Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Η Ευρώπη «διψά» για (ρώσικο) LNG


Τάνκερ μεταφοράς LNG © Vladimir Serebryanskiy | Dreamstime.com
Η Ευρώπη «διψά» για (ρώσικο) LNG
efsyn.gr
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καυχιούνται ότι μείωσαν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία. Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της αλήθειας...

Ενώ οι προμήθειες φυσικού αερίου που παραδίδονται μέσω αγωγών μειώθηκαν δραματικά φέτος, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 46% από τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τις χώρες της ΕΕ, ο κίνδυνος είναι ότι η αυξανόμενη χρήση LNG από τη Ρωσία θα μπορούσε να θέσει την Ευρώπη στο έλεος ενός νέου εκβιασμού του Πούτιν για το φυσικό αέριο το 2023, ακριβώς τη στιγμή που το μπλοκ επιδιώκει να ξαναγεμίσει τις αποθήκες αερίου του για το χειμώνα, γράφει το POLITICO.

Οι στατιστικές που κοινοποίησε η Επιτροπή (POLITICO) δείχνουν ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022, οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν 16,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού LNG, από 11,3 bcm την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η αύξηση των εισαγωγών LNG είναι μικρή σε σύγκριση με την τεράστια πτώση των εισαγωγών φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς, οι οποίες μειώθηκαν στο μισό από 105,7 bcm τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους σε 54,2 bcm την ίδια περίοδο φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.

Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και το Βέλγιο ήταν οι κύριοι εισαγωγείς ρωσικού LNG το 2022, σύμφωνα με ανάλυση της ομάδας παρακολούθησης της ενεργειακής αγοράς Montel, με το ένα τρίτο των ρωσικών αποστολών LNG στην Ευρώπη να κατευθύνεται στη Γαλλία και σχεδόν το ένα τέταρτο στην Ισπανία.

Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού LNG που φθάνει στην Ευρώπη προέρχεται από την ενεργειακή εταιρεία Novatek, η οποία εκμεταλλεύεται τον τερματικό σταθμό Yamal LNG στη βορειοδυτική Σιβηρία, του οποίου ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies είναι μέτοχος μειοψηφίας. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την εισαγωγή LNG, οι οποίες απομένουν αρκετά χρόνια.

Σε αντίθεση με την κατά πλειοψηφία ρωσική κρατική Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές αγωγών, η Novatek είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία αλλά έχει «μετόχους [που] είναι κοντά στο Κρεμλίνο, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν έντονα τις δραστηριότητές της», σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε (Columbia).
Μόνο δύο χώρες στην Ευρώπη - το Η.Β. και η Λιθουανία — έχουν σταματήσει εντελώς τις ρωσικές εισαγωγές LNG.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου