Την αποφασιστική αναβάθμιση των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και τη στρατιωτική ενίσχυση των συμμάχων τους στην ίδια περιοχή ιεραρχούν οι ΗΠΑ, με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με την Κίνα αλλά και τη Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο ενδεικτικά είναι τα σχέδια για ανάπτυξη μέχρι και 6 στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου B-52 των ΗΠΑ – τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνική κεφαλή – στην αεροπορική βάση Τίνταλ στη βόρεια Αυστραλία, 300 χιλιόμετρα νότια του Ντάργουιν.
Οπως μετέδωσε το αυστραλιανό δίκτυο ABC επικαλούμενο αμερικανικά έγγραφα, οι ΗΠΑ έχουν καταρτίσει λεπτομερειακά σχέδια γι’ αυτό που χαρακτηρίζουν «υποδομή επιχειρήσεων στο επίπεδο της πολεμικής μοίρας» σχετικά με επιχειρησιακή χρήση, καθώς επίσης για ένα παρακείμενο κέντρο συντήρησης των αεροσκαφών και για μια περιοχή στάθμευσης των B-52.
Η συγκεκριμένη περιοχή της Αυστραλίας συχνά φιλοξενεί σώματα Αμερικανών στρατιωτών, στο πλαίσιο διμερών γυμνασίων κ.λπ., που έχουν πυκνώσει μετά και τη συγκρότηση της τριμερούς συμμαχίας AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία).
Αμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας, με το Πεκίνο να προειδοποιεί για «κούρσα εξοπλισμών». Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την εξέλιξη ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν είπε ότι η αμυντική συνεργασία χωρών «δεν θα έπρεπε να στοχοποιεί τρίτες χώρες» και ότι «αυτές οι συμπεριφορές των ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, έχουν υπονομεύσει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και μπορεί να πυροδοτήσουν μια κούρσα εξοπλισμών».Ιαπωνία: Σχέδια αγοράς αμερικανικών πυραύλων «Tomahawk»
Την ίδια στιγμή επιταχύνονται γοργά και τα σχέδια για την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών της Ιαπωνίας, μετά και τις δραστικές αλλαγές στο μεταπολεμικό «αμυντικό δόγμα» του Τόκιο, στο όνομα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας».
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιροκάζου Ματσούνο, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται η αγορά αμερικανικών πυραύλων «Tomahawk», τύπου Κρουζ, αναφέροντας σχετικά ότι «η κυβέρνηση εξετάζει την απόκτηση δυνατοτήτων αντεπίθεσης». Ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλων μπορεί να πλήξει στόχους έως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά, καθιστώντας «προσβάσιμες» περιοχές της Κίνας αλλά και της Ρωσίας.
Με φόντο εξάλλου τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας – οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ με Νότια Κορέα και Ιαπωνία – καταγράφεται και η παρέμβαση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ, Ρ. Γκρόσι, ο οποίος έκανε λόγο για αυξανόμενες «ενδείξεις» ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να κάνει νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου και χαρακτήρισε «ανησυχητική» την πορεία των βορειοκορεατικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.
alt.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου