Γύρω στο 30% της επικράτειας στην Ουκρανία είναι ναρκοθετημένο εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία, ανακοίνωσε χθες η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Συγκριτικά, πρόκειται για έκταση διπλάσια από την επικράτεια ολόκληρης της Αυστρίας. Η έκταση και ο αριθμός των ναρκών που έχουν εγκατασπείρει οι αντίπαλες πλευρές δεκαπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της σύρραξης την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Νάρκες χρησιμοποιούνταν ήδη στην Ουκρανία αφότου ξέσπασε η σύγκρουση ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική περιφέρεια της χώρας, το 2014.
Σε πρόσφατα ανακαταληφθέντες τομείς στις περιφέρειες Χερσώνα και Μικολάιφ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων. Πρόκειται για εκτάσεις με συνολικό εμβαδό 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Δεν βλέπει «σύντομη ανακωχή» ο Ζελένσκι
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε χθες Παρασκευή την ιδέα να κηρυχθεί «σύντομη ανακωχή» με τη Ρωσία, επιχειρηματολογώντας πως αυτό το μόνο που θα έκανε θα ήταν να επιδεινωθεί η κατάσταση.
«Η Ρωσία επιδιώκει πλέον σύντομη ανακωχή, ανάπαυλα για ανακτήσει τις δυνάμεις της. Μπορούμε να δούμε το τέλος του πολέμου, αυτή η ανάπαυλα δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να επιδεινώσει την κατάσταση», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους σε παρέμβασή του στο διεθνές φόρουμ του Χάλιφαξ (Καναδάς) για την ασφάλεια.
Η «αληθινά πραγματική, διαρκής και έντιμη ειρήνη δεν θα έρθει παρά με την πλήρη καταστροφή της ρωσικής επίθεσης», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.
Νωρίτερα χθες ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως μόνο ο κ. Ζελένσκι μπορεί να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, διαψεύδοντας πως ασκείται οποιαδήποτε πίεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Κίεβο.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP / dpa / Φωτογραφία αρχείου Reuters
Αυτα για να τα βγαλουν θελει τουλαχιστον 10 χρονια ,γιατι δεν θα εχουν τα σχεδια της τοποθεσιας,αν το κανουν με το παραδοσιακο τροπο
ΑπάντησηΔιαγραφή