Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Έρμαια της ακροδεξιάς Μελόνι πάνω από 900 πρόσφυγες στη θάλασσα


AP Photo/Salvatore Cavalli
Έρμαια της ακροδεξιάς Μελόνι πάνω από 900 πρόσφυγες στη θάλασσα
efsyn.gr
Συνεχίζεται η «Οδύσσεια» για 35 από τους συνολικά 179 πρόσφυγες που διασώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην κεντρική Μεσόγειο, καθώς οι ιταλικές αρχές δεν τους επέτρεψαν να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Κατάνιας στη Σικελία, επειδή κατά τους ιατρικούς ελέγχους δεν τους έκριναν ευάλωτους.

Πρόκειται για επιβάτες του πλοίου «Humanity 1» που ανήκει στη γερμανική ΜΚΟ SOS Humanity, που ασχολείται με διασώσεις μεταναστών και προσφύγων.

Το Humanity 1 έλαβε εντολή να εγκαταλείψει το λιμάνι της Κατάνια μετά την αποβίβαση 144 διασωθέντων μεταναστών, μεταξύ των οποίων γυναίκες με παιδιά, περισσότεροι από 100 ασυνόδευτοι ανηλίκοι και άτομα με επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

Ωστόσο, ο καπετάνιος αρνήθηκε να συμμορφωθεί «μέχρι να αποβιβαστούν όλοι οι επιζώντες που διασώθηκαν από κίνδυνο στη θάλασσα», δήλωσε η SOS Humanity. Το πλοίο παρέμεινε αγκυροβολημένο στο λιμάνι μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και δύο Ιταλοί βουλευτές που ταξίδεψαν στη Σικελία διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία ιατρικού ελέγχου ως παράνομη και απάνθρωπη. Η διαδικασία ήταν μέρος των οδηγιών που εισήγαγε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, καθώς η Ιταλία έχει βάλει ξανά στο στόχαστρο μη κυβερνητικές οργανώσεις που εδώ και καιρό κατηγορούσε ότι ενθαρρύνουν την εμπορία ανθρώπων στην κεντρική Μεσόγειο.

«Απελευθερώστε όλους τους ανθρώπους, ελευθέρωσέ τους», είπε ο Ιταλός βουλευτής Αμπουμπακάρ Σουμάχορο σε μια συναισθηματική έκκληση που απευθυνόταν στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι από το πλοίο διάσωσης Humanity 1, χαρακτηρίζοντας τη νέα πολιτική της κυβέρνησής της «απάνθρωπη». Οι επιβάτες αντιμετώπισαν «τραύμα, αντιμετώπισαν όλα όσα μπορούμε να ορίσουμε ως παρατεταμένη ταλαιπωρία, μια κόλαση», είπε ο Σουμάχορο.

Η SOS Humanity θεωρεί όλους τους επιβάτες εξ ορισμού ευάλωτους μετά τη διάσωσή τους στη θάλασσα και ότι αξίζουν ένα ασφαλές λιμάνι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Ακριβώς όπως οι ήδη αποβιβασμένοι άνθρωποι, οι επιζώντες που παραμένουν στο Humanity 1 βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση. «Έφυγαν από τις απάνθρωπες συνθήκες από τη Λιβύη και από τότε χρειάστηκε να υπομείνουν πάνω από δύο εβδομάδες στη θάλασσα».

Οι ιταλικές αρχές ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εντοπισμού ευάλωτων μεταναστών στο πλοίο Humanity 1 κατά τη διάρκεια της νύχτας και ζήτησαν από το πλοίο Geo Barents, το οποίο εισήλθε στα ιταλικά ύδατα με 572 διασωθέντες μετανάστες, να μεταβεί σήμερα, Κυριακή, στην Κατάνια για τον ίδιο έλεγχο. Το πλοίο Geo Barents με σημαία Νορβηγίας έφτασε στην Κατάνια το απόγευμα της Κυριακής. Εισήλθε στα ιταλικά ύδατα ανατολικά της Σικελίας το Σαββατοκύριακο για να αναζητήσει προστασία από την κακοκαιρία. «Μόλις φτάσουμε εκεί, θα δούμε τι εννοούν με τον όρο ευάλωτα άτομα και αν τα άλλα άτομα μπορούν να κατέβουν ή όχι. Γιατί αν δεν είναι έτσι, θα ήταν μια παράνομη ενέργεια», δήλωσε ο Ρικάρντο Γκάτι, επικεφαλής της ομάδας έρευνας και διάσωσης στο Geo Barents.

Δύο άλλα πλοία που μετέφεραν διασωθέντες μετανάστες παρέμειναν στη θάλασσα χωρίς νεότερα ως προς τη μεταχείριση που θα τύχουν.

Τα πλοία ανέφεραν τη διάσωση ανθρώπων που κοιμούνται στο πάτωμα και σε καταστρώματα, εξάπλωση λοιμώξεων με πυρετό και λοιμώξεων ψώρας, καθώς και ότι τα διαθέσιμα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες σχεδόν εξαντλούνται. Ορισμένοι μετανάστες βρίσκονται στα πλοία για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Το γερμανικό πλοίο Rise Above, που μεταφέρει 93 άτομα, αναζήτησε μια πιο προστατευμένη θέση ανατολικά της Σικελίας λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά η εκπρόσωπος Hermine Poschmann δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι το πλήρωμα δεν είχε λάβει καμία επικοινωνία από τις ιταλικές αρχές.

Το πλοίο Ocean Viking, το οποίο διαχειρίζεται η οργάνωση SOS Mediteranee, με 234 μετανάστες, παρέμεινε στα διεθνή ύδατα, νότια του Στενού της Μεσσήνης, και δεν έλαβε οδηγίες να προχωρήσει σε λιμάνι, δήλωσε εκπρόσωπος την Κυριακή. Η πρώτη του διάσωση έγινε πριν από 16 ημέρες.

Η συγκρουσιακή στάση της κυβέρνησης Μελόνι θυμίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική που εφάρμοσε ο Ματέο Σαλβίνι, πλέον υπουργός υποδομών της Μελόνι, υπεύθυνος για τα λιμάνια, κατά τη σύντομη θητεία του ως υπουργός Εσωτερικών το 2018-2019.

Η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας επιμένει ότι οι χώρες των οποίων τις σημαίες φέρουν τα πλοία διάσωσης πρέπει να δεχτούν τους μετανάστες.

Σε βίντεο στο Facebook, ο Σαλβίνι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η παρουσία των ανθρωπιστικών πλοίων ενθαρρύνει τους διακινητές.

Στο μεταξύ, η οργάνωση Alarm Phone εξέπεμψε ειδοποίηση για ένα πλοίο με περίπου 500 επιβαίνοντες, «που φεύγουν από τη Λιβύη», το οποίο «έχει πρόβλημα στην περιοχή Σαρ ανατολικά του αρχιπελάγους της Μάλτας». Η Alarm Phone αναφέρει στο Twitter ότι «οι αρχές έχουν ενημερωθεί: ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση επιχείρησης διάσωσης» μεταναστών «με κίνδυνο της ζωής τους».

«Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να αποβιβαστούν, φροντίζουμε όσους έχουν προβλήματα πρόνοιας και ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να παρεκκλίνουμε από το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις ανάληψης ευθύνης είναι ευθύνη του κράτους σημαίας. Οι υπόλοιποι πρέπει να φύγουν από τα χωρικά ύδατα και το κράτος σημαίας πρέπει να τους φροντίσει - πρόσθεσε. Θα είμαστε σταθεροί σε αυτή την αρχή χωρίς να παραλείψουμε να εκπληρώσουμε τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις στις οποίες δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου