιβάλλοντος.
Το 56% των δολοφονημένων γυναικών, δολοφονούνται από ερωτικούς συντρόφους ή μέλη της οικογένειάς τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι 11%.
Ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος καθώς υπολογίζεται ότι 4 στις 10 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως δεν καταχωρούνται/ταξινομούνται ως τέτοιες.
Πέρα από τις γυναικοκτονίες που αποτελούν την κορύφωση της βίας κατά των γυναικών, εκατομμύρια είναι οι περιπτώσεις σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης, με σοβαρές συνέπειες στις ζωές εκατομμυρίων γυναικών στον πλανήτη.
Σήμερα φεμινιστικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις καλούν στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, σε συγκέντρωση στις 18:30 και πορεία στις 19:30, ζητώντας πραγματική δικαιοσύνη και ένα συνολικό πλαίσιο που να προφυλάσσει, να προστατεύει και να βοηθά τις γυναίκες και τα θύματα της έμφυλης βίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου