Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Ο τρόμος της Αδριατικής Λούντιβχ Κύπμπλερ

Ο τρόμος της Αδριατικής Λούντιβχ Κύπμπλερ
Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις Γιουγκοσλαβικές συγκρούσεις, από συμβολική, γρήγορα αποτέλεσε καθοριστική για την έκβαση του Πολέμου. Η Γερμανική Ομοσπονδία συμμετείχε ενεργά στις επιχειρήσεις. Γιατί προκλήθηκε σάλος και ποιος ήταν ο ρόλος του Σώματος Κύμπλερ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΚΥΜΠΛΕΡ

Ο Λούντιβχ Κύμπλερ υπήρξε Στρατηγός των Ορεινών Στρατευμάτων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμμετείχε ενεργά στην Πολωνική εκστρατεία, στην Εισβολή στην Γαλλία και στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Στην Σοβιετική Ένωση προχώρησε σε σκληρές μεθόδους αντιμετώπισης του Αντάρτικου, που προκαλούσε δολιοφθορές στις γερμανικές γραμμές. Οι εκτελέσεις στρατιωτών, οι καταστροφές οικισμών και εν γένει οι συλλήψεις υπόπτων αποτελούσαν μέθοδοι που προκαλούσαν ανησυχία στην Ανώτερη Διοίκηση Στρατιών Κέντρου.


ΠΗΓΗ: Historica fandom

Η αποτυχία διάσπασης του Μετώπου της Μόσχας και η έλευση του ακραίου χειμώνα ακινητοποίησε τις γερμανικές μεραρχίες και η δυναμική αντεπίθεση των Σοβιετικών ανάγκασε τον Χίτλερ να ανακατέψει την τράπουλα καθώς οι Διοικητές των στρατευμάτων, φοβούμενοι την περικύκλωση, απαιτούσαν την υποχώρηση. Γι΄αυτό ο Χίτλερ ανέθεσε στον Στρατηγό Κύμπλερ την διοίκηση της 4ης Στρατιάς καθώς γνώριζε την σκληρότητα των πεδίων.


ΠΗΓΗ:HistoryExtra

Η πλήρης αποτυχία του Κύμπλερ για σταθεροποίηση του Μετώπου οδήγησε τον Χίτλερ να αποφασίσει την δυσμένεια του Κύμπλερ και την ένταξή του στην «Εφεδρεία του Χίτλερ», μένοντας για περίπου ένα χρόνο μακριά από τα πολεμικά πεδία παρά τις εκκλήσεις του για επανένταξη στον Γερμανικό στρατό. Αυτή η ευκαιρία θα του δοθεί στις 10 Οκτωβρίου 1943, καθιστώντας τον Στρατηγό Κύμπλερ υπεύθυνο για την καταπολέμηση των Γιουγκοσλάβων Παρτιζάνων στην «Επιχειρησιακή Ζώνη Παράκτιας Περιοχής Αδριατικής». Το έργο του φάνταζε δύσκολο από την στιγμή που η βασική σύμμαχος της Ναζιστικής Γερμανίας, η Φασιστική Ιταλία, είχε συνθηκολογήσει τον Σεπτέμβρη του 1943.

ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ

Ομολογουμένως ο Κύμπλερ είχε την ανάγκη να «ξεπλύνει» τον παραγκωνισμό του από τον Γερμανικό Στρατό παίρνοντας δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση των Παρτιζάνων. Στις 24 Φεβρουαρίου εκδίδει διαταγή προς τα στρατεύματα Κατοχής να προχωρήσουν σε πολύ σκληρά αντίποινα εναντίον οποιοδήποτε υποστήριζε τους Παρτιζάνους, με αμάχους να φονεύονται και οικισμούς να ισοπεδώνονται, θυμίζοντας εν πολλοίς τις πρακτικές του Επιτελείου της Ομάδας Στρατιών Ε, με επικεφαλής τον Στρατηγό Αλεξάντερ Λερ στην Ελλάδα.


ΠΗΓΗ: Holocaust Encyclopedia

Η ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΒΟΡΡΑ

Η εξέλιξη του Πολέμου στα πεδία γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των Συμμάχων. Οι συντριπτικές ήττες του Άξονα στο Ανατολικό Μέτωπο δημιουργούν ασφυξία στους 300.000 Γερμανούς που βρίσκονταν στην Ελλάδα. Κρίθηκε επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν οι δίοδοι ώστε οι μεραρχίες των Βαλκανίων να φτάσουν στην Αυστρία. Παράλληλα οι Σοβιετικοί προελαύνουν και με την βοήθεια της Βουλγαρίας φθάνουν στα περίχωρα του Βελιγραδίου, με τους Γερμανούς σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργούν το Συρμικό Μέτωπο, για να επιβραδύνουν την προέλαση και την φυγή των Μεραρχιών από τα νότια.


ΠΗΓΗ:Wikipedia

Το Σώμα του Κύμπλερ δέχονταν ισχυρές πιέσεις από τους Γιουγκοσλάβους Παρτιζάνους και την αεροπορία των Συμμάχων χτυπώντας τους Γερμανούς μέσω της θάλασσας. Η πορεία προς τον βορρά την άνοιξη του 1945 έμοιαζε ο μόνος δρόμος διαφυγής. Το Συρμικό Μέτωπο διατηρήθηκε μέχρι τις 12 Απριλίου 1945. Όμως, το Σώμα Κύμπλερ περικυκλώθηκε στην Τεργέστη από τον Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό και στις 5 Μαΐου ο Αλεξάντερ Λερ διέταξε την έναρξη διαπραγματεύσεων παράδοσης στην 5η Βρετανική Στρατιά στην Αυστρία.

Στις 12 Μαΐου οι Γιουγκοσλάβοι απαίτησαν την παράδοση των Γερμανών και των συνεργατών τους στους ιδίους, για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα Εγκλήματα Πολέμου την περίοδο της Κατοχής, με τους Γερμανούς διοικητές να βρίσκονται στο στόχαστρο. Ξεκίνησαν οι μεγάλες πορείες αιχμαλώτων προς την Γιουγκοσλαβία, καθώς 204.000 Γερμανοί και οι συνεργάτες του Άξονα προσχώρησαν στις μεγάλες εξαντλητικές πορείες αιχμαλώτων.


ΠΗΓΗ: Wikipedia

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Οι Δίκες της Νυρεμβέργης βρισκόταν υπό το βλέμμα της Διεθνούς κοινότητας, δεν συνέβαινε το ίδιο με τα Γιουγκοσλαβικά Στρατοδικεία. Ένας σημαντικός αριθμός Γερμανών διοικητών εκτελέστηκε με βαρύ κατηγορητήριο για εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν ο Λούντιβχ Κύμπλερ και ο Αλεξάντερ Λερ. Ήδη, ο αδερφός του Κύμπλερ, Γιόζεφ, οδηγήθηκε στην αγχόνη στο Βελιγράδι λίγους μήνες νωρίτερα από το κατηγορητήριο στον ίδιο. Ο Στρατηγός Κύμπλερ εκτελέστηκε στην Λιουμπλιάνα στις 18 Αυγούστου 1947.


ΠΗΓΗ:Yugopapir

Το 1964 το στρατόπεδο του πρώτου Ορεινού Σώματος στην Βαυαρία μετονομάστηκε σε στρατόπεδο «Στρατηγός Κύμπλερ». Η φήμη του Κύμπλερ υπήρξε διαδεδομένη στους βετεράνους στρατιώτες αλλά και στους διοικητές του νεοσύστατού στρατού της Δυτικής Γερμανίας, της Μπούντεσβερ ,μετονομάζοντας συμβολικά το στρατόπεδο προς τιμήν του.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ

Οι Γερμανοί αναλαμβάνουν ενεργή συμμετοχή στους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους προσφέροντας βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Κροατία, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στον Ναυτικό Αποκλεισμό της Αδριατικής(Επιχείρηση SHARP GUARD) και στην εφαρμογή της Απαγόρευσης Πτήσεων(DENY FLIGHT) στην Βοσνία, παρέχοντας αναγνωριστικά αεροπλάνα.


ΠΗΓΗ: Middle East Eye

Στις 28 Φεβρουαρίου 1994, κοντά στην Μπάνια Λούκα, το ΝΑΤΟ προχώρησε στην πρώτη στρατιωτική εμπλοκή στην ιστορία του καταρρίπτοντας 4 αεροσκάφη των Σερβοβόσνιων, όπως και στο Γκόραζντε, για να αναχαιτιστεί Σερβική επίθεση.

Η έκρηξη στην αγορά του Σεράγεβο από βλήματα αγνώστου προελεύσεως και ο θάνατος 37 πολιτών, στις 28 Αυγούστου 1995, οδήγησαν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να χτυπήσουν 338 στόχους του Σερβοβοσνιακού στρατού (Επιχείρηση DELIBERATE FORCE) επιφέροντας συντριπτικά χτυπήματα σε υλικό επίπεδο. Αυτό το γεγονός έδωσε ώθηση στην επέλαση των Κροατών και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας ανακαταλαμβάνοντας έκταση άνω των 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο τερματισμός των βομβαρδισμών θα πραγματοποιηθεί με την απόσυρση του βαρύ οπλισμού των Σερβοβόσνιων από τα περίχωρα του Σεράγεβο

Η Μπούντεσβερ έδρασε στα ίδια εδάφη που αιματοκύλισε λίγα χρόνια νωρίτερα ο τιμώμενος στο στρατόπεδο τους εγκληματίας πολέμου, Λούντιβχ Κύμπλερ. Το Γραφείο Έρευνας Στρατιωτικής Ιστορίας της Μπούντεσβερ αποφάνθηκε ότι ο Στρατηγός Κύμπλερ κινήθηκε αντιβαίνοντας τους όρους της Συνθήκης της Χάγης για τις εντολές του εναντίον αιχμαλώτων και αμάχων και κρίθηκε ως εγκληματίας πολέμου με αποτέλεσμα την μετονομασία του Στρατοπέδου στις 9 Νοεμβρίου 1995, έπειτα από απόφαση του Υπουργού Άμυνας του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Κράτους, Φόλκερ Ρύε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου