Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Η Κρήτη «κλειδί» σε αναμέτρηση ΗΠΑ – Κίνας

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Φυσικά κανένας δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον συγκεκριμένο Τούρκο στρατοκράτη.
Όμως το συγκεκριμένο κείμενο πρέπει να ταυτιστεί γιατί περιγράφει το τι σημαίνει η μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ.
Αναδεικνύει το τι σημαίνουν οι Αμερικανικές βάσεις και τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ.
Με τα στοιχεία που παραθέτει και τις κρίσιμες επισημάνσεις του μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την εμπλοκή-συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Να διαπιστώσουμε τους κινδύνους αλλά και τις επιδιώξεις του ελληνικού αστικού κράτους  από τον αναβαθμισμένο ρόλο που παίζει στην νέα Αρχιτεκτονική Πολέμου/Καταστολής που διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης.    

Τούρκος Ναύαρχος: Η Κρήτη «κλειδί» σε αναμέτρηση ΗΠΑ – Κίνας
Νέα ανάλυση του γνωστού απόστρατου Τούρκου Ναυάρχου και εκ των εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιουρντενίζ αναφέρεται στην Κρήτη που είναι « περισσότερο ελκυστική για τους Αμερικανούς παρά για τους Έλληνες» και καταθέτει τους ισχυρισμούς του για τα αμερικανικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω αυτής.

«Οι ΗΠΑ εξισορροπούν τη φθίνουσα ναυτική τους ισχύ με την εξίσωση των βάσεων, της συγκέντρωσης εκ των προτέρων και της χρήσης της συμμαχικής ναυτικής δύναμης για τα δικά τους συμφέροντα.

Ενώ οι ΗΠΑ παρέχουν έμμεση προστασία στην Ελλάδα έναντι της αυξανόμενης τουρκικής απειλής στα μάτια των Ελλήνων πολιτικών και της κοινής γνώμης, στοχεύουν να έχουν μια αλυσίδα βάσεων που θα παρέχουν ένα αδιανόητο στρατηγικό πλεονέκτημα στη Μεσόγειο τον 21ο αιώνα και να έχουν ικανότητα διατήρησης μόνιμης ναυτικής και αεροπορικής ισχύος στην Κρήτη» τονίζει.

Προτάσεις

Αποδίδει την προσπάθεια μέσω Κρήτης στο «βασικό πρόβλημα των ΗΠΑ όσον αφορά στη ναυτική δύναμη που είναι η έλλειψη πλοίων». Σύμφωνα με τον ίδιο οι ΗΠΑ είχαν ναυτικό στόχο των 355 πλοίων, αλλά αυτή τη στιγμή κατέχουν 298 πλοία.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με την κοινή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη στην Ελλάδα πέρυσι, 9 βάσεις, ιδιαίτερα η Αλεξανδρούπολη, που άνοιξαν για χρήση από τις ΗΠΑ, είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθούν έτοιμες οι αμερικανικές δυνάμεις.

Με αυτή την πτυχή, η ανάπτυξη μιας βάσης στην Κρήτη για τα αμερικανικά συμφέροντα δεν διαφέρει από την ανάπτυξη μιας βάσης στις αποικίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στην εποχή του Αγώνα των Μεγάλων Δυνάμεων (GPC) με ένα αδύναμο ναυτικό.

Ο αγώνας για την παγκόσμια τάξη με την Κίνα μετά το 2030 θα μπει στο τελικό στάδιο. Ο τελικός καθοριστικός παράγοντας της τελικής φάσης θα είναι η μάχη στη θάλασσα. (…) Από σήμερα, ο αριθμός των πολεμικών πλοίων στις ΗΠΑ είναι 298.

Από την άλλη πλευρά, παρόλο που το 60% της δύναμης του ναυτικού αναπτύσσεται στον Ειρηνικό, με τη στρατηγική Pivot που ανακοινώθηκε το 2012, αυτός ο αριθμός δεν είναι αρκετός για να εξισορροπήσει με την Κίνα.

Στην τελευταία κρίση στην Ταϊβάν (Επίσκεψη Pelosi), αποκαλύφθηκε ότι το κινεζικό ναυτικό μπορούσε να αποκλείσει το νησί της Ταϊβάν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να το αποτρέψουν.

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ θα πρέπει να μετατοπίσουν δυνάμεις από άλλες ωκεάνιες και θαλάσσιες περιοχές προκειμένου να εξαλείψουν την ανισορροπία στον Ειρηνικό.

Η Μεσόγειος είναι μια από αυτές τις περιοχές. Διαμορφώνει το επιχειρησιακό περιβάλλον των επόμενων ετών στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία (…)

Η χωρητικότητα των βάσεων στη Σούδα, 340 μίλια νότια της Αλεξανδρούπολης, είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τους χώρους αποθήκευσης και προστασίας στην ηπειρωτική χώρα.

Άλλωστε η Σούδα είναι σε νησί. Αλλά αν φτιάξουν πολλά οπλοστάσια, δεξαμενές καυσίμων και βελτιώσετε τις δυνατότητες συντήρησης/επισκευής έκτακτης ανάγκης και σύνδεσης σε αυτό το νησί στην Ανατολική Μεσόγειο , μπορεί να διατηρηθεί υψηλός ρυθμός λειτουργίας με μικρό αριθμό πλοίων, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Γιατί το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του νησιού είναι ότι βρίσκεται σε μια κεντρική τοποθεσία που δεσπόζει στις προσεγγίσεις προς τα Τουρκικά Στενά, τη Διώρυγα του Σουέζ και το Στενό της Σικελίας.

Τα πολεμικά πλοία που θα βρίσκονται σε μια διευρυμένη Αμερικανική Βάση στην Κρήτη θα μπορούν να βρουν υποστήριξη σε όλους τους τομείς όπως η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η επισκευή, η συντήρηση, η προμήθεια και η πρόσβαση σε προηγούμενα αποθηκευμένα πυρομαχικά. Η αεράμυνα της βάσης, που φυσικά θα διευρυνθεί, θα ενισχυθεί και με αμερικανικά συστήματα».

Και καταλήγει:

«Δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι στο μέλλον σε αυτό το νησί, όταν αυξηθεί ο αριθμός των υποδομών, των καταφυγίων, των καυσίμων και των οπλοστασίων που απαιτούνται, στη Σούδα, στο Ηράκλειο και στο Καστέλι, μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη (όπως F35-F15) και αμερικανικά UAV.

Με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θα έχουν αποκτήσει τις δυνατότητες ενός «αβύθιστου αεροπλανοφόρου» στην πιο κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Χάρη στη Ναυτική Βάση της Σούδας και τα αεροδρόμια της Κρήτης, θα αυξήσει την ικανότητα αεροπορικής επιχείρησης στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική, τη Συρία, το Ιράκ, το Λεβάντε, το Αιγαίο, τα Τουρκικά Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα σε περιόδους πολέμου.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει διδάξει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη σημασία του εφοδιασμού και των μελλοντικών βάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου