Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Να αποσυρθούν όλες τις κατηγορίες κατά των 24 εθελοντών της ΜΚΟ ERCI


EPA/MARTIAL TREZZINI
Να αποσυρθούν όλες τις κατηγορίες κατά των 24 εθελοντών της ΜΚΟ ERCI
efsyn.gr
Ενόψει της δίκης των διασωστών Σάρα Μαρντίνι και Σον Μπάιντερ την ερχόμενη Τρίτη μαζί με 22 ακόμα εθελοντές της ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης «ERCI», η Διεθνής Αμνηστία ζητά εκ νέου από τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους.

Ο Μπάιντερ, εκπαιδευμένος δύτης διάσωσης, και η Μπάιντερ, προσφύγισσα και ακτιβίστρια, η ιστορία της οποίας ενέπνευσε την ταινία του Netflix «Οι κολυμβήτριες», αντιμετωπίζουν άδικες και αβάσιμες κατηγορίες απλώς και μόνο επειδή βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν.

Η 26χρονη Σύρια ηρωίδα Σάρα Μαρντίνι, έχει ζητήσει εφτά φορές να της επιτραπεί η είσοδος στη χώρα προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες. Σε συνέντευξη στο Harper’s Bazaar Arabia η ίδια είπε: «Συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχω αποκλειστεί από την Ελλάδα, οπότε πρέπει να περιμένω να μου δοθεί άδεια για να επιστρέψω. Αν μου επιτρέψουν να καταθέσω, τότε θα πάω στο δικαστήριο στις 10 Ιανουαρίου».

«Αν μπορώ εγώ να κατηγορηθώ για εγκληματίας επειδή κάνω κάτι λίγο περισσότερο από το να μοιράζω μπουκάλια με νερό και να χαμογελάω, τότε μπορεί να κατηγορηθεί ο καθένας. Αυτή η δίκη δεν αφορά εμένα και τη Σάρα, ούτε καν τα άλλα 22 άτομα που κατηγορούνται. Αυτή η δίκη αφορά τις ελληνικές αρχές που προσπαθούν να συντρίψουν τη συμπόνια και να εμποδίσουν τους ανθρώπους από να αναζητήσουν ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας», δήλωσε ο Μπάιντερ.

Η Αμνηστία σημειώνει πως τα δύο άτομα πέρασαν περισσότερες από 100 ημέρες στη φυλακή 2018, προτού αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση, και πως οι πλημμεληματικές κατηγορίες, όπως αυτές για τα αδικήματα της κατασκοπείας και της πλαστογραφίας, είναι δυνατόν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης. Αντιμετωπίζουν επίσης άλλη μια έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη, σχετικά με αβάσιμες κατηγορίες για λαθρεμπόριο ανθρώπων, απάτη, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι οποίες επισύρουν μέγιστη ποινή 20 ετών.

Ο Νιλς Μουίζνιεκς, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, δηλώνει χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Σάρα και ο Σον έκαναν αυτό που θα έπρεπε να κάνει καθένας από εμάς αν βρισκόταν στη θέση τους. Το να βοηθούν ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν σε μια από τις πιο θανατηφόρες θαλάσσιες διαδρομές στην Ευρώπη και να τους συνδράμουν στην ακτή δεν είναι έγκλημα.

»Αυτή η δίκη αποκαλύπτει πώς οι ελληνικές αρχές φτάνουν στα άκρα για να αποτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποθαρρύνουν τις/τους μετανάστριες/-ες και τις/τους προσφύγισσες/-όσφυγες από το να αναζητήσουν ασφάλεια στις ακτές της χώρας, κάτι που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι παρωδία το γεγονός και μόνο ότι αυτή η δίκη πραγματοποιείται. Όλες οι κατηγορίες εναντίον των διασωστών πρέπει να αποσυρθούν χωρίς καθυστέρηση».

Η Αμνηστία θυμίζει πως η Σάρα έφτασε στη Λέσβο ως προσφύγισσα το 2015. Όταν η μηχανή του σκάφους στο οποίο επέβαινε παρουσίασε βλάβη, η Σάρα και η αδελφή της η Yusra έσωσαν 18 συνταξιδιώτες τους τραβώντας το σκάφος που βυθιζόταν σε ασφαλές σημείο. Η Yusra συνέχισε με την κολύμβηση, μέσα από τη συμμετοχή της στην ομάδα Προσφυγισσών/-ύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη επέστρεψε στην Ελλάδα το 2016 και συνέχισε να εργάζεται εθελοντικά σε μια ελληνική οργάνωση έρευνας και διάσωσης. Τώρα ζει και σπουδάζει στο Βερολίνο.

Ο Μπάιντερ, Γερμανός πολίτης που μεγάλωσε στην Ιρλανδία, είναι πιστοποιημένος δύτης διάσωσης που πέρασε χρόνο διασώζοντας μετανάστριες/-ες και πρόσφυγες στη θάλασσα της Λέσβου, ένα από τα σημαντικότερα σημεία εισόδου στην Ευρώπη. Σήμερα εργάζεται στο Λονδίνο.

Στις 9 Ιανουαρίου το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει προβολή της ταινίας «Οι κολυμβήτριες» στον κινηματογράφο «Αρίων», (17.30), στη Μυτιλήνη, ενώ στη συνέχεια ο Μπάιντερ, η Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, και ο Wies De Graeve, διευθυντής του Φλαμανδικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού και δημοσιογράφων σχετικά με τη δίκη και ευρύτερα σχετικά με το θέμα της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου