Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Κόσοβο: Προσωρινή «εκτόνωση» με απομάκρυνση οδοφραγμάτων ενώ οξύνεται η αντιπαράθεση

Κόσοβο: Προσωρινή «εκτόνωση» με απομάκρυνση οδοφραγμάτων ενώ οξύνεται η αντιπαράθεση
Τις επικίνδυνες εξελίξεις που φέρνει για τους λαούς η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στα Βαλκάνια, όπως και τον διαρκή κίνδυνο ανάφλεξης σε μια σειρά από «ανοιχτά» μέτωπα στην περιοχή, στα οποία παρεμβαίνουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, ήρθε να «υπενθυμίσει» με εμφατικό τρόπο η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, η οποία χτύπησε «κόκκινο» τις προηγούμενες μέρες.

Και μπορεί από το πρωί της Πέμπτης να καταγράφεται μια προσωρινή «εκτόνωση», καθώς άρχισαν να απομακρύνονται τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί για σχεδόν ένα 20ήμερο στο βόρειο Κόσοβο από τους Σέρβους, ως απάντηση σε κινήσεις κλιμάκωσης από την πλευρά της Πρίστινας, ωστόσο παραμένουν στο ακέραιο όλες οι αιτίες και οι παράγοντες που οδηγούν όλο και πιο συχνά σε όξυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συγκεντρωμένους στην περιοχή Ράσκα (στα σύνορα με το Κόσοβο), ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, δήλωσε ότι «τα οδοφράγματα θα αποσυρθούν, αλλά η δυσπιστία παραμένει. Οσοι πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν με τις ζωές των Σέρβων και την επιβίωσή τους πρέπει να ξέρουν ότι, όπως δεν το επιτρέψαμε μέχρι τώρα, ενωμένοι, δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον».

Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τα οδοφράγματα «δείγμα δυσαρέσκειας και δείγμα του αγώνα του σερβικού λαού να βρίσκεται εκεί όπου ανήκει», ενώ μεσοβδόμαδα είχε δώσει την εντολή να βρεθούν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του.

Υπενθυμίζεται ότι τα οδοφράγματα στήθηκαν από Σέρβους του Κοσόβου, μετά την άφιξη κοσοβάρικης αστυνομίας στην περιοχή αλλά και τις συλλήψεις Σέρβων αξιωματούχων που μετά τις παραιτήσεις τους από υπηρεσίες του προτεκτοράτου διώκονται ως ύποπτοι για «τρομοκρατικές ενέργειες».

Τη στήριξή της στο Βελιγράδι είχε σπεύσει να εκφράσει η Μόσχα, που μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επισήμανε ότι «έχοντας πολύ στενές συμμαχικές σχέσεις, ιστορικές και πνευματικές σχέσεις με τη Σερβία, η Ρωσία παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει, πώς γίνονται σεβαστά και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Σέρβων», καταλήγοντας ότι, «βεβαίως, υποστηρίζουμε το Βελιγράδι στις ενέργειες που γίνονται».

Να σημειωθεί ότι μιλώντας στη συγκέντρωση με τους Σέρβους του Κοσόβου, ο Βούτσιτς μεταξύ άλλων έκρινε σκόπιμο να σημειώσει: «Εχω πει “ευχαριστώ” στη Ρωσία αμέτρητες φορές για την υποστήριξη που μας παρέχει (…) Τους ευχαριστώ για την πολιτική υποστήριξη, ευχαριστώ την Κίνα, ευχαριστώ την Ινδία. Είμαι ευγνώμων σε όλους».

Σημειωτέον, ΗΠΑ και ΕΕ εξέδωσαν την Τετάρτη κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση στα σύνορα των δύο πλευρών, παρεμβαίνοντας για την άμεση επιστροφή στο τραπέζι του παζαριού, με στόχο να προχωρήσει η «εξομάλυνση» των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας με όρους που διευκολύνουν την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, ώστε να μπει φρένο στη γεωπολιτική διείσδυση Ρωσίας και Κίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κοινή ανακοίνωση μιλά για επαφές που συνεχίζονται και με τις δύο πλευρές «για την εξεύρεση πολιτικής λύσης με στόχο την εκτόνωση των εντάσεων και τη συμφωνία προς το συμφέρον της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των τοπικών κοινοτήτων» και εκφράζεται η προσδοκία οι δύο πλευρές «να επιστρέψουν στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ελκυστικού στη συμφιλίωση, στην περιφερειακή σταθερότητα και τη συνεργασία», σημειώνοντας ότι «όλες οι υποχρεώσεις για τον (διμερή) διάλογο πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και η «εκτόνωση» που καταγράφεται από την Πέμπτη φαίνεται αβέβαιη. Χαρακτηριστικά, η Πρίστινα δεν έχει δεσμευτεί για απομάκρυνση των αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων που έχει στείλει στις περιοχές των Σέρβων, ενώ πριν από μερικές μέρες διόρισε Αλβανούς Κοσοβάρους αντικαταστάτες των Σέρβων που παραιτήθηκαν από όλα τα τοπικά όργανα, σε δήμους με σερβική πλειοψηφία. Σταθερά αρνείται εξάλλου την εφαρμογή της συμφωνίας για δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Δήμων, με διευρυμένες εξουσίες.
.alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου