Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Ουκρανικό: Η Χερσώνα ως προάγγελος εξελίξεων και οι έριδες στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ


(AP Photo/Leo Correa, File)
Ουκρανικό: Η Χερσώνα ως προάγγελος εξελίξεων και οι έριδες στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ
ΕΦΣΥΝ
Σε αχαρτογράφητα νερά ο πόλεμος μετά την ανακοίνωση υποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων • Τι φοβούνται οι Ουκρανοί για τη Χερσώνα, τι απαντά η Μόσχα • Ο διχασμός στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ πίσω από τις πιέσεις στον Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις.

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την αποχώρησή τους από την πόλη και τα περίχωρά της, το Κίεβο δεν βιάζεται να πανηγυρίσει και τηρεί στάση αναμονής.

Μπορεί οι ουκρανικές δυνάμεις να κερδίζουν εδάφη κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη, όμως η Μόσχα δεν έχει δηλώσει επισήμως ότι εγκαταλείπει την περιοχή, ενώ ακούγονται και εκτιμήσεις ότι ίσως πρόκειται για αντιπερισπασμό.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως οι ρωσικές δυνάμεις παγιδεύουν κτίρια, υπονόμους και άλλες υποδομές με εκρηκτικά και νάρκες προκειμένου να μετατρέψουν τη Χερσώνα σε «πόλη του θανάτου».

Στον αντίποδα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν δηλώσεις του διορισμένου διοικητή της περιφέρεια, Βλαντιμίρ Σάλντο, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να αμυνθεί και να προστατεύσει όλα τα εδάφη της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η κατάσταση στο μέτωπο είναι ταραχώδης και η ηγεσία αναγκάστηκε να λάβει αυτές τις αποφάσεις. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι η δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί ,γιατί αξίζει να παλέψουμε για αυτό. Γνωρίζουμε πως ό,τι κάνουμε είναι για δίκαιο σκοπό».

Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν ότι οι άμαχοι έχουν ακόμη τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από την περιοχή, αλλά θα πρέπει να το κάνουν με ιδιωτικά μέσω, καθώς η οργανωμένη εκκένωση έχει, πλέον, σταματήσει. Την ίδια ώρα το πέρασμα προς τη δυτική όχθη του Δνείπερου είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας.

Το «βραβείο» της Χερσώνας και οι συνέπειες


Μπορεί στο ουκρανικό στρατόπεδο να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις στη Χερσώνα, όμως για τη Ρωσία και τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα φάση στον πόλεμο.

Η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου, αλλά και η μοναδική πρωτεύουσα περιφέρειας, ενώ η στρατηγική της θέση δίνει σημαντικό πλεονέκτημα για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και παράλληλα αποτελούσε μέχρι πρότινος βασικό σημείο αποβίβασης για τα ρωσικά στρατεύματα που μάχονται στα νότια.

Η απώλειά της θα είναι ένα πλήγμα στο γόητρο του Ρώσου προέδρου και στην στρατιωτική επιχείρηση, αλλά στον αντίποδα μπορεί να η Μόσχα να στρέψει την προσοχή της αλλού.

Από επιχειρησιακής πλευράς οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιλήφθηκαν ότι είναι πολύ δύσκολο να εφοδιάζουν τα στρατεύματα που βρίσκονται στη δυτική όχθη του Δνείπερο, ενώ η αποχώρηση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στη Μόσχα να διατηρήσει άλλες γραμμές του μετώπου στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, η ανακατάληψη της Χερσώνας θα θέσει τη ρωσική Κριμαία εντός της εμβέλειας των ουκρανικών συστημάτων κατευθυνόμενων πυραύλων και των πυραύλων HIMARS τους οποίους προμηθεύουν οι ΗΠΑ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πάντως, δεν έχει μιλήσει ανοικτά για τις αποφάσεις αυτές και δείχνει να κρατά αποστάσεις προκειμένου οι Σοϊγκού και Σουροβίκιν να είναι οι δέκτες της κριτικής στο εσωτερικό μέτωπο.
Διχασμός στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ;

Πιο αισιόδοξος για τις εξελίξεις εμφανίστηκε σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι υπό ασφυκτική πίεση και εάν όντως αφήσουν τη Χερσώνα θα πρόκειται για ακόμη μια μεγάλη νίκη για την Ουκρανία».

Ωστόσο, η κατάσταση στο εσωτερικό της Συμμαχίας ενδεχομένως να μην είναι και τόσο «ρόδινη», καθώς, τουρκικό δημοσίευμα κάνει λόγο για διχασμό στα κράτη μέλη, την ώρα που οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να έχουν την ίδια επιρροή όπως στο παρελθόν.

Η εφημερίδα Cumhuriyet φιλοξενεί ρεπορτάζ στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στα αμερικανική δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον πιέζει τον Ζελένσκι να δηλώσει ανοιχτός για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τη Δευτέρα, άλλωστε, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός για συζητήσεις θέτοντας, όμως, συγκεκριμένους όρους.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας «Οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια επιρροή στους συμμάχους τους και ο πόλεμος στην Ουκρανία το έχει καταδείξει. Η Γερμανία επιχειρεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις. Από τη Βόρεια Κορέα έως το Ιράν, από τη Συρία έως την Κούβα, πολλές χώρες αντιστέκονται στις ΗΠΑ. Οι τεταμένες σχέσεις των Αμερικανών και με τη Σαουδική Αραβία είναι εξάλλου γνωστές».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δύναμη να επιβάλουν την τάξη στον πλανήτη και να εισάγουν νέους κανόνες. Το αμερικανικό δόγμα περί ασφάλειας ήταν πολύ υποκειμενικό και εγωιστικό».

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι και το Politico ανέφερε ότι από την αμερικανική κυβέρνηση καλεί τον Ζελένσκι να άρει την άρνησή του για συνομιλίες με τον Πούτιν από τoυς όρους που έχει θέσει και στις ανακοινώσεις της Δευτέρας, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε ακριβώς αυτό.

Το Politico επισημαίνει ότι η νέα αυτή στάση «είναι απόρροια των νουθεσιών από την κυβέρνηση Μπάιντεν» και έρχεται μετά από σειρά μακρών συζητήσεων ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσιγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να μην ζήτησαν από τον Ζελένσκι να αλλάξει εντελώς της στάση του, αλλά να δείξει στον κόσμο ότι έχει τη διάθεση να τελειώσει με ειρηνικό τρόπο τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ, εξάλλου δεν εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Σημειώνεται, ότι την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευμα της Washington Post ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον Ζελένσκι να υποκριθεί ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συνεχιστεί η στήριξη προς την Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε όλα αυτά η Μόσχα απαντά, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, ότι η ρωσική ηγεσία παραμένει έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία και πως περιμένει από τους δυτικούς να καταθέσουν προτάσεις για την οργάνωση των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου